Suđenje serijskim pljačkašima

IZGLEDALI SU KAO NINDŽE Svjedoku pohoda serijskih pljačkaša iz Rijeke isprva sve djelovalo kao – šala

Fiore Vežnaver

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Viši i krupniji od dvojice, koji je imao pištolj, zatražio je novac. Izvukao sam uložnicu s novcem, a razbojnik je sam stavio novac u vrećicu – rekao je djelatnik Inine benzinske postaje u Cerniku, iz koje su razbojnici oteli tisuću kuna



RIJEKA Tek je prošla ponoć, bio sam za pultom, dok je kolegica bila u uredu, kad su ušla dvojica maskiranih. Imali su tamnu odjeću, djelovali su mi kao kostimirani nindže. Najprije sam mislio da je riječ o šali, ali onda sam kod jednog vidio pištolj. Viši i krupniji od dvojice, koji je imao pištolj, zatražio je novac. Izvukao sam uložnicu s novcem, a razbojnik je sam stavio novac u vrećicu. Dao sam im relativno malo novaca, tražili su još. Rekao sam im da ima novaca u sefu, ali da ga ja ne mogu otvoriti, nego ljudi iz zaštitarske tvrtke. Krenuli su u smjeru sefa, no brzo su odustali i otišli, valjda su shvatili da neće biti ništa od novaca u sefu.


Izjavio je to jučer u svom svjedočenju na riječkom Županijskom sudu 53-godišnjak koji je 5. srpnja prošle godine postao žrtva razbojstva dok je radio u noćnoj smjeni na benzinskoj postaji Ine u Cerniku, iz koje su razbojnici oteli oko tisuću kuna. Djelatnik Ine saslušan je kao jedan od trojice svjedoka u nastavku suđenja 24-godišnjem Josipu Ćulumoviću i 32-godišnjem Veljku Vlahoviču iz Rijeke, optuženima za seriju razbojstava i provalnih krađa proteklog ljeta u kojima su se domogli »plijena« od ukupno 98 tisuća kuna. Prodavač na Ininoj crpki potvrdio je da se bojao za vlastiti život u prepadu kojeg su izvela dvojica, jedan s pištoljem, a drugi s metalnom šipkom u ruci.


– Je li pištolj bio pravi? – pitala je sutkinja Ika Šarić drugog svjedoka, 52-godišnjaka koji je također radio u noćnoj smjeni kada su na recepciju prenoćišta Lucija u Kostreni banula dva maskirana razbojnika pa otela oko 4.250 kuna.


Pištolj pred licem




– Čujte, kada vam netko stavi pištolj pred lice… – odgovorio je svjedok koji je nakon toga potvrdio da je zacijelo bio pravi, ubojiti pištolj, ako je tako rekao na prvom ispitivanju, kada se bolje sjećao svega. Muškarac se prisjetio da su dvojica razbojnika bila maskirana, da je viši imao imao u ruci pištolj, a niži palicu. Konstatirao je da kao počinitelje ne može prepoznati dvojicu optuženih u sudnici jer je u vrijeme događaja gledao u pod.


– Kad nekoga pogledate u lice, možete samo isprovocirati negativni efekt… Imam obitelj, život mi je bio na kocki, bojao sam se da ne opali pištolj – naglasio je svjedok, dodajući da je drugi razbojnik u jednom trenutku palicom udario po radnom pultu recepcije pa su s njega katapultirani kemijska olovka i uložak. Muškarac je u svom svjedočenju u istrazi rekao i da su dvojica razbojnika očito »snimala« situaciju iz prikrajka jer je neposredno prije njihovog ulaska jedan gost izašao. U istrazi je rekao i da je imao dojam da razbojnicima to nije prvi put da dolaze u prenoćište jer znaju gdje se što nalazi. Napomenuo je da je njegov kolega opljačkan prije tri godine, da su napadači imali isto oružje. Pred vijećem sutkinje Šarić saslušana je i svjedokinja koja je u dva navrata kupila cigarete od Josipa Ćulumovića, ukupno 20-ak šteka za oko 3.000 kuna.


– Kupovali ste cigarete za koje ste mogli znati da su ukradene – ukazala je svjedokinji sutkinja Šarić te dobila odgovor da joj je Ćulumović rekao da ih je i on kupio. – Radim kao zaštitarka, plaća mi je mala – pravdala se svjedokinja.


Devet kaznenih djela


Suđenje je prekinuto te je za desetak dana zakazan nastavak suđenja dvojici Riječana koje se tereti se da su u Primorsko-goranskoj županiji počinili devet kaznenih djela, šest razbojstava i tri teške krađe, u dva i pol mjeseca, od početka lipnja do druge polovice kolovoza prošle godine. Kad je riječ o razbojstvima, na meti su im se, po optužbi, našle recepcije dvaju hotela, u Rijeci i Selcu, prenoćište u Kostreni, benzinske postaje Ine u Cerniku i Tuhobiću (autocesta) te Petrolova crpka u Jurdanima. Oružane pljačke dogodile su se tijekom srpnja i kolovoza, unutar mjesec i pol dana. Tri teške krađe koje im se stavljaju na teret zabilježene su tijelom lipnja, a okradena su dva kioska Tiska na Turniću i Kantridi te prodajno mjesto iNovina na Vežici.


Svih šest razbojstava pljačkaši su počinili maskirani tako da su, po navodima optužnice, omotali majice oko glave i lica. Pravilo je bilo i da pri upadu na mjesto prepada Ćulumović drži u ruci zračni pištolj, dok je Vlahovič imao u ruci metalnu polugu (u pet slučajeva) ili teleskopsku palicu (jednom). Sva razbojstva dogodila su se noću, najranije u 23.50 sati, a najkasnije u 2.10 sati. Njihov posljednji pljačkaški pohod dogodio se na recepciji hotela Jadran na Šetalištu XIII. divizije u Rijeci 21. kolovoza lani.


Vlahovič je na početku suđenja izjavio da se smatra krivim, dok je Ćulumović rekao da se ne smatra krivim, iako je na ranijem pripremnom ročištu ustvrdio suprotno.