Superliga odbojkašica

Odbojkašice Rijeke poražene od Mladosti, propuštena prilika u trećem setu

Ivana Vaupotić

Anja Žarković (Rijeka)/D. JELINEK

Anja Žarković (Rijeka)/D. JELINEK

Naime, prije mjesec i pol štićenice Igora Lovrinova su prvenstveni dvoboj s Mladosti na svom terenu zaključile sa 45 osvojenih poena, a ove nedjelje ipak su bile nešto produktivnije. 



ZAGREB Utakmica 10. kola Superlige odbojkašica: Mladost – Rijeka 3:0 (25:14, 25:18, 28:26). Dom odbojke Bojan Stranić. Gledatelja: 100. Suci: Jurković, Ramić (oboje Sisak).


MLADOST: Matić (L), Pavičić 22, Butigan 8, Rajković (L), Štimac 4, Grbavica 8, Volmut 8, Pažin, Freund, Lukić, Vrbanc, Jurišić 8.


RIJEKA: Cvitković, A. Popić 3, Barać, Fabulić (L), Tomić 10, Vrban, Boban 9, T. Popić 1, Šćulac 9, Mioč 8, Koraca, Žarković 3, Cvijić (L).




Gostovanje kod lidera Superlige Rijeci je donijelo poraz u tri seta i malu utjehu u obliku konačnog učinka. Naime, prije mjesec i pol štićenice Igora Lovrinova su prvenstveni dvoboj s Mladosti na svom terenu zaključile sa 45 osvojenih poena, a ove nedjelje ipak su bile nešto produktivnije. No, razlika između dvije ekipe ipak je prevelika za nešto više od takvih utješnih sitnica.


Početak utakmice vrlo jasno je pokazao da riječke odbojkašice na zagrijavanju nisu uhvatile optimalnu radnu temperaturu. U obrambenom dijelu igre reakcije su bile mlake, baš kao i prijem servisa, blok je postojao u tragovima, a neke procjene leta lopte otvarale su pregršt neugodnih pitanja. Ukratko, Mladost je ekspresno odjurila do do jedanaest poena viška (14:3). Doduše, u nastavku prvog seta Rijeka je počela davati znakove života, ali tada je već bilo prekasno za taj dio utakmice.


Opet, stekao se dojam da je to buđenje djelovalo na samopouzdanje i optimizam gošći. Uostalom Rijeka je u drugom dijelu prvog seta pokazala da donekle ipak može parirati Mladosti koja je u prvih devet kola Superlige uknjižila isto toliko pobjeda. Povrh toga, Zagrepčanke su u tom pohodu bile iznimno dominantne na svom terenu, a jedina tri seta su izgubile na gostovanjima kod Kaštela Cemexa (3:2) i Enne Vukovar (3:1).


Nastavak utakmice pokazao je da riječki optimizam ima pokriće. U drugom setu Mladost nije uspjela brzopotezno steći veliku prednost, iako je diktirala tempo. Bolje rečeno, gošće su konačno počele igrati bez ogromne doze strahopoštovanja, koja ih je čvrsto držala na početku utakmice. Istina, na pola drugog seta Mladost je imala solidnu prednost (14:8), ali Rijeka je stalno prijetila i puhala suparnicama za vrat.


Ipak, brzo se pokazalo da ni to nije dovoljno za nešto više, osim popravljanja dojma. Zapravo, u završnom dijelu drugog seta činilo se da je riječkim odbojkašicama ponestalo samopouzdanja u ključnim trenucima, odnosno da su se preplašile mogućeg remećenja planova renomiranim suparnicama koje su neumoljivo odrađivale svoj dio posla.


Uvod u treći set donio je prvi minimalni zaostatak Mladosti (1:2) koji je vrlo brzo pretvoren u prednost (5:2). Međutim, Riječanke su pokazale da, unatoč velikom zaostatku u setovima, ne namjeravaju tek tako pasti. Štoviše, u dva navrata su imale i dva poena prednosti (8:10, 9:11). Zagrepčanke su ekspresno vratile izgubljeno i preuzele minimalno vodstvo, ali to je bio tek uvod u izjednačenost i neizvjesnost.


Tijesni rezultat razvukao se do završnice, a tu je Rijeka propustila veliku da postane prva ekipa koja je ove sezone osvojila set u Domu odbojke Bojan Stranić. Naime, gošće su uspjele spasiti prvu meč loptu Mladosti i izborile su servis za set. Međutim, početni udarac Ivane Šćulac završio je u mreži. Nakon dosta brzopletih reakcija u obje ekipe, Katarina Pavičić zaključila je priču, pogodivši as na treću meč loptu Zagrepčanki.


Ostali rezultati 10. kola: Kaštela Cemex – Poreč 3:1, Enna Vukovar – Marina Kaštela 3:0, Brda – Olimpik 1:3. Poredak: Mladost 29, Olimpik 23, Rijeka 20, Kaštela Cemex 15, Enna Vukovar 12, Brda 9, Poreč 6, Marina Kaštela 6 bodova.