Izašli pa se vratili

Dvojica silovatelja iz Francuske u Via Romi i ne žele otići u domovinu

Šarlota Brnčić

William Bouchet nije bio sretan zbog fotografiranja / Foto Ivica TOMIĆ

William Bouchet nije bio sretan zbog fotografiranja / Foto Ivica TOMIĆ

Bennamane Abdelraouf i William Bouchet uhićeni su krajem srpnja na graničnom prijelazu Pasjak sa 486 markica za koje se smatralo da je riječ o LSD-u. Kada je vještačenje pokazalo da nije, pušteni su iz pritvora, ali tada je stigao Europski uhidbeni nalog da ih Francuska traži zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja



RIJEKA – Dvojica francuskih državljana, 27-godišnji Bennamane Abdelraouf i 31-godišnji William Bouchet, jučer su smješteni u riječki zatvor nakon što im je određeno zadržavanje u istražnom zatvoru radi izručenja Francuskoj koja ih traži zbog teškog seksualnog delikta. Za dvojcem je ovih dana stupila na snagu međunarodna tjeralica koja je izdana temeljem Europskog uhidbenog naloga od strane Visokog suda u Nimesu, a koji ih traži zbog kaznenog djela silovanja i seksualnog zlostavljanja.


Kuriozitet čitavog slučaja jest što su Francuzi koncem srpnja bili već uhićeni i smješteni prvi put u Via Romu i to pod sumnjom da su pokušali preko hrvatske granice prokrijumčariti za hrvatske prilike znatnu količinu LSD-a radi daljnje prodaje.


Prvo uhićenje


Krajem srpnja su francuski dvojac zaustavili kasno navečer na graničnom prijelazu Pasjak službenici granične policije i pritom kod njih pronašli ukupno 486 markica za koje se tada smatralo kako se radi o LSD-u. Abdelraouf se sumnjičio da je pri dolasku iz Slovenije u Hrvatsku kod sebe imao 444 listića LSD-a, a njegov sunarodnjak 42 markice te droge. Francuzi su uhićeni i privedeni u policijsku postaju na kriminalističku obradu.




Istraga i saslušanje Francuza pokazali su da su se dvojica nalazila na proputovanju kroz Hrvatsku, da putuju Europom po partyjima. U Hrvatsku su krenuli kako bi obišli Festival psihodelične glazbe i kulture Momento Demento u Primišlju kod Slunja. Nakon okončanog kriminalističkog istraživanja Francuzi su privedeni na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo gdje su se branili kako se ne radi o drogi, već da je tek riječ o kopiji markica s LSD-om.


Preliminarno ispitivanje oduzete materije ukazivalo je da se radi o LSD-u, halucinogenoj i psihodeličnoj drogi, no kao što je uobičajeno u ovakvim slučajevima listići su poslani na vještačenje čiji se rezultati moraju čekati određeno vrijeme. Tužiteljstvo je smatralo da droga nije bila namijenjena osobnim potrebama dvojice Francuza, već daljnjoj prodaji i trgovini, pa je bilo predloženo da se Francuzima odredi istražni zatvor.


Drugo uhićenje


Taj prijedlog je prihvaćen te im je zbog opasnosti od bijega i određen istražni zatvor, kao i jamstva kojima se on može zamijeniti kako bi se branili sa slobode. Osumnjičeni tandem nije uplatio jamstvo već su iza rešetaka dočekali rezultate vještačenja koje je pokazalo da su uhićeni Francuzi govorili istinu te da se zaista ne radi o drogi. S obzirom da više nije postojao razlog za njihovim kaznenim progonom, pušteni su na slobodu, a igrom slučaja to se dogodilo taman prije Europskog uhidbenog naloga koji je, prema našim neslužbenim informacijama, izdan u petak 16. rujna.


Kako neslužbeno saznajemo, Francuzi su već naslutili da bi protiv njih mogla svakog trena biti raspisana međunarodna potraga, pa su po puštanju iz riječkog zatvora mislili dati petama vjetra. To se, zahvaljujući djelatnicima PU primorsko-goranske nije dogodilo. I dok je jedan od njih krenuo na Rupu kako bi uzeo automobil koji je tamo ostao nakon prvog uhićenja, drugi ga je čekao u Rijeci.


Neslužbeni izvori nam navode da ga je na Rupi dočekala policija, a ubrzo je »pao« i njegov prijatelj te su iznova završili na policiji, a zatim u Županijskom državnom odvjetništvu i istražnom centru riječkog Županijskog suda. S obzirom da se radi o istražnom zatvoru radi izručenja traženih osoba isključena je mogućnost jamstva, a dvojica osumnjičenika za seksualni delikt protive se izručenju.