Podignuta optužnica

MONSTRUM IZ RIJEKE Godinama silovao i zlostavljao svoju rođenu kćer

Fiore Vežnaver

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Ilustracija, Foto: V. KARUZA

Riječanin u dobi od 55 godina optužen je za sedam kaznenih djela na štetu svoje danas 32-godišnje kćeri: po dva kaznena djela rodoskvrnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji te nasilja u obitelji



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podignulo optužnicu protiv 55-godišnjeg Riječanina, tereteći ga za niz teških kaznenih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo niz godina. Žrtva je, prema dosadašnjim inkriminacijama, bila njegova kći, sada 32-godišnjakinja. Muškarac je optužen za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskrvnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji, te nasilje u obitelji.


Tužiteljstvo je predložilo da se okrivljenom za seksualno zlostavljanje produži istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.


Tužiteljstvo je, »u interesu probitka postupka i zaštite osobnog života žrtve«, donijelo rješenje o tajnosti istrage, tako da je i DORH, kad je otvorena istraga, a i sada, objavio samo osnovne informacije o slučaju.




Sredovječni Riječanin je pod teškim inkriminacijama smješten u riječki zatvor krajem travnja ove godine, a istraga je na kraju potvrdila sumnje da je nesretna 32-godišnjakinja bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine travnja ove godine. Izvori bliski istrazi navode nam da se dio gnusnih događaja za koje se tereti Riječanin, zbio u proljeće prošle godine u stanu u kojem oboje žive. U jednom slučaju je, po dosadašnjim sumnjama, tražio da se s njim upusti u oralno zadovoljavanje, a kada je ona to odbila, zaprijetio joj je da neće izaći iz sobe i stana. Potom je s nje počeo skidati odjeću, a onda – primijenivši silu te iskoristivši kćerin strah i osjećaj nemoći zbog ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a naš zakon takav čin izjednačava sa silovanjem. Među ostalim, inkriminiran je i slučaj kad je u pijanom stanju udario i maltretirao nesretnu žrtvu.


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je, kad je otvorena istraga, prihvatio prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tada je i određena visina jamstva od pola milijuna kuna čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, ali, da se to i dogodilo, aktivirale bi se mjere opreza, zabrana kontakata i približavanja žrtvi. No, zakonska regulativa se promijenila i više se po tim osnovama ne može izreći jamčevina, niti izaći iz pritvora njenim plaćanjem.


Riječaninu samo zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.


zlostav


Riječanin je delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine travnja ove godine