Ponovo će se suditi

Afera Sibinj: Vrhovni sud ukinuo presudu Kruljcu i ostalima

Hina

Optužnica ih je teretila da su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna



OSIJEK – Vrhovni sud ukinuo je presudu osječkoga Županijskog suda iz ožujka prošle godine koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika optuženih za korupciju u tzv. aferi Sibinj te je uputio predmet na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem, priopćio je u petak taj osječki sud.


Optužnica ih je teretila da su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna.


Vrhovni sud prihvatio je žalbe optuženika Ivice Batinića, Ivana Miškovića, Mladena Kruljca, Ivana Rimca, Željka Garića i djelomično optuženika Zdravka Sočkovića te je uputio predmet prvostupanjskome sudu na ponovno suđenje i odluku pred potpuno izmijenjenim vijećem.




U ožujku prošle godine bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac bio je nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora, bivši načelnik sibinjske općine Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član općinskoga poglavarstva Ivan Mišković na pet godina i šest mjeseci zatvora. Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.


Zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela, Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskome Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinju darovano zemljište radi izgradnje zone malog gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visoko vrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti. Po optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženi su im tako pribavili znatnu imovinsku korist.


Teretilo ih se da su se, s nakanom da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili o izvođenju radova, nakon čega ih je Hrvatska vojska i izvela protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske.


Budući da je optuženi Sočković bio nepravomoćno proglašen krivim i za nedopušteno posjedovanje te nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, Vrhovni sud preinačio je presudu tako da je Sočković, za navedeno kazneno djelo, sada pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, ali mu je izrečena uvjetna osuda pa se kazna zatvora neće izvršiti ako u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo.


U ostalom dijelu gdje je rješenjem ukinuta prvostupanjska presuda slijedi ponovno suđenje na osječkome Županijskom sudu.