Rabijatni potomak

Bez kajanja: Nasilni unuk šakom na djeda, palicom na policiju. Dobio 14 mjeseci zatvora

Slavica Kleva

Foto Ilustracija

Foto Ilustracija

Denis Isić (41) šakom je potegnuo starog djeda (91) koji se ispružio po podu udarivši glavom o zid. Još je goru sudbinu namijenio policajcima, ali je savladan, a sad i kažnjen zatvorom

RIJEKA Na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od godine i dva mjeseca sutkinja Petra Primc osudila je Denisa Isića (41) iz Rijeke zbog nanošenja tjelesne ozljede bliskoj osobi te zbog nasilnog spriječavanja službene osobe da obavi službenu radnju.Dokaznim postupkom utvrđeno je da je Isić kriv jer je sredinom srpnja prije dvije godine napao vlastita djeda u dobi 91 godine života.

Odgurnuo ga rukama pa je nesretnik pao na tlo i udario glavom o zid, te zadobio otvorenu ranu na glavi, no, srećom, ozljede su okarakterizirane lakšim. Sat vremena kasnije kada su na adresu stigli policijski službenici kako bi intervenirali, optuženi im je odbio pokazati osobnu iskaznicu, već je držeći u rukama metalnu palicu duljine 70 centimetara i drvenu šipku trideset i pet centimetara dugačku, vrijeđao ih.


Još i uvrede


Nazivao ih pogrdnim imenima, psovao i zamahivao i šipkom i drvenom palicom u njihovom smjeru. Kad su policijski službenici krenuli primjeniti sredstva prisile prema gnjevnom muškarcu, zbog njegovog aktivnog otpora, svo troje je palo na tlo. Kada se jedan od policajaca pridigao u namjeri da mu stavi lisice na ruke, Isić mu je zadao udarac nogom u grudni koš, ali je u konačnici svladan daljnjom uporabom sile. Policajac je zadobio ozljede lakše naravi.


Na samom početku suđenja Isić je kazao da se ne osjeća krivim ni za prvo niti za drugo kazneno djelo koje mu se optužnicom stavljalo na teret. Tijekom dokaznog postupka pročitan je iskaz djeda jer zbog vremešne dobi nije pozivan na sud. Djed, ispitan odmah nakon događaja kazao je da su se on i unuk posvađali zbog odlaganja raznih predmeta, a da ga je unuk samo lupio šakom u oko, pa da je od siline udarca pao na tlo. Kazao je djed da je nakon tog događaja unuku zabranio daljnje zajedničko stanovanje.



Prilikom odmjeravanja visine kazne sutkinja Primc je naglasila da olakotnim cijeni njegovu raniju neosuđivanost,a otegotnim njegovu izrazitu nekritičnost prema učinjenom i to bez imalo kajanja.– Kada se uzme u obzir da su oštećenici u ovom postupku djed okrivljenika u visokoj životnoj dobi i policijski službenici, sud smatra da se genaralna prevencija u ovom slučaju može postići isključivo izricanjem bezuvjetnog zatvora, obrazložila je sutkinja Primc sankciju.


Policijski službenici su pred sutkinjom objasnili razloge dolaska na adresu, te kad su stigli ugledali osobu okrvavljene glave. Okrivljenik nas je dočekao na ulaznim vratima, u desnoj ruci držao metalnu šipku, a u lijevoj drvenu. Pokušali su ga identificirati, kazali su, ali je on odbio pokazati dokumente, pa prilikom upotrebe sredstava prisile, stavljanja lisica na ruke, pokušao ih udariti. Kad smo svo troje pali na pod, okrivljeni nas je grebao i čupao, psovao, opirući se vezivanju, kazali su svjedoci.


Ovisnik i narcis


Ispitana je i stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke koja je utvrdila da je riječ o osobi s razvijenim poremećajem osobnosti uz ovisnost o opijatima, a u vrijeme inkriminacije bio je ubrojiv. Nadodala je i da je riječ o osobi koja ima izražene narcističke crte što znači da on smatra da je jedino njegovo mišljenje relevantno i da on mora biti u pravu, pojasnila je vještakinja.


– Ovo za što me teretite mogao bi napraviti samo luđak, branio se optuženi Isić, negirajući da je njegov nono pao na tlo i da ga je šutirao. U obrani je tvrdio da su ga policajci tukli tri sata i tukli kako tvrdi, »u predjelu malog mozga« te da on nije napao policajce. Kazao je i da misli da je djed na njega ljubomoran, kao i da se djed sam ogrebao kad ga je okrenuo, a policajcima nije mahao nikakvim šipkama, a kamoli ih udario.