Požar kakav Rijeka ne pamti

JOŠ SE NE ZNA UZROK DRAME ‘Pet hala je već gorilo kad smo došli. Svako malo bi nešto eksplodiralo’

Fiore Vežnaver

Foto Nel Pavletić / PIXSELL

Foto Nel Pavletić / PIXSELL

Navodi da su se tijekom požara konstatno događale eksplozije plinskih boca koje su bile u halama. To je predstavljalo opasnost za gasitelje, jer bi svako malo vremena odjeknula detonacija



Vatrogasci su danas još gasili i raščišćavali zgarište velikog požara što je u petak navečer zahvatio sedam velikih hala na Škurinjama, prvenstveno pogone tvrtke Elgrad, tvrtke koja se prvenstveno bavi »konfekcioniranjem i prodajom pločastih materijala na osnovi iverice«. Štetu tek treba točno procijeniti, no ona će zasigurno biti ogromna: riječ je o šteti što se mjeri milijunima.


Uništeno je pet hala, dok su dvije – prvu i posljednju u nizu – vatrogasci ipak uspjeli spasiti. Vatrena stihija, što je gutala hale s lako gorivim materijalom, prije svega drvom, zaprijetila je objektima u cijeloj poslovnoj zoni – jedna od susjednih zgrada je, primjerice, Konzum – ali su jake vatrogasne snage spriječile širenje požara izvan kompleksa od sedam hala u nizu. 


Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke dojava o požaru stigla je u 21 sat i 18 minuta, a prve vatrogasne ekipe koje su vrlo brzo stigle na mjesto događaja dočekala je situacija da je pet od sedam hala bilo u potpunom plamenu, sve osim prve i posljednje u nizu. 




– Prioritet nam je u početku bio da obranimo te dvije hale. To smo i uspjeli, a onda smo se koncentrirali na gašenje ostalih prostora otpočetka uvelike zahvaćenih plamenom – pojašnjava Boris Kauzlarić, voditelj vatrogasne smjene u JVP Rijeka. – Razvila se vrlo visoka temperatura i intenzitet požara – naglašava Kauzlarić, ukazujući da se požar vrlo brzo proširio i razbuktao, zbog drvene građe što se nalazila u prostorima zahvaćenim vatrom.


Foto Fiore Vežnaver


Foto Fiore Vežnaver



Navodi da su se tijekom požara konstatno događale eksplozije plinskih boca koje su bile u halama. To je predstavljalo opasnost za gasitelje, jer bi svako malo vremena odjeknula detonacija. 


Naporima vatrogasnih snaga brzo je spriječeno širenje požara, da vatra ne zahvati, primjerice, zgradu trgovačkog centra Konzum s južne strane, ili da se snažnije proširi na prvu halu na sjeveru, te zaprijeti Pet centru. No, lokalizacija požara na halama u središnjem dijelu – s kojih su se u kritičnim trenucima uzdizali veliki plameni jezici visoki i više metara – potrajala je duže vrijeme.


Požar je lokaliziran pola sata nakon ponoći, oprilike tri sata nakon što su se gasitelji uhvatili u koštac s vatrenom stihijom. Dogašivanje je potrajalo cijelu noć, a i nastavilo i dalje tijekom subotnjeg dana. 



– Specifičnost ovog požara jest prisutnost gorivog materijala u velikim količinama – objašnjava Kauzlarić. Srećom, velikog vjetra nije bilo, a slabiji što je bio ipak prisutan puhao je u dobrom smjeru. Na gašenju i dogašivanju angažirano je bilo više desetaka vatrogasaca. Nakon prve dojave iz riječke Javne vatrogasne postrojbe je k mjestu događaja pohitala cijela smjena profesionalnih vatrogasaca. U vršnom opterećenju, kada se vodila najžešća borba s vatrom, na Škurinjama je bilo angažirano 40 vatrogasaca (s petnaestak vozila, među kojima i autoljestvama). Uz riječku JVP uključeni su i članovi opatijske gradske Javne vatrogasne postrojbe, a u pomoć su stigli i pripadnici DVD-a Halubjan, Čavle i Jelenje. U subotnje prijepodne bile su angažirane, osim gasitelja iz riječke JVP, članovi DVD-a Sušak i Drenova.


– Zasad vam ne možemo priopćiti detaljnije informacije o požaru. Čeka se da se steknu uvjeti da se počne s očevidom, što znači da vatrogasci moraju do kraju ugasiti požar i sanirati požarište. Policija je otpočetka prisutna na mjestu događaja, osigurava poprište zbivanja, no više ćemo moći priopćiti o požaru tek kada se obavi očevid – priopćeno nam je iz Policijske uprave primorsko-goranske.


Opširnije čitajte u nedjeljnom broju Novog lista….