Zvučna imena

Na uvozu luksuznih automobila utajili milijune: Među kupcima poduzetnici, sportaši, odvjetnici

Hina

Ilustracija (ne prikazuje automobile iz članka) / Foto Reuters

Ilustracija (ne prikazuje automobile iz članka) / Foto Reuters



ZAGREB Zbog ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu u četvrtak se na meti Uskoka i policije našlo desetak osoba i tvrtki osumnjičenih za milijunske prevare s PDV-om i drugim uvoznim davanjima, neslužbeno se doznaje iz izvora bliskih istrazi.


Prema neslužbenim podacima istražitelji su nakon uhićenja pretresli domove i poslovne prostore osumnjičenih. Nakon policije očekuje ih ispitivanje u Uskoku koji može pokrenuti istragu i od suda zatražiti određivanje istražnog zatvora.


Dobro poznati organizator


Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. U tom je postupku oslobođen, a pisalo se i da mu je u dvorište kuće u Zagrebu 2012. bačena bomba.


Jutarnji list navodi da su po zamolnicama iz Hrvatske u ovoj akciji provedene i ciljane pretrage u inozemstvu. Njemačka policija navodno je upala u tvrtku supružnika Bašić na području Münchena, dok je češka policija pretražila poslovni prostor njihove tvrtke u Pragu. U financijskom dijelu istrage sudjelovao je i Samostalni sektor za financijske istrage Ministarstva financija, tzv. porezni Uskok.




Istražitelji su otkrili da je Bašić pri uvozu pojedinih automobila koristio nekoliko fiktivnih tvrtki u Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, koje su između sebe, ali i spomenutim tvrtkama u Hrvatskoj izdavale fakture u kojima se prikazivalo da je izvršena obveza plaćanja PDV-a, što zapravo nije učinjeno, navodi dnevnik.


Na taj je način iz Njemačke uvezeno tridesetak automobila, a porezi nisu plaćeni ni u jednoj zemlji. Državni proračun time je prema neslužbenim podacima oštećen za preko tri milijuna kuna.


Među kupcima i Dalić


Jutarnji list doznaje da je među kupcima niz zvučnih imena prvenstveno iz poduzetničkih, odvjetničkih i sportskih krugova, ali da nema dokaza da su kupci znali da na vozila nije plaćen PDV.


Svakako najpoznatiji među njima je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić. “Srebrni” izbornik je preko Inje Bašića, odnosno njegovih tvrtki kupio za svog sina BMW 420 D Grand Coupe u ožujku prošle godine. Automobil je platio oko 38.600 eura. No, kupoprodaja se odvila mimo tvrtke Click Motors. Umjesto nje, kupnju spomenutog BMW-a je u Njemačkoj “preuzela” Bašićeva bugarska tvrtka Arena Handels, koja je za to vozilo platila oko 37.300 eura.


Iako nije platila PDV, ispostavila je račun Bašićevoj slovenskoj tvrtki Avto Mile na iznos od oko 38.000 eura s iskazanim PDV-om, kao da je plaćen u Bugarskoj. Potom Avto Mile ispostavlja Dalićima račun na 38.700 eura. Na temelju isproducirane dokumentacije u kolopletu navedenih tvrtki, Dalić nije mogao vidjeti da PDV nije plaćen, a i njemačka autokuća od koje je BMW kupljen je na temelju iste izvršila povrat PDV-a Arena Handelsu od nepunih 6000 eura. Organizatori ovakve kupoprodaje pritom su lažirali i dokumentaciju o transportu BMW-a u Bugarsku.


Kupnju BMW-a 520 D XDrive preko Bašića dogovarao je još jedan poznati nogometni trener, Dinamov Nenad Bjelica. Radi se o automobilu kojemu je nabavna cijena bila nešto veća od 37.000 eura, a na koji je, prema stavu istražitelja, Bašićev Click Motors utajio oko 85.000 kuna PDV-a.


Najskuplji Porsche Panamera


Na isti način automobile su kupili nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat iz NK Šibenik. Zanimljivo je da su Vuksan i Naletilić, kupujući vozila za svoje supruge, platili posredniku znatno veće cijene od nabavnih. Tako je Vuksan Mercedes GLC 250, koji je u Njemačkoj kupljen za 41.000 eura, od Bašića kupio za približno 51.000 eura, pri čemu je Bašićeva tvrtka profitirala za dodatnih desetak tisuća eura i od utaje PDV-a.


Naletilić je, pak, Range Rover Velar, platio oko 14.000 eura više od cijene po kojoj je nabavljen, pri čemu se pripadnici ove grupe terete da su na njemu ilegalno zaradili još oko 120.000 kuna zbog neplaćanja PDV-a. Najskuplji automobil, Porsche Panameru, kupio je poduzetnik Damir Lukač, dok je, primjerice, direktor DM-a Mirko Markužić nabavio Audi Q7 za oko 55.000 eura, a Kristijan Floričić, jedan od osnivača fonda Aureus Invest, za suprugu je kupio Porsche Cayenne za oko 90.000 eura, piše Jutarnji list.