Tragedija u Čepinu

Direktor ‘Urednosti’: Nismo krivi za smrt trojice radnika

Hina

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Foto Davor Javorovic/PIXSELL

Željko Barišić je rekao da se cijeli sustav nadziranja rada prepumpnih stanica nadzire od strane osječkog Vodovoda iz njihove Uprave.



OSIJEK Povodom tragedije koja se 19. lipnja dogodila u Čepinu, kada su tijekom čišćenja prepumpne stanice sustava kanalizacije poginula tri radnika, jedan iz čepinske komunalne tvrtke Urednost i dvojica iz osječkog Vodovoda, u sjedištu Urednosti u subotu je održana konferencija za novinare na kojoj je njezin direktor Željko Barišić ustvrdio kako nije točna teza »koja se stvorila u medijima« da je njihova tvrtka kriva za smrt trojice radnika.


»Pojavila se teza u medijima da je naša tvrtka Urednost bila odgovorna za čišćenje prepumpne stanice. Za čišćenje takvih stanica potrebna je specijalna oprema koju Urednost ne posjeduje. Takvu opremu, vrijednu 15 milijuna kuna je dobio Vodovod Osijek kroz projekt ‘Osijek’ koji je bio i dio sufinanciranja od strane Općine Čepin«, rekao je Barišić.


Prema njegovim riječima, tvrtka Urednost je od osječkog Vodovoda, kao i više puta prije, naručila uslugu izvođenja te vrste radova jer su znali da Vodovod Osijek posjeduje opremu za izvršenje radova te razine. Ustvrdio je da je to vidljivo iz njihovih narudžbenica kojima su zatražili čišćenje cijelog sustava.




»Sustav podrazumijeva čišćenje gravitacijskih tlačnih cjevovoda i prepumpnih stanica. Iz dokumenata koje imamo vidljivo je da je Vodovod Osijek nabavio tu opremu za potrebe te kanalizacije i te prepumpne stanice, to jest da su dobili sredstva iz Europske unije kao i da smo mi uredno naručili radove od osječkog Vodovoda«, rekao je Barišić. Dodao je da se cijeli sustav nadziranja rada prepumpnih stanica nadzire od strane osječkog Vodovoda iz njihove Uprave.


»Mi nemamo pristup tom sustavu, niti taj sustav nadziremo. Na koji način su oni radove obavljali i što su oni za nas izvršavali u prijašnjim radovima vidljivo je iz računa koje imamo. Stoga odbacujemo sve insinuacije koje govore da je Urednost bila po bilo kojoj osnovi dužna održavati prepumpnu stanicu«, zaključio je Barišić dodavši kako zbog istrage koja je u tijeku na konferenciji za medije ne žele odgovarati na pitanja novinara.