Velika pobjeda Srbije

Susjedi slave: Srbija i Slovenija u finalu Europskog prvenstva

Katarina Blažević

Slavlje srpskih odbojkaša/Foto Instagram

Slavlje srpskih odbojkaša/Foto Instagram

U jednom trenutku smo malo stali u četvrtom setu, ali to je normalno. Publika je nosila domaćina, ali mi smo uspjeli nametnuti dobru igru i dobro je ispalo u petom setu. Hvala mojoj ekipi i posebno kondicijskim trenerima, peti set smo odigrali kao da je prvi - rekao je nakon utakmice izbornik srpske reprezentacije Slobodan Kovač.



PARIZ Nakon velike pobjede Slovenaca kojih je do finala odbojkaškog Europskog prvenstva nosila domaća publika, Francuzi su se nadali kako će se isto dogoditi i njima u drugome polufinalu.


Ipak, odličnom završnicom reprezentacija Srbije nije dopustila da se domaćinima ostvare snovi o zlatnoj medalji – rezultatom 3:2 (15:7, 17:25, 25:21, 25:23, 23:25) u pariškoj AccorHotels Areni srpski odbojkaši zasluženo su prošli u finale.


Prvi set su Francuzi bolje otvorili i zaredali nekoliko poena, a došlo je i do nervoze srpskih odbojkaša zbog nekoliko dvojbenih odluka sudaca. Pri kraju seta uspjeli su se vratiti i s dva blok poena smanjiti francusko vodstvo na jedan poen razlike, ali domaćini su to uspjeli održati, doći do dvije set lopte i drugu i iskoristiti.




U drugome setu srpski odbojkaši zaredali su četiri poena na samome početku odličnim blokovima Marka Podraščanina, ali nisu se ni Francuzi htjeli predati pa su tijekom seta smanjivali vodstvo, iako su u jednome trenutku gubili čak i s osam razlike. Na kraju je set pripao Srbima koji su iskoristili tek šestu set loptu.


Domaćini su treći set bolje otvorili i vodili sve do sredine seta kada srpski odbojkaši uspijevaju izjednačiti za 15-15 te zatim preokrenuti i završiti set poenima Atanasijevića i greškom Ngapetha.


U zadnja dva seta dvije momčadi su podijelile učinak – u četvrtome su Francuzi dominirali i osvojili set s 25:17, dok su peti fantastičnom igrom uzeli srpski odbojkaši i tako se plasirali u finale. Nanizali su pet poena, a prednost su održali do kraja utakmice. Upravo taj zadnji set bio je presudan, a velike zasluge nakon utakmice otišle su na stranu kondicijskih trenera srpske momčadi.


– U jednom trenutku smo malo stali u četvrtom setu, ali to je normalno. Publika je nosila domaćina, ali mi smo uspjeli nametnuti dobru igru i dobro je ispalo u petom setu. Hvala mojoj ekipi i posebno kondicijskim trenerima,  peti set smo odigrali kao da je prvi – rekao je nakon utakmice izbornik srpske reprezentacije Slobodan Kovač za srpske medije.


Tek nešto više od mjesec dana Kovač je izbornik srpskih odbojkaša, a njegov izbor se na ovome prvenstvu zasigurno pokazao kao dobra odluka.


Zadovoljni su bili i igrači kojima sada ostaje borba sa Slovenijom u nedjeljnom finalu na pariškom terenu.


– Presudio je početak tog petog seta. Stvarno je bilo prelijepo igrati danas i dobiti Francusku usred Pariza. Nevjerojatan osjećaj koji se ne može opisati riječima. Ponosan sam na svoje suigrače jer smo dali sve od sebe – dodao je nakon utakmice Uroš Kovačević.