Tek joj je 15. godina

NATALIA TOMIĆ Riječanka postala najmlađa odbojkaška reprezentativka u povijesti

Kristian Sirotich

BUDUĆNOST HRVATSKE ODBOJKE – Natalia Tomić / snimio V. KARUZA

BUDUĆNOST HRVATSKE ODBOJKE – Natalia Tomić / snimio V. KARUZA

Naravno da sam presretna što idem s reprezentacijom, imam osjećaj da će biti jako lijepo. Trema? Nema treme, ali da sam uzbuđena, to jesam – kaže Natalia



Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija danas iz Zagreba kreće put Argentine na prvi iz serije triju World Grand Prix turnira. Na prvom turniru uz Hrvatsku će igrati i odbojkašice Argentine, Bugarske i Portorika, drugi turnir igra se u Kazahstanu, trećemu je od 21. do 23. srpnja domaćin Varaždin. Miroslav Aksentijević, izbornik hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije, pred svoje izabranice nije postavio nikakve imperative, što i ne čudi budući da je za predstojeća tri turnira odlučio potpuno pomladiti reprezentaciju.


U takvim konstelacijama snaga daleko najvažnija karika reprezentacije, a u ujedno i kapetanica, postala je Samanta Fabris, koja nakon sjajnih pet riječkih godina u Italiji iz sezone u sezonu gradi sve veći zvjezdani status.


Osim Samante Fabris dres reprezentacije u Argentini, Kazahstanu i Varaždinu nosit će još i Nikolina Božičević, Lara Štimac, Ema Strunjak, Katarina Pavičić, Jelena Šunjić, Matea Ćurak, Lara Vukasović, Lucija Mlinar, Katarina Luketić, Tea Jurić, Rene Sain, Božana Butigan i Natalia Tomić. Posljednja, ali dakako ne i najmanje važna, budući da će Natalia s nepunih 16 godina, a rođena je 4. siječnja 2002. godine, postati najmlađa hrvatska seniorska reprezentativka u povijesti.


Odbojka u genima




– Otkad znam za sebe, uvijek sam u svim ekipama bila najmlađa i uvijek sam na pripremama bila najmlađa, tako da mi ovo i ne predstavlja neku novu situaciju – započet će Natalia Tomić i odmah otkriti kakav je osjećaj preko noći iskoračiti na veliku sportsku scenu. – Naravno da sam presretna što sam pozvana na pripreme seniorske reprezentacije i što s njima idem na Grand Prix. Imam osjećaj da će biti jako lijepo. Trema? Nema treme, ali da sam uzbuđena, to jesam. Uostalom, s petnaest godina ću proputovati pola svijeta – nastavit će Natalia, koja je ove godine završila prvi razred Prve riječke gimnazije.


Natalia Tomić kći je Gordane Jurcan-Tomić i Kristijana Tomića. Gordana Jurcan bila je jedna od najboljih hrvatskih odbojkašica, vrsna srednja blokerica, reprezentativka, sudionica Olimpijskih igara u Sydneyju 2000. godine.


Gordana je rođena u Poreču, u Rijeku je došla 1989. godine i u Rijeci je zaključila izuzetnu karijeru. Bila je neizostavna članica postave »Rijeke« koja je osvojila prvi uopće odigrani Kup Hrvatske (pobjeda nad zagrebačkom Mladosti na Trsatu i dalje slovi za jedno od najvećih i najsenzacionalnijih riječkih sportskih ostvarenja), kao i onih kasnijih šampionskih godina.


Kristijan Tomić je također bivši vrsni odbojkaš, igrač ponikao u Opatiji, karijeru je okončao u »Rijeci« i bio itekako važna karika jedne od najboljih momčadi u novijoj povijesti kluba. Nataliji je, dakle, odbojka u genima, pa ne čudi stoga da je Igor Lovrinov u njoj odmah uočio nevjerojatne potencijale i već je sa 12 godina pridružio prvoj ekipi odbojkašica »Rijeke« i pomalo joj dodjeljivao sve značajnije role.


Natalia Tomić


Natalia Tomić



Prošle je sezone imala itekako važnu ulogu u povratku Riječanki u Superligu, a u minule tri godine gotovo da i nije odigrano neko prvenstvo u mlađim uzrasnim kategorijama da Natalia pritom nije proglašena najboljom igračicom ili najboljom napadačicom. Doduše, možda je njezin ulazak u seniorsku vrstu došao malo prerano i prenaglo, ali definitivno je bio logičan slijed karijere koja je još uvijek na svojim počecima.


Očekivanja


– Vjerujem da ću nešto malo igrati, ali nisam time niti najmanje opterećena. U reprezentaciji ima dosta starijih cura, a one su i iskusnije i u ovom trenutku kvalitetnije od mene. Osim toga, od nas se očekuju pobjede, a druga skupina Grand Prixa ipak je puno bolja od treće, a mi smo s druge strane prilično pomlađene. No, uvjerena sam da se sa svima možemo nositi.


Međutim, vjerujem da ću nešto ipak igrati jer sam igrala i nedavno u Pazinu, kada smo igrale utakmicu protiv djevojaka sa sveučilišta Washington. I bila sam zadovoljna kako sam odigrala. Washington ima odličnu odbojku, cure obranu igraju savršeno – nastavit će mlada Riječanka, koju će oni koji je najbolje poznaju opisati kao izuzetno upornu, borbenu, ambicioznu. Jednostavno, Natalia živi odbojku pa joj valjda zbog toga niti pripreme sa seniorskom vrstom u Mariboru, kako kaže, nisu pale nimalo teško.


– Bilo je dobro, cure su odlične. Budući da su u pitanju seniorke, treninzi su bolji i kvalitetniji. Ujutro smo radili dva, poslijepodne tri sata s time da smo ujutro izmjenjivali odbojku i teretanu. I to mi je baš odgovaralo. Sve u svemu, super treninzi – zaključit će 187 centimetara visoka odbojkašica, koja odbojku igra baš u skladu sa svojim godinama i talentom pa se često izmjenjuju fenomenalna rješenja i neočekivane pogreške.


No, to je dio sazrijevanja s kojim se Natalia itekako kvalietno nosi. A i ove reprezentativne akcije samo bi trebale tom sazrijevanju dodatno pridonijeti.