Suđenje desetorici

“Imam 16 litara, pošalji još 10”: Na riječkom sudu čitani šifrirani SMS-ovi krijumčara najmanje 80 kg trave

Šarlota Brnčić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Optuženi su razmjenjivali bezbroj »kodiranih« poruka , a telefonski su komunicirali i s prikrivenim istražiteljima te naručivali drogu



RIJEKA Višesatnim preslušavanjem tajno snimljenih telefonskih razgovora te čitanjem sms poruka koje su pojedini optuženici razmjenjivali nastavljeno je suđenje desetorici optuženih za to da su umiješani u nabavu, krijumčarenje ili prodaju najmanje 80 kilograma marihuane u sastavu zločinačkog udruženja.


Optuženi su Josip Proleta iz Ploča, Mirko Jurković i njegov sin Marin Jurković iz Delnica, Patrik Buršić iz Svetvinčenta, Sandi Pajković iz Pule, Franko Matošević iz Nove Vasi, Tihomir Gluhaković i Davor Nikolić iz Zagreba te Krešimir Budimir i Krešimir Šamadan iz Splita.


Glavni organizator narko lanca bio je Zdravko Jurković koji je zajedno sa Mladenkom Ostojić i Simom Šljivićem uhićen u BiH gdje su već procesuirani i osuđeni na zatvorske kazne.




Međusobno su ponajviše komunicirali Zdravko Jurković stacioniran u BiH i njegov brat Mirko Jurković s prebivalištem u Delnicama, a s njima se vrlo često čuo Josip Proleta koji se tereti da je na području BiH u više navrata preuzimao marihuanu i krijumčario je u Hrvatsku gdje su je potom preuzimali, prevozili i preprodavali ostali okrivljenici.


Mirko i Zdravko Jurković komunicirali su sms porukama, a razmijenili su ih bezbroj. U pročitanim porukama spominju se količine droge, primjerice u jednom sms-u koji je Mirko poslao bratu Zdravku stoji »Bili smo na kavi. 10 mu treba.« Pritom se izbjegavalo govoriti da se radi o marihuani, kao što se nisu spominjali niti kilogrami. Umjesto toga govorilo se primjerice »za ovih pet guma« ili »natočiti 10 litara«. Bilo je tu i poruka poput »16 litara ima« i »daj da pošaljem 15 litara«, a što je očito trebalo izbjeći sumnju da se u stvari radi o kilogramima marihuane.


Optuženi Proleta je sa Zdravkom Jurkovićem razmjenjivao sms-ove, kao i sa Mladenkom Ostojić, dok se sa Mirkom Jurkovićem čuo telefonskim putem dogovarajući se oko vremena i lokacije sastanaka. Snimljeno je i niz telefonskih razgovora koje je Mirko Jurković vodio sa prikrivenim policijskim istražiteljem, a nakon kojih je redovito kontaktirao porukama brata Zdravka u BiH.


Suđenje se nastavlja u utorak kada bi trebala biti preslušana još nekolicina preostalih razgovora, a ukoliko ga policija pronađe, trebao bi biti priveden i svjedok čije je dovođenje sud već prethodno naložio.