Istraga u tijeku

Fešta svetog Lovre završila tragedijom: Nepoznat motiv ubojstva mladića poznatog po napadu na suca Marića

Mario Matana

Policija je za sada fokusirana na obračun Nikole Gusića-Janjića i Ivana Mate Blaževića, u kojem je Gusić-Janjić u jednom trenutku, ispred lokala, ubo Blaževića u grudni koš



Ivan Mate Blažević (23), mladić poznat po tome da je prošle godine napao nogometnog suca Brunu Marića, ubijen je u Stobreču pored Splita u noći s četvrtka na petak, nešto iza četiri sata. Tradicionalna fešta koja se u Stobreču održava povodom dana svetog Lovre, zaštitnika mjesta, tako je okončana tragedijom. Ubojstvo se dogodilo u kafiću pored teniskih terena, a glavni osumnjičeni za ovaj zločin je 24-godišnji Nikola Gusić-Janjić.


Lokal »Reket« na ulazu u Stobreč bio je poprište zabave skupine mladih nakon što je program povodom fešte u središtu mjesta završen. Iako su očevici kazali kako je bilo 20-30 mladih na zabavi, zbog čega nisu mogli zaspati, a policija navodno nije dolazila unatoč pozivima vlasnika kuća u kojima su bili i turisti, u vrijeme sukoba koji je završio tragedijom na šanku te terasi kafića bilo je desetak svjedoka. Većinu su istražitelji već ispitali, a jedna od dvije konobarice bila je u tolikom šoku, pa je taj razgovor ostavljen za kasnije.


Motiv nejasan


Motivi još uvijek nisu potpuno jasni. Postoje informacije o prilično brutalnoj tučnjavi više mladića iz te skupine (što bi sugeriralo nesretan slučaj), no policija je za sada fokusirana na obračun Nikole Gusića-Janjića i Ivana Mate Blaževića, u kojem je 24-godišnjak u jednom trenutku, ispred lokala, ubo Blaževića u grudni koš. Taj jedan ubod se pokazao kobnim, iako su mladića odveli u splitsku bolnicu (svjedoci su čuli povike grupe »ubo ga je, umrijet’ će, umrijet’ će!«) gdje su ga pokušali spasiti. Ozljeda grudnog koša (oštrica je oštetila srčani mišić) bila je fatalna.




Ekipa za očevide koja je, s tužiteljicom Rene Laurom pregledavala mjesto zločina u potrazi za dokazima, nije pronašla oružje. Iako su kontrolirali cijelo područje oko kafića, pa čak i udaljene koševe za otpad, još uvijek se ne zna kakav je nož, ako uopće, u pitanju. Na mjestu zločina su bile velike količine krvi, a prema tragovima (kao i izjavama svjedoka) za napadačem su u potjeru krenuli ostali iz skupine u sporednu uličicu, no pobjegao im je…


Član Torcide


Ivan Mate Blažević je unatoč mladosti bio poznati i višegodišnji član Torcide, odlazio je na gostovanja Hajduka još kao maloljetnik, a zbog svega je i navijačka skupina splitskog kluba na svojim Facebook stranicama objavila posvetu mladiću. Na tradicionalne boje (na profilnoj slici) Hajduka postavljen je flor, a u sinoćnjoj utakmici Hajduka i Slaven Belupa nije bilo navijanja sa sjevera.


Mladić je inače postao nacionalno poznat po napadu na suca Brunu Marića, u listopadu prošle godine, također u Stobreču. Tada je skupina maskiranih napala Marića (dok je bio sa svojim društvom za stolom u poznatom restoranu Epetium), koji je prošao s lakšim ozljedama. Jedini uhvaćeni je bio upravo Ivan Mate Blažević, jer su u pomoć nogometnom sucu (koji je imao oružje, no nije ga koristio) pritekli ostali pa su tako uspjeli zadržati Blaževića do dolaska policije. Mladić je udario Marića metalnim dijelom vatrogasnog crijeva, a zbog napada je prvo proveo više od tri mjeseca u pritvoru, da bi u srpnju ove godine na općinskom sudu u Splitu bio osuđen na osam mjeseci zatvora, što mu je odmah zamijenjeno radom za opće dobro.