Zločinačko udruženje

Hotelijer iz Dubrave i još osmorica optuženi za milijunsku utaju poreza na uvozu luksuznih automobila

Hina

Foto MUP

Foto MUP



ZAGREB Uskok je podigao optužnicu protiv deveteročlane skupine koju tereti da je na uvozu luksuznih automobila državu oštetila za više od 6,5 milijuna kuna neplaćenog poreza.


Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački državljanin optuženi su nakon istrage za zločinačko udruženje te utaju poreza u sastavu zločinačkog udruženja ili pomaganja u tom nedjelu.


Mediji navode da je na čelu optužene skupine hotelijer i menadžer iz zagrebačke Dubrave Robert Palić čiji su suradnici rabljene luksuzne BMW-e, Mercedese i Porschee prethodno kupovali od raznih tvrtki, a zatim fiktivno po uvećanim cijenama prodavali Palićevim tvrtkama.




Uskok tvrdi da je optuženike povezao na području Hrvatske i Češke od početka 2015. do siječnja 2018. godine radi “stjecanja nepripadne koristi za sebe i druge” trgovinom rabljenim automobilima i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem PDV-a.


Izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplata PDV-a proračun je navodno oštećen za više od 6,5 milijuna kuna.


Vođa skupine je, osim toga, iz proračuna dobio i 1,5 milijuna kuna povrata poreza, od čega je gotovo 650 tisuća kuna proslijedio na račun druge tvrtke čija ga je odgovorna osoba podigla i dala prvooptuženom. On je novac zadržao “kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima”, dok je njegovoj tvrtki nezakonito pribavljeno 852 tisuće kuna, tvrdi Uskok.


U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika, dok je za vođu skupine predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 milijuna kuna, izvijestilo je Državno odvjetništvo.