Fiktivni računi

Afera Austrograd: Kako su na gradnji garaže sa stambeno poslovnim objektom u Rijeci “isisani” milijuni

Šarlota Brnčić

Na nekoliko mjeseci opet je odgođeno suđenje Slavku Pilepiću iz Rijeke i dvojici austrijskih državljana, Karlu Heinzu Preimessu i Dierku Hansu Grundmannu, optuženima zbog gospodarskih makinacija u tvrtki »teških« više milijuna kuna



RIJEKA  U riječkom Županijskom sudu trebalo je ovoga tjedna biti održano kazneno optužno vijeće vezano uz optužnicu podignutu protiv 66-godišnjeg Slavka Pilepića iz Rijeke te dvojice austrijskih državljana, Karla Heinza Preimessa i Dierka Hansa Grundmanna, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. U pitanju su gospodarske makinacije »teške« više milijuna kuna kojima je iz tvrtke Austrograd, koja je gradila garažu sa stambeno-poslovnim objektom u središtu Rijeke, »isisan« golem novac. Optužno vijeće, međutim, nije moglo biti održano jer trećeoptuženi Grundmann nije primio poziv. Očito je da su austrijske vlasti pokazale iznimnu sporost u izvješćivanju optuženika pa je optužno vijeće moralo biti odgođeno, najvjerojatnije na nekoliko mjeseci.


Pilepićevi »grijesi«


Opsežnom optužnicom se prvooptuženi Slavko Pilepić tereti da je od 8. prosinca 1998. do 13. prosinca 2006. godine u Rijeci, kao član uprave trgovačkog društva Austrograd i trgovačkog društva Adria Parking, u cilju da sebi i Preimessu kao fizičkim osobama te trgovačkim društvima Austrograd 2002 koje je u vlasništvu njegova sina i Galia Nova koje je u vlasništvu njegove supruge, pribavi znatnu imovinsku korist na štetu Austrograda i Adria Parkinga, ugovarao i svojim potpisom ovjeravao ugovore o kratkoročnim posudbama. U ugovore nije unosio rokove vraćanja kredita, kamate na kredite te instrumente osiguranja naplate kredita. Tereti se da je sačinio ukupno 18 ugovora o kratkoročnim posudbama kojima TD Austrograd njemu osobno daje kredite u ukupnom iznosu od 848.850 kuna.


Nadalje, da je u ime Austrograda u 25 navrata ugovorima o kratkoročnim posudbama odobrio isplatu od ukupno 3.913.019,73 Karlu Heinzu Preimessu, da je u ime Austrograda u 12 navrata kroz ugovore o kratkoročnoj posudbi odobrio isplatu tvrtki Austrograd 2002 u iznosu od 3.779.284,24 kune, kao i da je u ime Austrograda kroz ugovor o posudbi odobrio isplatu tvrtki Galia Nova u iznosu od 200.000 kuna od čega je ta tvrtka ukupno vratila 120.000 kuna, dok je 80.000 kuna zadržala za sebe.





U posljednjoj točki optužnice navodi se da su Preimess i Pilepić, kao članovi uprave Austrograda, na traženje i nagovor Grundmanna, direktora i osnivača ino društva Project Control iz Beča, zaključili ugovor o izradi projektnih studija. Grundmann je temeljem tog ugovora ispostavio tri računa Austrogradu za tobože izvršene konzultantske usluge, a čime se tvrtka Project Control okoristila za iznos od 5,959.678,80 kuna.



Optužuje ga se i da je u ime Adria Parkinga, temeljem ugovora o posudbi, odobrio isplatu od 950.000 kuna tvrtki Austrograd 2002. Također, i da je u travnju 2001. godine kao član uprave Austrograda u cilju da okoristi trgovačko društvo Pilepić, u kojem je bio jedini osnivač i član uprave, zaključio ugovor o koncesiji temeljem kojeg Austrograd preuzima obveze da podmiri dugovanje tvrtke Pilepić prema Gradu Senju u iznosu od 507.380,41 kunu, iako Austrograd nije bio u nikakvim poslovnim odnosima s njima. Tereti ga se i da je 15. veljače 2006. godine kao član uprave Austrograda izdao sebi kao fizičkoj osobi bianco akceptiranu mjenicu, a potom 31. siječnja 2007. godine mjenicu ispunio na iznos od milijun kuna. Cjelokupan iznos je podigao bez ovlaštenja i zadržao oštetivši Austrograd.


Preimessove isplate


Drugooptuženi Preimess se tereti da je od 30. prosinca 2004. do 10. lipnja 2009. godine kao član uprave TD Austrograd, TD Proprius i TD Adria Parking, u cilju da sebi i tvrtkama Austrograd 2002 i Proprius pribavi znatnu imovinsku korist, ugovorio i ovjeravao ugovore o kratkoročnoj posudbi. U ime trgovačkog društva Proprius da je kroz ugovore o posudbi u 45 navrata sam sebi isplatio ukupno 5.884.698,50 kuna, od čega je vratio 3.410.040,11 kuna, a ostatak zadržao. Također, i da je u ime Austrograda u 27 navrata temeljem ugovora o posudbi odobrio sebi isplatu od 1.124.690 kuna, da je u ime Propriusa u pet navrata kroz ugovore o posudbi tvrtki Austrograd 2002 isplatio iznos od 1.986.000 kuna, potom da je u ime Adria Parkinga isplatio Propriusu 920.100 kuna te u ime Adria Parkinga u 10 navrata temeljem ugovora o posudbi sebi isplatio 400.970 kuna. Preimess je optužen i da je 10. lipnja 2010. godine kao član uprave Austrograda i istovremeno kao član uprave i direktor tvrtke K-H-P sklopio ugovor o kupoprodaji temeljem kojeg Austrograd prodaje tvrtki K-H-P pravo građenja na nekretnini, garaži Stari grad u Rijeci, za iznos od 1 kune, iako svjestan da vrijednost nekretnine premašuje 30.000 kuna.


Pilepić i Preimess se zajednički terete da su kao članovi uprave ispostavili fiktivni račun Preimessu kao fizičkoj osobi na ime tobože pruženih konzultantskih usluga tvrtki Austrograd na iznos od 1,000.000 ATS, u protuvrijednosti od 559.336 kuna. Obojica se terete i da su, Pilepić kao član uprave Austrograda i Preimess kao osnivač tvrtke Frulingstrasse Bautrager, potpisali ugovor o izradi stručnih analiza, procjena, kalkulacija te tendera, opcija i koncepta, a temeljem kojega je austrijska tvrtka izdala dva računa koji su plaćeni. Inozemna tvrtka se na štetu Austrograda okoristila za ukupno 3,501.803,75 kuna, a da usluge nije uopće pružila.