Traže 3,5 godina zatvora

Beba rasturio pritvorsku ćeliju: Razvalio krevet, iščupao kameru. Nisu mu se smjeli smijati

Fiore Vežnaver

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Tužitelju je tvrdio da je zvao policajce jer je tada morao obaviti malu nuždu, ali oni nisu dolazili, a uz to je čuo kako mu se smiju. Što se tiče nadzorne kamere, kazao je da ju nije oštetio niti učinio neupotrebljivom, već ju je samo – prodrmao.



PULA – U prostoriji u policijskoj postaji, u kojoj je bio prisilno smješten, skakao je po krevetu kako bi ga oštetio, u čemu je i uspio, učinivši ga neupotrebljivim. Nakon što su ga policajci prebacili u drugu prostoriju – iščupao je nadzornu kameru iz ležišta. Jedna je to od inkriminacija zbog koje je pulsko Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv Cvijetina Blagojevića (29) iz Rovinja, po zanimanju pomoćnog kuhara. Osim za »oštećenje tuđe stvari«, Blagojević, zvani Beba, optužen je i za tešku krađu, kao i prvooptuženi Anis Jakupović (23) iz Rovinja, također kuhar po zanimanju.


Tužiteljstvo predlaže sudu da Blagojevića osudi na tri i pol godine zatvora. Optužba traži da mu sud opozove raniju uvjetnu osudu od godinu dana zatvora, pretvori u bezuvjetnu, te tu sankciju uključi u jedinstvenu kaznu od tri i pol godine zatvora. Za Jakupovića je pak zatražena kazna od deset mjeseci zatvora.


Iz nevolje u nevolju


Oštećenje imovine MUP-a dogodilo se 13. lipnja ove godine, oko dva sata u noći, »u posebnoj prostoriji za smještaj osoba u Policijskoj postaji Rovinj«. Blagojević je optužen da je, »u cilju da nanese štetu«, skakao po krevetu i oštetio daske ležišta kreveta, učinivši ih neupotrebljivima. Nakon toga su ga policijski službenici smjestili u drugu prostoriju u postaji, gdje je, oko 8.40 sati, pričinio novu štetu, iščupavši djelomično iz ležišta nadzornu kameru.




U istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, Beba Blagojević je objasnio kako je istina da je daske kreveta oštetio skačući po njemu, jer je – htio ići na WC. Tužitelju je tvrdio da je zvao policajce jer je tada morao obaviti malu nuždu, ali oni nisu dolazili, a uz to je čuo kako mu se smiju. Što se tiče nadzorne kamere, kazao je da ju nije oštetio niti učinio neupotrebljivom, već ju je samo – prodrmao.



Tužiteljstvo u optužnici podvlači kako je Jakupovića pri bijegu iz kuće uhvatila policajka, ali da pritom nisu pronađeni svi ukradeni predmeti, već samo televizor. »Očito je da je Blagojević otuđio preostale predmete, s obzirom da nisu pronađeni kod Jakupovića, ni na mjestu događaja, odnosno u blizini«, zaključuje se u optužnici pulskog tužiteljstva. Optužni akt protiv dvojice Rovinjana nije pravomoćan, okrivljeni imaju pravo očitovati se, pa će o utemeljenosti optužnice odlučiti vijeće Općinskog suda u Puli.


Teška krađa, za koju su optužena obojica kuhara, dogodila se 28. svibnja ove godine, nešto prije ponoći, u Ulici Franje Glavinića u Rovinju. Jakupović se tereti da je tjelesnom snagom i nasilnim povlačenjem kvake otvorio ulazna vrata sobe u prizemlju kuće, pa su iz nje ukrali zračnu pušku, LCD televizor marke »LG«, muški ručni sat »Lee Cooper« i 1.500 kuna.


Iskreno priznanje


Jakupović je u istrazi priznao da je provalio u sobu, ali je tvrdio da mu cilj nije bila krađa, niti je što ukrao, nego je želio istući čovjeka koji koristi tu sobu. Napomenuo je da je stvari iz sobe uzimao njegov kompanjon Beba. Blagojević pak ima drukčije viđenje događaja i kao lopova je okrivio svog suučesnika.


Pred tužiteljem se branio da je te večeri pio alkohol s Jakupovićem koji ga je zatim pozvao da dođe s njim do »prijatelja« s kojim je u sukobu. Pristao je ići s njime, ali bez da se miješa u njihov konflikt. Jakupović je nasilno otvorio vrata sobe, pa počeo iz nje uzimati stvari, tvrdio je Blagojević, precizirajući da mu je Jakupović počeo dodavati laptope, televizor, satove i novac, dok se on sam pitao što će to njegovom kompanjonu. Blagojević je konstatirao da je Jakupović, tada jako pijan, uzeo sve stvari od čovjeka koji je koristio tu sobu.