Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
9. prosinca 2019.
Odbijajuća presuda

Igor Petrić oslobođen optužbi za malverzacije teške 5,6 milijuna kuna

Igor Petrić s odvjetnikom, Foto Vedran Karuza
Igor Petrić s odvjetnikom, Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 28. ožujak 2018. u 9:44 2018-03-28T09:44:00+02:00

Presudno je bilo mišljenje računovodstveno-financijske vještakinje, po kojem je odluka Igora Petrića da kupi udjel sestrine tvrtke A. G. gradnja za 3,65 milijuna kuna bila ekonomski opravdana

RIJEKA Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci odustalo je od kaznenog progona i optužnice kojom se 46-godišnjeg kastavskog poduzetnika Igora Petrića i njegovu 44-godišnju sestru Anu Gardašanić, s adresom u Rijeci, teretilo za malverzacije »teške« ukupno 5,6 milijuna kuna, vezane za prijenos vlasništva nad udjelom tvrtke i neplaćanje poreza.

Temelj je to odbijajuće presude koju je jučer donijelo vijeće riječkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Domagoja Vučkova, nakon što je tužiteljstvo odustalo od optužbe protiv Petrića za dva kaznena djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, kao i protiv njegove sestre, koja je optuživana za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

Tri ugovora

Optužnica ih je dosad teretila za makinacije čija je suština, tvrdilo se, bila u ugovorima sklopljenim između Petrića ili njegove tvrtke Nexus gradnja, u kojoj je on bio osnivač i direktor, i njegove sestre Ane Gardašanić o prijenosu udjela njene tvrtke A. G. gradnja. No, ključnim se na kraju pokazala, osim obrane koju je Petrić nedavno iznio na početku suđenja, brojna dokumentacija koju je na toj raspravi dostavio, a na temelju nje je računovodstveno-financijska vještakinja donijela mišljenje koje je ekskulpiralo Petrića i Gardašanić.

Vještakinja je, naime, zaključila da je Petrić, kao direktor Nexus gradnje, donio ekonomski opravdanu odluku o kupnji 30 posto udjela A. G. gradnje po cijeni o 3,65 milijuna kuna. Utvrdila je da bi neto sadašnja vrijednost kapitala (30 posto ostvarene dobiti) iznosila oko deset i pol milijuna kuna, a promatra li se osjetljivost ulaganja u odnosu na predvidive rizike, ulaganje bi imalo najmanju neto sadašnju vrijednost od 4,2 milijuna kuna.

Budući da nije plaćena veća cijena od stvarne vrijednosti tih udjela, pa time nije došlo ni do skrivene isplate dobiti, odnosno nije ostvaren dohodak od kapitala, Nexus gradnja nije trebala obračunati te platiti i dosad inkriminirani porez na dohodak od kapitala, zaključila je vještakinja, na temelju čega se tužiteljstvo očitovalo da odustaje od optužbe, a suđenje kanalizirano u presudu koja ekskulpira Petrića i Gardašanić.

U povučenoj optužnici, koja se bavila razdobljem od 2007. do 2009. godine, preciziralo se da je prvim ugovorom Nexus gradnja platila tri milijuna i 650 tisuća kuna Ani Gardašanić za 30 posto udjela u A. G. gradnji, drugim ugovorom je Nexus Ani Gardašanić besplatno vratio taj udjel, a trećim ugovorom je Ana Gardašanić 100-postotni udjel svoje tvrtke besplatno prenijela na svoga brata. Optužba je tvrdila da je u realizaciji takvog plana počinjeno više nelegalnih poteza i transakcija, na kraju kojih je Petrić nelegalno došao do tri milijuna i 650 tisuća kuna.

Neopravdano visoka

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Petrić znao da ta svota, kojom je po prvom ugovoru plaćeno 30 posto udjela A. G. gradnje, neopravdano visoka jer je sestrina ciljana tvrtka prezadužena i ne ostvaruje rezultate što bi opravdavali takvu cijenu. Teretilo ga se da je znao da je takav ugovor, zaključen u studenom 2007. godine, štetan za Nexus gradnju. I njegovu sestru se optuživalo da je znala da su obveze njene firme veće od imovine. K tome, najveći dio ugovorene svote od 3,65 milijuna kuna, sve osim 164 tisuće kuna, plaćen je avansno na privatni račun Ane Gardašanić.

