Vijeće Županijskog suda

Međunarodni šverc droge: U Rijeci suđenje Zoranu Popoviću u odsutnosti

Fiore Vežnaver

Foto: Fiore Vežnaver

Foto: Fiore Vežnaver

Vijeće riječkog Županijskog suda zaključilo je da Popović nema namjeru dolaziti na raspravu. Popović trajno boravi u Srbiji koja mu je nedavno dala državljanstvo



RIJEKA Zoran Popović nalazi se u bijegu pred državnim tijelima Republike Hrvatske i nema namjeru dolaziti na raspravu. Zaključak je to vijeća riječkog Županijskog suda koje je na svojoj sjednici donijelo odluku da se u odsutnosti sudi drugooptuženom Popoviću koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo. Riječ je o procesu u kojem njega i trojicu suokrivljenih optužnica USKOK-a tereti da su bili karike velikog međunarodnog narkolanca, upleteni u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku, te da su nabavili najmanje 31 kilogram kokaina radi daljnje prodaje.


Liječnička potvrda


Sudsko vijeće obrazlaže da je 43-godišnji Popović, rodom iz Donjeg Lapca, a sada s adresom u Apatinu (Srbija), prošlog ponedjeljka izostao s početka suđenja, a svoj nedolazak pokušao opravdati liječničkom potvrdom o obavljenom pregledu u Domu zdravlja Zemun. U potvrdi, izdanoj tri dana prije glavne rasprave u riječkom Županijskom sudu, navodi se da se Popović obratio liječniku zbog jake glavobolje i bolova u prsima.


U sljedećih tjedan dana nije dostavio drugu liječničku potvrdu iz koje bi proizlazilo da »iz zdravstveno objektivnih razloga« nije mogao doći na suđenje, zakazano tri dana nakon javljanja liječniku, naglašava se u rješenju suda, koje ukazuje da Popović trajno boravi u Srbiji, državi koja je u listopadu prošle godine pravomoćnom odlukom odbila njegovo izručenje Hrvatskoj jer je mjesec i pol dana ranije dobio srpsko državljanstvo. Podsjeća se i da je USKOK predložio suđenje u odsutnosti Popoviću još u lipnju prošle godine.




Sud drži da postoje osobito važni razlozi da se počne sa suđenjem, da ostali okrivljenici imaju pravo na suđenje u razumnom roku, a jedan od njih je i u ekstradicijskom pritvoru i čeka kraj ovog procesa i kaznu kako bi bio izručen Italiji. Odluka o suđenju u odsutnosti nije pravomoćna, Popović ima pravo žalbe, o kojoj će arbitrirati Vrhovni sud.


Obrana će se žaliti


– Svakako ćemo podnijeti žalbu. Iznenađen sam ovakvom odlukom – napominje Popovićev branitelj, odvjetnik Velimir Došen. – Popović je opravdao svoj nedolazak na, što je važno reći, prvo i dosad jedino ročište u glavnoj raspravi. Ova odluka je u opreci sa sudskom praksom koja govori da se ne može donijeti rješenje o suđenju u odsutnosti ako nisu ispunjeni uvjeti, a u ovom slučaju – nisu. Ne mogu prihvatiti ni odluku da se rješenje o suđenju u odsutnosti stavlja na oglasnu ploču suda i tako se obavještava moja stranka, a zna se da Popović ima urednu adresu – smatra odvjetnik Došen, naglašavajući da činjenicu da Popović nema namjeru bježati od ovog postupka dokazuje i to što je nedavno bio u Hrvatskoj.


Oko Zorana Popovića nastao je lani slučaj Lex Popović, koji se začeo kad je sredinom srpnja prošle godine uhićen u Gospiću i onda za riječki zatvor prepraćen Popović, za kojim je bila na snazi tjeralica riječkog Županijskog suda koji mu je nekoliko mjeseci ranije i odredio pritvor (u odsutnosti). Popovića – kojeg je Srbija izručila Hrvatskoj 15-ak dana ranije, u vrijeme kad je imao samo hrvatsko državljanstvo – policija je uhitila nakon što je na gospićkom sudu osuđen uvjetnom kaznom u jednom drugom postupku i pušten iz zatvora. Odvjetnik Velimir Došen odmah je ustvrdio da je on neosnovano uhićen nakon suđenja u Gospiću jer ga je Srbija izručila samo za potrebe tog postupka, a ne i riječkog. Vrhovni sud dao je za pravo obrani, a Popović je izašao iz pritvora poslije 20-ak dana provedenih u ćeliji.