Stravičan zločin

Mladić zatukao dvoje umirovljenika u Solinu: “Luka je došao pitati brašna za palačinke”

Mario Matana

Photo Miranda Cikotic/PIXSELL

Photo Miranda Cikotic/PIXSELL

Odmah je udario nesretnu ženu batom za meso, pala je u hodniku stana. Potom je nastavio u dnevni boravak gdje je sa sedam (!) udaraca u glavu istim oruđem na mjestu usmrtio 92-godišnjeg Vicu



SOLIN Stravičan zločin dogodio se u četvrtak navečer u Solinu: u svom stanu je udarcima bata, čekića za meso, ubijen je Vicenco Uvodić (92), dok je njegova supruga Senka Uvodić (87) preživjela napad te je u kritičnom stanju prebačen a u splitsku bolnicu. Za ovo nezapamćeno zvjerstvo osumnjičen je njihov susjed Luka J. (24)!


Sve se odvijalo u četvrtak navečer nešto prije 19 sati u stanu na drugom katu stambene zgrade u Ulici Stjepana Radića, na solinskoj Širini. Napadač je pozvonio na vrata obitelji Uvodić, a žena je otvorila jer je poznavala mladića – ulazna vrata zgrade se zaključavaju, a očevidom je utvrđeno i kako nije bilo znakova provale. No, to je bila kobna greška – odmah je udario nesretnu ženu batom za meso, pala je u hodniku stana. Potom je nastavio u dnevni boravak gdje je sa sedam (!) udaraca u glavu istim oruđem na mjestu usmrtio 92-godišnjeg Vicu.


Čini se da je nakon toga stao pretraživati stan, neslužbeno smo doznali od istražitelja koji su, iako iskusni, bili šokirani zatečenim prizorom, a ubrzo potom je i otišao uvjeren da je bračni par mrtav. Međutim, Senka Uvodić je bila pri svijesti, pokušavala je ostati nepomična hineći smrt. Kad je mladić otišao, uspjela se nekako dovući preko kratkog hodnika do prvog susjeda te stala kucati pri dnu vrata. Srećom, 62-godišnji susjed je bio kući, otvorio je vrata jer do tada nije čuo nikakvu buku. I njega je smrznuo prizor, no pribrao se te nekako uvukao ženu i odmah pozvao policiju i Hitnu.




Žena je bila pri svijesti idućih minuta pa je nakon dolaska policije uspjela identificirati napadača. Dapače, prepričala je i kako je “Luka došao pitati brašna za palačinke…”. Kazala je “pogledajte mu cipele”. Sve to čuo je otac osumnjičenog mladića, koji je uprao stigao s posla. Inače je umirovljenik, no radi kao drvodjelac. Nije mogao vjerovati, čak je rekao nešto u stilu “sigurno ste se zabunili, ne može biti moj Luka”.


Otišao je do svog stana na četvrtom katu i potom se vratio sa sinom: iako je Luka J. tvrdio “nisam ja”, inspektori su ga odmah uhitili. Mirno je pošao s njima te je u petak trajala kriminalistička obrada, a najavljeno je njegovo privođenje na Županijsko državno odvjetništvo za petak navečer.


U petak ujutro je pronađeno oruđe s kojim je počinjen zločin. Protiv Luke J. podnesena je kaznena prijava zbog teškog ubojstva i pokušaja teškog ubojstva. U ovom slučaju je teško ubojstvo, prema policijskoj prijavi, iz koristoljublja te jer su u pitanju bile stare i nemoćne osobe. Za razliku od “običnog” ubojstva gdje je maksimalna moguća kazna do 20 godina zatvora, za teško ubojstvo se može izreći i do 40 godina iza rešetaka.