Akcija Interpola

Ilegalne kladionice na udaru: Na povijesnu utakmicu Hrvatske stavili su ne stotine milijuna, nego milijarde eura

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

 Koordinirana od strane Interpola, operacija je ciljala kriminalne mreže koje stoje izla ilegalnog klađenja u azijskoj regiji. U Hong Kongu je uhićeno 242 ljudi. Interpol napominje da su detalji uhićenja i sudskog procesuiranja uhićenih dostupni vlastima država diljem svijeta, koje su pozvane na akciju.



Svjetska nogometna organizacija FIFA, u suradnji sa Sportradarom, nakon minulog Svjetskog prvenstva u nogometu koje je održano u Rusiji, iznijela je podatke o klađenju, prema kojima je na nogometne utakmice u Rusiji na kladionicama u prosjeku stavljeno 2,1 milijardu eura.


Na finalnu utakmicu, između Francuske i Hrvatske, pak, kladioničari diljem svijeta stavili su čak 7,1 milijardi eura.


Ove podatke iznosi internet portal specijaliziran za online klađenje igamingbusiness.com, dajući na znanje Interpolov poziv za “koordinirani međunarodni odgovor” nakon objavljenih detalja masovnog sprječavanja ilegalnog klađenja diljem Azije u vrijeme trajanja Svjetskog prvenstva u nogometu. Ta akcija spriječila je ilegalno klađenje u vrijednosti od 1,39 milijardi eura.




– Koordinirana od strane Interpola, operacija je ciljala kriminalne mreže koje stoje iza ilegalnog klađenja u azijskoj regiji. U Hong Kongu je uhićeno 242 ljudi. Interpol napominje da su detalji uhićenja i sudskog procesuiranja uhićenih dostupni vlastima država diljem svijeta, koje su pozvane na akciju.


Operacija Interpola trajala je od 22. lipnja do 16. srpnja, dakle do završetka Svjetskog prvenstva u nogometu. Policija je u akcijama zaplijenila više od 1,7 milijuna dolara u gotovini, kao i tisuću računala i mobilnih telegfona, čiji je sadržaj analiziran u kriminalističkoj obradi.


ranije ovog mjeseca, Svjetska nogometna organizacija objavila je da je uspjela spriječiti manipulacije i kladioničarske prevare vezane za Svjetsko prvenstvo u nogometu.


Do današnjeg dana, sedam SOGA operacija rezultiralo je uhićenjima više od 30 tisuća ljudi, zaplijenjeno je 57 milijuna dolara u gotovini i zatvoreno je više od 3,700 nelegalnih kladioničarskih punktova, koji su operirali sa više od osam milijardi dolara kladionačrske vrijednosti.