Optužnica za zločin

KRV NA ZAMETU Ubojici koji je zbog puta pored kuće zaklao susjedu prijeti 20 godina zatvora

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Džemal Merdanović (73) u srpnju prošle godine sačekao je Milku Grivičić ispred kuće i napao je nožem. Susjed iz pakla nesretnoj ženi zadao je više teških rana od kojih je ona ubrzo umrla



RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon provedene istrage, podignulo optužnicu za jezivi zločin na Gornjem Zametu prošlog ljeta, kada je hladnim oružjem ubijena 55-godišnja Milka Grivičić, čija je nasilna smrt bila tragična kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećenih međususjedskih odnosa.


Riječkom Županijskom sudu proslijeđena je optužnica protiv Džemala Merdanovića (73), koji je okrivljen za ubojstvo, za što je predviđena kazna od 5 do 20 godina zatvora. Njegova supruga Slavica Merdanović (62), optužena je za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, u biti makinaciju oko nadzorne kamere i uređaja za snimanje.


Za Džemala Merdanovića, koji je rodom iz Bosanske Gradiške, po zanimanju elektrozavarivač, sa završenom osnovnom školom i otac jednog djeteta, u optužnici je stavljen prijedlog da mu se produži istražni zatvor koji mu je određen početkom istrage, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Optužena i supruga 




Stravičan zločin dogodio se 31. srpnja prošle godine, oko 13.10 sati, na adresi Stari put 13a na Gornjem Zametu. Milka Grivičić smrtno je ranjena nožem pred kućom u kojoj je živjela njena majka, na prilaznom putu koji vodi i do ulaznog praga kuće prvih susjeda, Merdanovića. Džemal Merdanović se tereti da je sačekao Milku Grivičić u trenucima kada je prolazila uskim puteljkom što je bio predmet sudskog postupka dviju obitelji, idući prema kući, do svoje majke. Utvrđeno je kako ju je napao nožem oštrice duge 21 centimetar. Zadao joj je više ubodnih rana u gornji dio tijela i glavu, a nesretna žena brzo je podlegla ozljedama.


Džemalova supruga Slavica Merdanović optužena je da je istog dana, nakon ubojstva, prije no što su istražitelji počeli s pretragom njihove kuće i posjeda, isključila i sakrila uređaj za video-snimanje povezan s nadzornim kamerama u dvorištu. Tereti se da je to učinila jer je znala da su kamere mogle zabilježiti i samo ubojstvo koje je počinio njen suprug, pa je tako željela onemogućiti istragu da ima i taj dokaz protiv muža.


Policijska istraga je nakon ubojstva pokazala da je u kući Merdanovića postojao arsenal oružja koji je zaplijenjen. Pronađen je i ručni bacač raketa, istina, bez projektila. Osim toga, oduzeta je ručna bomba M-75 kao i 51 komad vojnog streljiva raznih kalibara.


Pozadina zločina 


Već su prvi nalazi istrage pokazali da se u pozadini zločina nalaze neriješeni imovinsko-pravni i narušeni međususjedski odnosi, te da između Merdanovića i obitelji žrtve postoji višegodišnji spor vezan za korištenje prilaznog puta, jedinog kojim se može doći do povezanih kuća obitelji ubojice i žrtve. Zbog toga su Merdanovići upućivali prijetnje i Milki Grivičić i njenoj majci Anki Jakovljević, pa su protiv Merdanovića pokretani postupci zbog kaznenog djela prijetnje. Iz tužiteljstva je nakon ubojstva potvrđeno da je podignuto i proslijeđeno sudu nekoliko optužnica protiv Džemala Merdanovića i njegove supruge Slavice Merdanović zbog kaznenih djela ozbiljne prijetnje.


Pet dana prije jezivog zločina protiv Džemala Merdanovića podignuta je posljednja optužnica zbog prijetnje. Merdanović je u vrijeme ubojstva već imao iza sebe jednu pravomoćnu presudu na koju ga je u riječki Općinski sud osudio u siječnju 2016. godine zbog »sprečavanje službene osobe u obavljanju dužnosti« i izrekao kaznu od deset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine. Na optuženičkoj klupi sjedila je i njegova supruga Slavica, koja je dobila identičnu kaznu.


Riječ je o slučaju što se dogodio u srpnju 2012. godine. Kada je, naime, sudski ovršitelj došao do njihove kuće i posjeda, kako bi proveo privremenu mjeru određenu rješenjem Općinskog suda u Rijeci dvadesetak dana ranije – a radilo se o osposobljavanju za nesmetan prolaz prilaznog kupa, na kojem je Merdanović i zavarivao kapiju – supružnici su to zabranili. Vikali su i galamili da nitko ne smije prolaziti tim putem, da ne smije otključavati kapiju, a Džemal uz neprijateljski vokabular i agresivno gestikulirao rukama. Slavica Merdanović je u jednom trenutku počela puštati plin iz plinske boce, držeći uz nju upaljač i govoreći da će se ubiti, ali da nitko tamo neće ništa raditi. Zbog takvog ponašanja, sudska ovršiteljica se uplašila i otišla neobavljenog posla. Slavica Merdanović je godinu prije ubojstva bila i pritvorena pod sumnjom da je prijetila majci ubijene Milke Grivičić da će je ubiti i krenula krampom na nju.


Anka Jakovljević (77), majka ubijene, nakon nenadoknadivog gubitka je ispričala da je njena obitelj godinama prolazila kalvariju s Merdanovićima, da je zločin najgora kulminacija neugodnosti koje su proživljavali.


Nesretna Milka bila u pravu


Sudeći po objašnjenjima do kojih smo došli u danima nakon ubojstva, dosta je zamršena priča oko vlasničkih odnosa vezanih za puteljak na kojem se dogodilo ubojstvo, a sudski sporovi su tada bili u tijeku. Postoji pravomoćna i ovršna presuda Općinskog suda u Rijeci iz 2013. godine kojim je uknjiženo pravo služnosti staze, ukupne površine od 21 kvadrata, u korist Milke Grivičić, vlasnice kuće uz Merdanovićevu. To bi značilo da joj je sud odobrio korištenje puteljka, jedinog puta kojim može stići do svoje kuće.