Tužiteljstvo traži zatvor

Dignuta optužnica protiv Damira Miškovića zbog bespravne gradnje na pomorskom dobru na Pagu

Portal Novilist.hr

Foto Z. Basic / PIXSELL

Foto Z. Basic / PIXSELL

Oca i sina Miškovića te izvođače radova tereti se da su na pomorskom dobru bez dozvola napravili privatnu rivu i privezišta. Tužiteljstvo također navodi da je sve radove plaćao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja



Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv riječkog poduzetnika i čelnika Nogometnog kluba Rijeka Damira Miškovića i još tri osobe – tereti ih se za bespravnu gradnju velikog zdanja u naselju Miškovići na Pagu, gdje su napravili i privatnu rivu, te privezište iako se radi o pomorskom dobru.


Novi list je u posjedu optužnice zadarskog tužiteljstva u kojoj se kao prvookrivljeni navodi njegov otac Šime (80), drugokrivljeni je Damir Mišković, dok su treće i četvrtookrivljeni dvojica građevinara iz Zagreba – Ilija Beara i Ilija Babić. Petookrivljeno je zagrebačko trgovačko društvo “Teh gradnja”


Inkriminirani period je od 14. ožujka 2014. do 14. veljače 2017., kada su prema optužnici, otac i sin Mišković dogovorili s “Teh gradnjom” izgradnju obiteljske kuće, “iako su bili svjesni da ne mogu graditi na pomorskom dobru – obalnom pojasu, protivno čl. 3. i 4. Zakona o pomorskom dobru i protivno čl. 45. Zakona o prostornom uređenju (NN 153/13), te čl. 106. Zakona o gradnji (NN 153/13)”. Sve tu to dogovorili bez prethodnog ishođenja građevinske dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.




– Paralelno s izgradnjom kuće na obalnom morskom pojasu duž čestica i na samim česticama 2218/11 i 2218/12 k.o. Dinjiška, treće i četvrtookrivljeni su po nalozima Miškovića izgradili obalnu šetnicu u dužini od 179,95 m, širine 3m, sa rampom dimenzija 9 x 2,7 m, uz koju su izgradili ogradni zid dužine 170,85 m i visine 3 do 3,8 m, kao i dva mola u moru i betonskim platoom, jedan površine 9,7 m x 6,8 m sa stepenicama, a drugi trapeznog oblika 3,20-3,45 m x 4,35-4,90 m, te sa jednim kamenim nasipom nepravilnog oblika tlocrtne dimenzije 11,40×13,70 m, a također su izgradili i još dva betonska stubišta na dijelu k.č. 2218/11, a također su izgradili prizemnu građevinu površine 12,10 x 8,00 m, kao i stubište na dijelu k.č. 2218/12 sa platoom dimenzija 5,6 x 6,4 m i to sve usprkos rješenju Lučke kapetanije Zadar od 11. studenoga 2015. kojim je IV. osum. “Teh gradnji” d.o.o. zabranjena opisana gradnja, navodi se dalje u optužnici, gdje se zaključuje da su protivno propisima izgradili građevinu u području koje je propisom proglašeno područjem od posebnog interesa za državu.


Svu četvoricu, kao i “Teh gradnju” tereti se da su su počinili kazneno djelo protiv okoliša – protupravnu gradnju iz čl. 212. Kaznenog zakona. 


Općinsko državno odvjetništvu u Zadru traži da se svoj četvorici okrivljenih izrekne kazna zatvora od godine dana, s rokom kušnje od dvije godine, uz solidarnu obavezu da poprave štetu načinjenu kaznenim djelom. Drugim riječima, da sruše bespravno sagrađene objekte i obalu vrate u prvobitno stanje.


Za “Teh gradnju” se predlaže i novčana kazna od milijun kuna. 


U optužnici dalje stoji da u dosadašnjem tijeku postupka osumnjičenici nisu iznosili obranu, ali osnovana sumnja proizlazi iz inspekcijskih nadzora Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, te rješenja i zapisnika koje su provela nadležna tijela – Lučka kapetanija Zadar i Uprava za inspekcijske poslove Zadra. 


– Bespredmetan alibi koji okrivljenicima pokušavaju dati mještani, iz također citiranog rješenja Upravno odjela za provedbu dokumenata, prostornog uređenja i gradnje zadarske županije vidljivo je da je odbačen zahtjev Grada Paga za izdavanje lokacijske dozvole za građenje – uređenje obale u Miškovićima, na više čestica među kojima su navedene i čestice iz inkriminacije, dodaje se.


Tužiteljstvo također navodi da je sve radove plaćao Damir Mišković i to u znatno većem iznosu nego što je ugovorena gradnja samog stambenog objekta – za bruto 2.581.940,85 kuna.


– Preostalo plaćanje očito se odnosi na obimne građevinske radove iz činjeničnog opisa ove optužnice, a slijedom čega je izvedeni zaključak da je djelovao u dogovoru sa svojim ocem koji je ugovorio izgradnju kuće, dok je također jasno da toliki obim izgradnje mimo ugovorenog stambenog objekta nije mogao biti proveden bez znanja direktora tvrtke – III. okrivljenog Ilije Beare, radi čega se isti također tereti za učin predmetnog kaznenog djela protupravne gradnje, navodi se u dokumentu kojeg potpisuje zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić. 


Pokušali smo dobiti komentar Damira Miškovića o ovom slučaju, preko glasnogovornika NK Rijeke.