Rok kušnje tri godine

Ivan Đakić za prijetnje i govor mržnje prema Srbima dobio uvjetnu kaznu od 11 mjeseci

Hina

Foto Robert Anic/PIXSELL

Foto Robert Anic/PIXSELL



 Ivan Đakić, sin HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, na Općinskom sudu u Virovitici u srijedu je proglašen krivim te je za javno poticanje na nasilje i mržnju osuđen na osam mjeseci zatvora, a zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi sedam mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu uvjetnog zatvora od 11 mjeseci uz rok kušnje od tri godine.


Đakić je nepravomoćno proglašen krivim, po obje točke optužnice. Na sedam mjeseci je osuđen zbog prijetnji novinaru Ivanu Žadi, a na osam zbog širenja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti. Kazna je objedinjena u jedinstvenu kaznu uvjetnu kaznu od 11 mjeseci i rok kušenje od tri godine.


Sudac Ilija Samaržija je u obrazloženju presude rekao kako je Ivan Đakić dobio uvjetnu kaznu jer dosad nije osuđivan te da je poslovan čovjek koji ima vlastitu tvrtku.Ivan Đakić je 7. siječnja ove godine na svom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom ljudskom glavom i porukom: “Svim ‘prijateljima’ srbićima sretan Božić”. Sudac Samardžija je obrazložio da se kazneno djelo poticanje na nasilje i mržnju počinjeno i kroz oblik neizravne namjere.„Čin Ivana Đakića može ohrabrivati na nasilje i mržnju prema osobama srpske nacionalne pripadnosti. Takva objava je imala javni odjek jer se kod dijela građana javila zabrinutost zbog čega je narušen javni red i mir koji bi trebao predstavljati zajedničku pravnu sigurnost i života građana“, rekao je Samardžija.

Đakić je u jednom virovitičkom kafiću prijetio novinaru Žadi da će ga zatući, “ali da ne mora on prljati ruke”.   Sud drži da su izjave svjedokinje Ive Anzulović vjerodostojne, a povjerovao je i novinaru Ivanu Žadi da je nakon prijetnje imao osjećaj straha i nelagode da bi mu Ivan Đakić ili neke druge osobe mogle nauditi.




„Bez ikakvog trijumfalizma želim istaknuti subjektivan dojam da je Općinski sud u Virovitici potvrdio da je Hrvatska u Europskoj uniji i da ovdje vrijede načela pravne države, demokracije i vladavine prava“, izjavio je Žadin odvjetnik Boris Kozjak.


 Osuđeni Đakić u roku od šest mjeseci u korist udruge SOS dječje selo Hrvatska mora uplatiti 20.000 kuna, a oduzet će mu i mobitel iPhone kojim je počinjeno kazneno djelo. Mora platiti i 300 kuna sudskih troškova i 2000 kuna paušalne naknade te troškove  određene prema dužini trajanja kaznenog postupka i troškove zastupanja Žadinog opunomoćenika.