Potvrđena optužnica

KRAK AFERE FIMI MEDIA Bivši direktor ACI-ja Anto Violić ipak će na sud zbog fiktivnih računa

Fiore Vežnaver

Anto Violić se u istrazi branio šutnjom / foto S. DRECHSLER

Anto Violić se u istrazi branio šutnjom / foto S. DRECHSLER

Antu Violića čeka suđenje jer ga se tereti da je odobrio isplatu 409 tisuća kuna Fimi mediji Nevenke Jurak iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je ta tvrtka izdala račune



 Vijeće riječkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu koja 56-godišnjeg Antu Violića iz Dubrovnika, bivšeg direktora ACI-ja, tereti da je odobrio isplatu oko 409 tisuća kuna tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je ta tvrtka izdala račune.



U »glavnom procesu« u aferi Fimi media u Zagrebu u tijeku je suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i suoptuženima, među kojima su, uz njegovu bivšu stranku, i nekadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić i vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak. Ponovo im se sudi nakon što je Vrhovni sud ukinuo presudu kojom je Sanader bio osuđen na devet godina zatvora i povrat nezakonito stečenih 15 milijuna kuna, a HDZ kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24 milijuna kuna. Optužba tvrdi da je cijela priča oko Fimi medije bila posložena tako da se preko te tvrtke izvlačio novac iz državnih poduzeća.



Crni fondovi




Optužno vijeće riječkog Županijskog suda je na prošlom ročištu u lipnju prihvatilo prijedlog obrane da se iz spisa o slučaju izdvoji dio zapisnika s iskazom poreznog inspektora koji je obavljao nadzor nad Fimi medijom, a na jučerašnjoj sjednici je optužnica potvrđena. Violić nije došao na ročište, ali to nije ni bio obavezan.


Procedura je takva da će spis o slučaju dalje biti dodijeljen novom raspravnom sucu riječkog Županijskog suda, koji nije odlučivao o utemeljenosti optužnice, te će zakazati pripremno ročište na kojem će optužba i obrana iznijeti dokaze koje namjeravaju predočiti na suđenju.


Protiv Violića, bivšeg direktora opatijske tvrtke s lancem marina na Jadranu, optužnica je podignuta u veljači ove godine, nakon što je okončana još jedna istraga u kraku afere Fimi media, što je u ovom slučaju vodila prema ACI-ju. Fimi media je, podsjetimo, tvrtka za koju se u »glavnom procesu« bivšem premijeru Ivi Sanaderu i drugima tvrdi da se preko nje izvlačio novac koji je korišten za financiranje crnih fondova HDZ-a.



Anto Violić je desetak dana prije no što je podignuta ova optužnica u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci zbog makinacija kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene oko 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice Jelene di Ceglie.


Prije nepunih mjesec dana Violić je pak u sudskom procesu na riječkom Općinskom sudu oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti, da je za gotovo 13 tisuća kuna oštetio ACI, u slučaju protuprovalnog sustava u stanu suoptuženice, djelatnice ACI-ja koja je u ovom postupku svjedokinja.



Kazneno djelo


Optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva Violića se tereti za kazneno djelo – zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju. Violić je optužen da je kazneno djelo počinio u razdoblju od srpnja do rujna 2008. godine, da je kao direktor ACI-ja postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da »poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika«. Tereti ga se da je »u nakani pribavljanja znatne imovinske koristi« za tvrtku Fimi media iz Zagreba, u vlasništvu Nevenke Jurak, svojim potpisom odobrio plaćanje dvaju računa koje je ispostavila Fimi media, u ukupnom iznosu od oko 409 tisuća kuna, iako svjestan da u računima navedene usluge nisu pružene. U optužnici se navodi da je Fimi media dostavila ACI-ju dva računa – jedan u srpnju, a drugi u rujnu 2008. godine – na ime tobože izvršenih usluga za organizaciju priredbe 1. srpnja 2008. godine u ACI marini Opatija i proslave 25. obljetnice ACI-ja u Splitu. ACI je plaćanjem tih računa oštećen, a Fimi media se okoristila za 409 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo.


Anto Violić se u istrazi branio šutnjom. Županijsko državno odvjetništvo pak u optužnici tvrdi da su upravo po nalogu Violića uspostavljeni poslovni odnosi ACI-ja s Fimi medijom, odnosno Nevenkom Jurak, iako za takvo što nije bilo potrebe jer je ACI unutar svog sustava imao marketinšku službu koja je i ranije obavljala slične poslove, i to vrlo uspješno. Tužiteljstvo tereti Violića da je dao »zeleno svjetlo« za plaćanje računa za usluge koje Fimi media uopće nije obavila, unatoč tome što je »na to bio uredno upozoren«.


Porezni nadzor


Tužiteljstvo se u optužnici poziva na iskaze više saslušanih svjedoka, među kojima i poreznog inspektora Porezne uprave Zagreb koji je obavljao nadzor nad Fimi medijom. Svoj zaključak da usluge koje je ACI platio nisu pružene prisnažio je i izjavom da se sjeća da mu je Nevenka Jurak osobno rekla da su te dvije fakture fiktivne. K tome, Nevenka Jurak mu je u Poreznu upravu donijela popis tvrtki kojima je njena Fimi media poslala fiktivne račune koje su plaćene. Na tom tragu tužiteljstvo ukazuje na knjigovodstveno-financijsko vještačenje, iz kojeg također proizlazi da je ACI platio neobavljene usluge Fimi mediji, a Nevenka Jurak je osobno sačinila i potpisala popis tvrtki kojima su poslani fiktivni računi, na kojoj je i ACI.


Tužiteljstvo naglašava i svjedočenje direktorice korporativnih poslova i marketinga u ACI-ju koja je izjavila da je prvi račun plaćen, iako Fimi media nije pružila ni jednu uslugu u organizaciji događanja u Opatiji. O tome je obavijestila Violića, na što joj je on rekao da se ne brine jer će oni za to odraditi neku drugu uslugu za njih, vezano za proslavu u Splitu. Violić je kazao da će za prethodno plaćeni račun Fimi media odraditi dio lobiranja kod potencijalnih uzvanika, kao i u odnosu na pokroviteljstvo proslave u Splitu. Nakon svega je u ACI stigao novi račun Fimi medije, koji je uredno plaćen, unatoč tome što je na računu naveden niz djelatnosti koje nisu odrađene. Direktor Violić je šefici marketinga objasnio da je to tako jer na račun nisu mogli staviti uslugu lobiranja, navodi tužiteljstvo u optužnici.