HND osuđuje napad

Novinar Domagoj Margetić pretučen u središtu Zagreba

Hina

Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju Necenzurirano na TV mreža / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju Necenzurirano na TV mreža / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga »ušutkati«. U nizu prijetnji navodno mu je rekao »nećeš ti meni više pisati« te ga je počeo tući



ZAGREB Novinara Domagoja Margetića napao je u utorak u ranim poslijepodnevnim satima, prvo verbalno, a onda i fizički, nepoznati muškarac na Kvaternikovom trgu u središtu Zagreba, izvijestilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND), podsjećajući da je Margetić već bio žrtva napada i prijetnji zbog kojih nitko nije odgovarao.


Margetiću je, prema njegovoj telefonskoj izjavi danoj HND-u, prišao muškarac za kojeg je mislio da mu želi postaviti neko pitanje, ali mu je ovaj povikao da će ga »ušutkati«. U nizu prijetnji navodno mu je rekao »nećeš ti meni više pisati« te ga je počeo tući.


Napadač, za kojega Margetić misli da bi mogao imati četrdesetak godina, ubrzo je pobjegao s mjesta napada, kažu u HND-u. Dodaju da je na Margetićev poziv policija došla na mjesto događaja, a pozvana je i hitna medicinska služba.




Domagoj Margetić novinar je koji istražuje kriminal i korupciju u hrvatskom društvu te uređuje emisiju Necenzurirano na TV mreža. Krajem studenoga ove godine je na zidu u ulazu zgrade u kojoj stanuje nepoznat netko napisao: »mrtav si, smeće novinarsko«, a ni napadač koji ga je pretukao ispred njegove zgrade 2014. godine još uvijek nije pronađen, podsjeća HND.


Predsjednik te udruge izjavio je kako od policije traže da u što kraćem roku pronađe počinitelja i eventualnog nalogodavca ovog napada te da ih privede sudu.


»Sve dok se ne utvrdi stvarni motiv napada, smatrat ćemo da je riječ o fizičkom obračunavanju zbog Margetićeva novinarskog rada«, kazao je Leković.


»Upozoravamo i da je ovaj, još jedan u nizu napada na novinare dobrim dijelom posljedica zabrinjavajućeg porasta netolerancije u društvu, kao i izostanka primjerene reakcije nadležnih institucija. Na tu činjenicu HND već duže vrijeme neprekidno upozorava pa je to učinio i na nedavno održanoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije u Hrvatskom saboru, ali je dio okupljenih političara odgovornost što ih se napada prebacio na novinare same«, dodao je Leković.