Novi detalji

Jasminin otac još je 2000. godine pokušao prijaviti nestanak kćeri, ali u policiji ga nisu – ozbiljno shvatili

P. N.

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Utvrdi li se da su za ubojstvo, osim Smiljane, znale i druge, njoj bliske osobe, postavlja se pitanje mogu li one biti kazneno gonjene. Ukoliko bi te osobe bile iz kruga najbliže obitelji, osim blagodata da ne moraju svjedočiti protiv Smiljane Srnec, one ne mogu biti niti kazneno gonjene



Martin Dominić, otac nestale Jasmine čije je tijelo prošlog vikenda nađeno u zamrzivaču u obiteljskoj kući u Palovcu još je 2000. godine u policiji pokušao prijaviti njezin nestanak.


Otac je svoje sumnje iznio dežurnom policajcu, koji je, piše Jutarnji list, o svemu tome razgovarao sa svojim nadređenim, tada pomoćnikom načelnika za kriminalističku policiju u PU međimurskoj. No zaključeno je da ništa ne upućuje na nestanak pa službena zabilješka nikad nije napravljena.


Učinjeno je to tek pet godina kasnije – 16. kolovoza 2005. – kad je nestanak službeno evidentiran, no pet godina istrage u međuvremenu je nepovratno izgubljeno. 




Jučer su se pojavile spekulacije kako bi se istraga u slučaju ubojstva 23-godišnje Jasmine Dominić mogla proširiti i na neke članove njezine obitelji, ali ne zbog sudjelovanja u samome ubojstvu za što je osumnjičena njezina sestra Smiljana Srnec, već zbog nekoga oblika pomaganja da se ubojstvo prikrije skoro punih 19 godina.


Utvrdi li se da su za ubojstvo, osim Smiljane, znale i druge, njoj bliske osobe, postavlja se pitanje mogu li one biti kazneno gonjene. Ukoliko bi te osobe bile iz kruga najbliže obitelji, osim blagodata da ne moraju svjedočiti protiv Smiljane Srnec, one ne mogu biti niti kazneno gonjene za dva kaznena djela koje bi im se moglo potencijalno staviti na teret, a riječ je o pomoći počinitelju nakon počinjenja kaznenoga djela te neprijavljivanje kaznenoga djela. Zakonodavac naime propisuje da je za takva djela za najbližu rodbinu postoji imunitet od kaznenoga progona.


Prevedeno, najbliža rodbina ne može biti kažnjeno gonjena pomogne li svojemu najbližem srodniku nakon počinjenja djela te ako ga ne prijavi premda zna za počinjenje djela. Međutim, postoji mogućnost, naravno, ako se utvrdi da se išta tako dogodilo, da se neka osoba prijavi za sprječavanje dokazivanja. Naime, ako je netko od rodbine bilo kojim svojim postupkom doveo u zabludu istražitelje potencijalno je počinio upravo takvo djelo. Kod sprječavanja dokazivanja zakon pak za rodbinu ne predviđa imunitet, piše Jutarnji