Petrić je, kao opunomoćenik, s računa svoje sestre još istog dana kad je avansno uplaćena prva tranša podignuo u gotovini oko 1,9 milijuna kuna. To je bilo 23. kolovoza 2007. godine, dakle gotovo tri mjeseca prije no što će i formalno biti potpisan ugovor o prijenosu udjela. Nexus gradnja je posljednju tranšu od 164 tisuće kuna uplatila na račun Ane Gardašanić 20. prosinca te godine te istog dana omogućila bratu da dođe do tog novca, tvrdila je optužba.

Sve bez naknade

Brat i sestra su u travnju 2009. godine sklopili drugi ugovor kojim pak Nexus gradnja vraća – bez naknade – Ani Gardašanić udjel plaćen gotovo četiri milijuna kuna. Sredinom srpnja 2009. godine brat i sestra potpisuju treći ugovor o prijenosu poslovnog udjela A. G. gradnje kojim pak Ana Gardašanić prenosi 100-postotni udjel te tvrtke na svog brata – bez naknade. Petrić je u svemu ovome, po prvotnoj optužbi, nelegalno pribavio 3,65 milijuna kuna, za što i nije plaćen porez. Nakon što je njegova Nexus gradnja postala vlasnikom 30 posto udjela, propustio je obračunati porez na dohodak od kapitala po stopi od 35 posto, pa je za gotovo dva milijuna kuna okoristio svoju tvrtku, na štetu državnog proračuna, navodilo se u optužnici.

No, od svih ovih inkriminirajućih zaključaka se odustalo nakon najnovijeg dopunskog nalaza računovodstveno-financijske vještakinje. Obrazlažući okolnosti slučaja, riječko Županijsko državno odvjetništvo je napomenulo da se optužnica temeljila na podacima prikupljenim tijekom istrage, u kojoj su se optuženi branili šutnjom i nisu dostavili nikakvu poslovnu dokumentaciju, a knjigovodstveno vještačenje se temeljilo na dokumentaciji pribavljenoj od Porezne uprave. Petrić je tijekom poreznog nadzora neko vrijeme bio u inozemstvu, a zatim u istražnom zatvoru, pa nije mogao prisustvovati nadzoru i u mogućnosti dostaviti potrebnu poslovnu dokumentaciju, ukazuje se iz tužiteljstva.

Petrić: Transakcije oko udjela legalne i neoporezive

– Transakcije koje su se dogodile su legalni i zakoniti poslovi koje sam radio i s nekim drugim trgovačkim društvima. Sva ta trgovina udjelima je do 2014. godine bila neoporeziva – naglasio je nedavno Petrić u svojoj obrani. Objasnio je da je u inkriminirano vrijeme bio u vlasničkom odnosu s više tvrtki koje su imale svoje projekte, gradile zgrade, stanove, vile... Istaknuo je da je porezna uprava u razdoblju od 2005. do 2010. godine obavila porezni nadzor u svim tvrtkama i nad njim kao fizičkom osobom te da tada nisu utvrđene nikakve nepravilnosti.

Nije fiktivna prodaja

Temeljem dokumentacije koju je Petrić dostavio nedavno, sredinom veljače, vještakinja je, koristeći dinamičke metode procjene, utvrdila da se ne radi o fiktivnoj prodaji udjela koja se realizirala zbog skrivene isplate dobiti. Petrićeve tvrtke kreditirale su A. G. gradnju sa 7,3 milijuna kuna, a iznos od 3,65 milijuna kuna koji je podignuo Petrić, doznačen je na njegovu tvrtku PIS studio koje je financiralo Nexus gradnju. Tvrtka A. G. gradnja kupila je više zemljišta, nekretnina na Kastvu, na kojima je planirana izgradnja stambenih i poslovnih subjekata.

No, projekti započeti 2007. godine nisu realizirani u sljedeće dvije godine, što se poklopilo s padom vrijednosti nekretnina i krizom u stanogradnji. Došlo je do blokade žiroračuna A. G. gradnje i Nexus gradnje 2008. godine, pada vrijednosti udjela tih tvrtki te u konačnici do prestanka njihovog poslovanja i gašenja. U međuvremenu je Petrić pokušavao razriješiti situaciju, našao kupca za Nexus gradnju, ali se trebao riješiti tzv. loše imovine (A. G. gradnja). No, do realizacije ugovora nije došlo jer su mu poslovni partneri u Velikoj Britaniji otkazali suradnju, obrazlagalo je tužiteljstvo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.