Suradnja s Uskokom

I Slovenci istražuju Mamića: Pretresi na više lokacija povezanih s umaškim poduzetnikom

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Kako na svom portalu popodne javlja mariborski list »Večer«, poveznica s više pretraga koje su obavljene u Sloveniji na više lokacija je poduzetnik iz Umaga Sandro Stipančić za čija poduzeća policija sumnja da su sudjelovala u pranju novca. Ona su, kako se navodi, novac s naslova nerealiziranih fiktivnih poslova doznačivala na nedjelujuća poduzeća u inozemstvu, a onda novac podizao u gotovini



LJUBLJANA Istražne radnje u vezi s poslovima nogometnog moćnika Zdravka Mamića u četvrtak su se vodile i u Sloveniji, objavili su lokalni mediji koji se pozivaju na izvore u slovenskoj policiji.


Kako na svom portalu popodne javlja mariborski list »Večer«, poveznica s više pretraga koje su obavljene u Sloveniji na više lokacija je poduzetnik iz Umaga Sandro Stipančić za čija poduzeća policija sumnja da su sudjelovala u pranju novca. Ona su, kako se navodi, novac s naslova nerealiziranih fiktivnih poslova doznačivala na nedjelujuća poduzeća u inozemstvu, a onda novac podizao u gotovini.


Po neslužbenim podacima policije koje prenose mediji, današnje istrage u Sloveniji navodno su povezane s istragom hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekadašnjeg dopredsjednika Dinama Zdravka Mamića, zbog nekih njegovih poslova u kojima je, prema nepravomoćnoj optužnici, oštećen Dinamo.




Na upite medija slovenska je policija, ne navodeći imena i detalje, potvrdila da su njezine današnje istražne radnje vođene u suradnji s hrvatskim Uskokom, a mediji navode da ispitivanja koja su do sada provedena nisu rezultirala privođenjem osumnjičenih.


Prema priopćenju slovenske policije, provođene su »istrage stambenih, poslovnih i drugih prostora na području Ljubljane, Maribora, Kopra i u Hrvatskoj« i to zbog »sumnje počinjenja više kaznenih djela zloporabe položaja ili povjerenja, te više kaznenih djela pranja novca«.


Slovenska policija pojasnila je da se kaznena djela odnose na plaćanje krivotvorenih računa slovenskih poduzeća stranoj »off shore« tvrtki osnovanoj u Velikoj Britaniji i to za usluge koje nikad nisu bile izvršene, te da su počinitelji na taj način stekli oko 1,6 milijuna eura imovinske koristi.


Za spomenuta kaznena djela osumnjičeno je pet slovenskih državljana i jedan hrvatski državljanin. U Sloveniji je u četvrtak u vezi sa slučajem završeno pet pretraga poslovnih i stambenih prostora, a tri još traju, naveli su u slovenskoj policiji.


 Kako neslužbeno prenose mediji, današnje istrage nadovezuju se na optužnicu protiv Zdravka Mamića i više drugih osumnjičenih – Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Nikkyja Vuksana, Igora Krotu i Sandra Stipančića koji se sumnjiče da su nogometni klub Dinamo fiktivnim poslovima oštetili za 20 milijuna eura.


Riječ je o sredstvima što ih je nogometni klub Dinamo trebao dobiti iz poslova transfera svojih nogometaša, a sumnja se da su fiktivni poslovi vođeni preko njihovih poduzeća u više europskih zemalja, ali i u tzv. poreznim oazama po svijetu.