Uspješne akcije

Droge je u Rijeci sve manje i sve je skuplja, a šape u tome je imao i ovaj policijski pas

Vladimir Mrvoš

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Foto Nel Pavletic/PIXSELL

Pas Kastro novi je član tima, koji je u službi ove policijske uprave od kraja prošle godine, a već ima i prvi veliki uspjeh otkrivanja droge na ovom terenu.



RIJEKA – Prema riječima Dalibora Jozinovića, voditelja Službe kriminaliteta droga Policijske uprave primorsko-goranske, u Rijeci je sve manje droge i sve je skuplja. Razlog ovom »poremećaju na tržištu droge« su uspješne policijske akcije koje su u samo nekoliko zadnjih mjeseci otkrile lance distribucije droge koja se mogla naći i u središtu grada po kafićima, ali i kućnim zabavama.


Ono što iznenađuje jest da su u lancu dilanja droge sudjelovale u zadnje vrijeme osobe koje nisu prije uopće bile evidentirane u kaznenim i prekršajnim prijavama i na neki način može se reći da se radi i o »uglednim« osobama u društvu za koje nitko ne bi posumnjao da im je to dodatna djelatnost.


Velike »zalihe«


U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj predstavljeni su jučer i rezultati kriminalističkog istraživanja iz domene zlouporabe droga koje je rezultiralo zapljenom gotovo 25 kilograma marihuane. Osim Dalibora Jozinovića, rezultate uspješne akcije predstavile su i policijske službenice, vođa grupe Emina Herceg i vodič službenog psa za droge. Pas Kastro novi je član tima, koji je u službi ove policijske uprave od kraja prošle godine, a već ima i prvi veliki uspjeh otkrivanja droge na ovom terenu.




Zadnje kriminalističko istraživanje provedeno je nad dvojicom hrvatskih državljana u dobi od 23 i 26 godina. U sklopu ovog kriminalističkog istraživanja, a temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, na području Rijeke su obavljene pretrage doma i drugih prostorija te vozila dvojice osumnjičenih.


U tim pretragama pronađeno je i oduzeto sveukupno 24.934,80 grama marihuane pakirane u više paketa. Osim marihuane pronađeno je i 58 grama kokaina, 114 grama creatina, odnosno tvari za povećanje mase kokaina, te dvije digitalne vage. Od gotovine, kod dvojca je nađeno i 9.000 kuna te 4.100 eura, a sumnja se da taj novac potječe od trgovine drogom.


Policija ovaj dvojac sumnjiči da su pronađenu drogu neovlašteno posjedovali u namjeri daljnje prodaje te su obojica kazneno prijavljena za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te predani pritvorskom nadzorniku.



Novi u evidenciji


Riječ je o osobama koje dosad nisu evidentirane kao počinitelji kaznenih djela te je uspjeh tim veći, budući da je zapljena ove količine droge isključivo rezultat otkrivačke djelatnosti policije. Voditelj Jozinović zahvalio je svim policijskim službenicima koji su bili uključeni u ovo kriminalističko istraživanje i koji su profesionalno i marljivo radili svoj posao na dobrobit svih građana Rijeke, a izrazio je i posebno zadovoljstvo što će zaplijenjena droga umjesto na ulici, završiti u spalionici.


Kada su statistički pokazatelji u pitanju, rezultati otkrivanja kriminaliteta droga za 2019. godinu idu u korist Policijske uprave primorsko-goranske. Zabilježena su 292 kaznena djela za koja je prijavljeno 86 počinitelja te 886 prekršaja za koje je prijavljeno isto toliko počinitelja.


U 1.048 zapljena droga oduzeto je oko 11 kilograma marihuane, oko šest kilograma amfetamina, više od kilogram MDMA te više grama drugih vrsta droga i tvari s popisa droga, kao i više komada stabljika i sjemenki indijske konoplje. Radi se i o kontinuitetu dugogodišnjeg i uspješnog rada na suzbijanju ponude i potražnje svih vrsta droga na području ove policijske uprave.