Višegodišnje nasilje

‘Neću te samo istući, nego ubiti’: Otočanin u riječkom zatvoru zbog premlaćivanja trudne supruge

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U ožujku ove godine opet je »pukao«, pa pijan nasrnuo na suprugu koja je trudna ležala na kauču uz dijete koje je ležalo s njom. Pokušao je nasilnik udariti suprugu ali se prepriječilo dijete i odgurnulo ga



RIJEKA Uz optužnicu koju je primio u istražnom zatvoru, boravak iza rešetaka mu je i produljen jer tužitelj opravdano izražava bojazan da obiteljski nasilnik pokazuje visok stupanj kriminalne volje, a pritom je i vrlo uporan u činjenju kaznenih djela u odnosu na djecu i izvanbračnu suprugu.


Optužnicom se 43-godišnji nasilnik tereti za gotovo četiri godine nasilja koje je provodio nad svojom obitelji živeći na jednom našem otoku. Učestalo je u alkoholiziranom stanju psihički i fizički maltretirao svoju izvanbračnu suprugu, a kad je nasilje eskaliralo, nesretna žena je tužiteljici priznala da ju je tijekom jednog »takvog stanja u koje se doveo« stiskao za vrat, a potom na nju bacio rešetku za sušenje rublja. Zadobila je u tom nasilnom ispadu hematom u području oka, a svaki put kada bi se dovodio u pijano stanje, prijetio da će je ubiti i dići kuću u zrak. »Ići ćemo zajedno dva metra pod crnu zemlju«, prijetio joj je nasilnik, govoreći joj da je glupa, da je kurva, optuživao ju da ga vara. Branio joj je zapošljavanje te da tražio da ima spolne odnose s njim kad god zatraži. Dakako, glupače i kurve dijelio joj je pred maloljetnom djecom, a kad bi bio nasamo s njima, govorio bi im protiv majke, da je »luda, da im puni glavu«…


U ožujku ove godine opet je »pukao«, pa pijan nasrnuo na suprugu koja je trudna ležala na kauču uz dijete koje je ležalo s njom. Pokušao je nasilnik udariti suprugu ali se prepriječilo dijete i odgurnulo ga.




Prijetio joj je pred djetetom da će je ubiti, a kad je dijete počelo plakati, majka ju je utješila kazavši da je »on može samo istući«. Na to joj je nasilnik odgovorio da je »neće istući nego ubiti«. Prelio je taj događaj čašu strpljenja nesretne žene, prijavila ga je, a policija udaljila iz doma i prepratila do Rijeke, do istražnog zatvora. Opravdano se žena pobojala za život djece i vlastiti život, a posebno su se djeca uplašila za sigurnost majke. Da takvim ponašanjem utječe na psihofizički razvoj djece, nasilniku očigledno ne znači apsolutno ništa. Stoga tužitelj zbog nasilja u obitelji, kaznena djela povrede djetetovih prava te kazneno djelo protiv osobne slobode, prijetnje, traži za nasilnika bezuvjetan zatvor u trajanju godine i dva mjeseca.


Žrtve su iskreno i opširno opisivale život s nasilnim suprugom i ocem, potvrdila je žena da se prije tri godine liječio od alkohola, no, očigledno bezuspješno.