Oslobođen

NEVJEROJATNA PRESUDA Šef mlade policajke nije kriv za spolno zlostavljanje, jer se “dogodilo samo jednom”

P. N.

Okrivljeni je, pak, odbacio krivnju. Štoviše, naveo je kako mu se ona požalila da ju je policajac s kojim je bila u ophodnji pitao da imaju seksualni odnos, pa su u ostatku noći razgovarali o obiteljima i bračnim problemima



Slučaj spolnog uznemiravanja mlade policajke dobio je na Općinskom sudu u Vukovaru neobičan epilog – ne samo da je zlostavljač oslobođen jer se sve “dogodilo samo jednom”, nego će morati platiti i 800 kuna sudskih troškova, te sve troškove obrane svojeg napadača.


Radi se o slučaju iz veljače 2016. godine, kad je mlada policajka provela noć u nadzoru granice zbog priljeva ilegalnih migranata, s nadređenim, 44-godišnjim kolegom. 


Što se sve događalo u tih šest sati policajka je detaljno ispričala na sudu, a dijelove iskaza prenosi Jutarnji list. Nakon što je bila u ophodnji s drugim kolegom, oko 23.30 sjela je u auto u kojem je bio okrivljeni, a ostali su otišli na drugi punkt. U jednom trenutku ‘’nagnuo se prema njoj, rukom prelazio po lijevoj nozi u predjelu bedra, hvatao je za lijevo koljeno… Tražila je da prestane i micala je njegove ruke sa sebe, a on se u jednom trenutku nagnuo prema njoj, rukom je uhvatio u predjelu brade i pokušao okrenuti licem prema sebi kako bi je poljubio. Ona ga je rukom odgurivala od sebe, govorila da to ne želi i da prestane. Rekao joj je da ima vremena da se predomisli, da je on uporan i da dobije sve što želi, a nakon toga je, i to jer nije znala kako se obraniti, izašla iz auta. Okrivljenik je onda također izašao i rekao je da se vrati u auto i da je više neće dirati’’, stoji u sudskom spisu, prenosi Jutarnji. Do kraja smjene više je nije dirao, ali ju je, pričajući kako redovito vara ženu, nagovarao na seksualni odnos “koristeći pri tome vulgaran, odvratan i gnjusan vokabular”. Sve to trajalo je do 6 sati ujutro kada su otišli do druge ophodnje, a po povratku u bazu u Vinkovce o svemu je izvijestila nadređenog, jer je bila ‘’uznemirena i ponižena i to kao žena koja je u tom trenutku bila u službi policije’’.




Okrivljeni je, pak, odbacio krivnju. Štoviše, naveo je kako mu se ona požalila da ju je policajac s kojim je bila u ophodnji pitao da imaju seksualni odnos, pa su u ostatku noći razgovarali o obiteljima i bračnim problemima. 


Vukovarski sud okrivljenoga je oslobodio jer se “spolno uznemiravanje dogodilo samo jednom. Riječ je o kaznenom djelu u iz članka 156. st. 1. KZ/11. za čije je postojanje, piše u obrazloženju presude, “’nužno da se spolno uznemiravanje ponovi bar jednom i da je proizvelo strah ili neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje…”, piše Jutarnji list. Sud navodi i kako je ‘’tijekom postupka nesporno utvrđeno da se u ovom konkretnom slučaju radi o samo jednom događaju od 22./23. 2. 2016., te proizilazi da se postupanjem okrivljenika nisu ostvarili elementi kaznenog djela već eventualno prekršaja’’.