Osumnjičeni za krađu

Incident na riječkom sudu: Porazbijao stakla pa se ozlijedio. Intervenirala i hitna pomoć

Šarlota Brnčić

Franjo Dorič je od ranije poznat riječkoj policiji / Foto: I. TOMIĆ

Franjo Dorič je od ranije poznat riječkoj policiji / Foto: I. TOMIĆ

Osumnjičeni i njegova kompanjonka navodno su provalili u trgovinu i ukrali cigarete S duhanskim plijenom, međutim, nisu daleko dospjeli jer su uhvaćeni nadomak mjesta događaja



RIJEKA Jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela određen je Franji Doriču i Dorotei Germuth na ročištu održanom u riječkom Županijskom sudu u podne na Božić. Dorič koji je višestruki recidivist te koji je već u više navrata osuđivan zbog kaznenih djela iz domene imovinskog kriminala, teško se pomirio s odlukom dežurne sutkinje istrage Ksenije Zorc da opet mora iza rešetaka riječkog zatvora pa je na sudskom hodniku izazvao incident.


Revoltiran ishodom ročišta odlučio je svoj bijes i nezadovoljstvo iskaliti na prozorima sudskog hodnika. Demonstrativno je porazbijao nekoliko stakala na prozorima pritom se neminovno i ozlijedivši. Kako neslužbeno saznajemo, razrezao se po rukama, zbog čega je bio potreban i dolazak ekipe Hitne pomoći u riječki zatvor.


Prethodno na ispitivanju nije pokazivao znakove agresije, no prilikom dolaska na sud te kad je ugledao fotoreportera, počeo mu je bjesomučno vikati »štakore, štakore«.




On i njegova kompanjonka Germuth ovoga se puta sumnjiče za tešku krađu u trgovini Brodokomerc Nove. Kako nam navode neslužbeni izvori, u unutrašnjost trgovine ušli su u kasnim noćnim satima tako što je Dorič najprije forsirao jedna vrata, potom i druga vrata, da bi na koncu razbio i roletu ormarića u kojem su se nalazile cigarete. S duhanskim plijenom, međutim, nisu daleko dospjeli jer su uhvaćeni nadomak mjesta događaja.


Dorič nije jedini osumnjičenik koji je unatrag godinu dana izazvao incident na hodniku suda.


Koncem veljače je također došlo do samoozljeđivanja jednog osumnjičenika koji se, nakon izlaska iz ureda sutkinje, sam ozlijedio na hodniku, udarivši namjerno snažno glavom u zid (od knaufa). I tada je morala intervenirati ekipa Hitne pomoći, a srećom se radilo o zidu od knaufa pa posljedice udara nisu bile još teže.


Nekoliko mjeseci ranije, jedan od privedenih je rukom i to svom snagom udario u obližnji metalni ormar u kojem se nalazi vatrogasno crijevo. Pritom ga je poprilično udubio, a tek nakon što je iz sebe izbacio veću količinu psovki, konačno se smirio. Učinio je to nakon što je saznao da mu je određen istražni zatvor.