Odbijen prijedlog tužiteljstva

Nema mjera opreza: Zadarski nasilnik od nedjelje slobodan kao ptica. “U teoriji, može prići Loreni”

Portal Novilist.hr

Photo Dino Stanin/PIXSELL

Photo Dino Stanin/PIXSELL

Na pitanje može li se približavati žrtvi i izaći iz zemlje, Kovačevićev odvjetnik Boris Radman rekao je da je to deplasirano



ZADAR Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru odbilo je prijedlog zadarskog tužiteljstva za novim mjerama opreza Darku Kovačeviću Daruvar, koji je bio u istražnom zatvoru nakon nepravomoćne presude za premlaćivanje 18-godišnje Lorene Gurlica u lipnju prošle godine.


Ukida mu se istražni zatvor i po sili zakona izlazi na slobodu u nedjelju, 10. veljače. Iako je Daruvarcu istekao rok za istražni zatvor, te su mu ukinute i mjere opreza, tužiteljstvo je bilo zatražilo nove mjere.


Na pitanje može li se približavati žrtvi i izaći iz zemlje, Kovačevićev odvjetnik Boris Radman rekao je za 24 sata da je to deplasirano.




– On se javno ispričao žrtvi, i preko novina i direktno njoj na raspravi – rekao je Radman.


– Po zakonu o kaznenom postupku postoje dvije vrste istražnog zatvora – kad ga može i kad ga mora odrediti. Kad ga može odrediti, on ga može zamijeniti mjerom opreza. međutim, kako je prvostupanjski sud donio kaznu, sud je morao donijeti odluku o istražnom zatvoru koja ističe za mjesec dana.


Kada sud mora donijeti odlukuo istražnom zatvoru, nema mogućnosti zamjene istražnog zatvora mjerom opraza. Vratit će mu se dokumenti i on se može slobodno kretati – kaže Denis Klarendić, glasnogovornik zadarskog suda.


– Sve i da ne poštuje odluku suda, on se ne može vratiti u istražni zatvor – dodao je Klarendić.


– Teoretski joj može prići, ali nisam siguran da će se to dogoditi – zaključio je, pišu 24 sata.