Je li se tragedija mogla spriječiti?

Na susjedu krampom, na suce plinskom bocom. Ovo je priča o obitelji svirepog ubojice sa Zameta

P. N.

Foto Silvano Ježina / Marin Aničić

Foto Silvano Ježina / Marin Aničić

Osnovno pitanje koje ostaje visjeti u zraku nakon što je Džemal Merdanović bešćutno zaklao svoju prvu susjedu jest - je li se ova tragedija mogla spriječiti? Je li trebalo čekati da spor i učestali napadi Merdanovićevih na kraju kulminiraju ubojstvom



Sudeći po objašnjenjima do kojih smo došli, dosta je zamršena priča oko vlasničkih odnosa vezanih za puteljak na kojem se dogodilo ubojstvo na Zametu, a sudski sporovi su još u tijeku.


Koliko smo uspjeli razabrati na osnovu dokumentacije na koju nam je ukazano, Džemal Merdanović vodi spor kojim dokazuje da je jedan od dvoje vlasnika puteljka.


No, najbitnije u cijelom ovom slučaju – što je na kraju kulminiralo ubojstvom – jest da postoji pravomoćna i ovršna presuda Općinskog suda u Rijeci iz 2013. godine kojim je uknjičeno pravo služnosti staze, ukupne površine od 21 kvadrata, u korist Milke Grivičić, vlasnice kuće uz Merdanovićevu. To bi značilo da joj je sud odobrio korištenje puteljka, jedinog puta kojim može stići do svoje kuće.




Osnovno pitanje koje ostaje visjeti u zraku nakon što je Džemal Merdanović bešćutno zaklao svoju prvu susjedu jest – je li se ova tragedija mogla spriječiti? Je li trebalo čekati da spor i učestali napadi Merdanovićevih na kraju kulminiraju napadom nožem i ubojstvom nesretne Milke Grivičić.


Da se ovakav rasplet, nažalost, mogao naslutiti svjedoči i slučaj iz lipnja prošle godine kad je Džemalovoj supruzi Slavici (60) određen jednomjesečni istražni zatvor zbog prijetnji. Ona je tada susjedi, inače majci ubijene Milke, zaprijetila da će je »ubiti i da neće tuda prolaziti«, nakon čega je krenula krampom na nju. 


Tužitelj je tada predložio zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da su supružnici Merdanović, Slavica i Đemal, godinu ranije već nepravomoćno osuđeni na deset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.


Supružnici su tada osuđeni zbog prijetnji i napada na sudsku ovršiteljicu koja je došla provesti privremenu mjeru određenu rješenjem Općinskog suda u Rijeci. U tom trenutku Slavica Merdanović je počela puštati plin iz plinske boce držeći uz nju upaljač i govoreći da će se ubiti, da nitko tamo neće ništa raditi. Zbog takvog ponašanja sudska ovršiteljica se uplašila i u strahu za život prisutnih osoba i imovinu nije provela navedenu privremenu mjeru.


Riječ je o sporu sa susjedima kojima je Đemal Merdanović zavario vrata i na taj način onemogućio pristup do njihovog doma na adresi Stari put 13a. Obje obitelji javno su te godine progovorile o sporu koji vode oko prilaznog komada javnog puta. I jedni i drugi su tvrdili da su u pravu, jedni su druge kazneno i prekršajno prijavljivali sve dok nije stigla privremena mjera Općinskog suda koju su supružnici Merdanović osujetili. Merdanović je bio uporan u tvrdnjama da se radi isključivo o njegovom vlasništvu, dok je pak druga strana tvrdila da je riječ o javnom putu, za što također imaju dokumente. Incident s puštanjem plina je okvalificiran kao kazneno djelo protiv javnog reda, sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, a tom prilikom je bračnom paru Merdanović oduzeta plinska boca.