Odbojka

Lovrinov: ‘Nizozemke su favoritkinje, ali nešto će se i nas pitati’

Kristian Sirotich

Ne mislim da mi imamo pravo rasterećeni ući u utakmicu. I jedni i drugi ćemo danas igrati s ciljem da pobijedimo. Možda je lagana prednost na strani Nizozemki, ali i mi smo tu – kaže Igor Lovrinov



Hrvatske odbojkašice zadovoljne su jučer napustile Tbilisi i rano ujutro doputovale u Baku, gdje ih već danas očekuje nastavak natjecanja, odnosno najvažnija utakmica dosadašnjeg dijela Europskog prvenstva. U biti ili ne biti susretu hrvatske će djevojke od 18.30 sati snage odmjeriti s Nizozemskom, drugoplasiranom reprezentacijom D skupine. Pobjednik te utakmice odlazi u četvrtfinale u kojemu ih u četvrtak u Bakuu očekuje susret s Italijom. Upravo je ogled s Italijom, naravno uz pomalo neočekivano teško izborenu očekivanu pobjedu nad Gruzijom, najzaslužniji što su odbojkašice Tbilisi napustile zadovoljne.



Plasman u drugi krug hrvatskim se reprezetativkama nametao kao imperativ i zbog još jedne bitne novine. Od iduće godine na Europskom prvenstvu igrat će 24 reprezentacije i uvodi se sustav kvalifikacija. No, kvalifikacije neće morati igrati najbolje europske zemlje, odnosno one koje su izborile plasman u drugi krug.– To nam je bilo iznimno bitno, želimo li nešto napraviti s reprezentacijom, moramo imati kontinuitet. Dobro, imali smo malo i sreće, Gruzija je objektivno gledano možda i najslabiji suparnik na ovom prvenstvu, ali tako je kako je.


– Imali smo oscilacija u prvim dvjema utakmicama, ali generalno možemo biti zadovoljni načinom na koji smo odigrali ove prve tri utakmice, naročito ovu protiv Italije koju je predvodila nevjerojatna Paola Egonu. Pa ona smečira preko bloka Samante Fabris, jednostavno joj ne možeš ništa. No, zaista smo zadovoljni, uspjeli smo ispuniti glavni cilj, prošli smo skupinu i plasirali se u osminu finala. To je najvažnije – započet će Igor Lovrinov, koji je reprezentaciju preuzeo deset dana prije početka kontinentalne smotre ni sam ne znajući što od djevojaka u kojem trenutku može očekivati, kako reagiraju pod stresom, u kakvoj su formi otputovale. Ponešto je vidio uoči prvenstva u dvjema prijateljskim utakmicama s B postavom Azerbejdžana, ali najviše u trima minulim utakmicama.





Iako tada debitantica, na europskoj smotri prije četiri godine upravo je Samanta Fabris bila joker s klupe Igora Lovrinova u utakmici protiv Nizozemki. Kada se već činilo da utakmica u četvrtom setu polako odlazi u nepovrat, Lovrinov je u igru umjesto Sanje Popović gurnuo Samantu, koja je uzvratila na najbolji mogući način. S nekoliko sjajnih prolaza unijela je pravi nemir među suparnice, donijela preokret u četvrtom setu i onda u petom napravila pravi mali dar-mar. Kao lijepa uspomena s te utakmice ostalo je upamćeno da je Samanta završila na rukama svojih tada puno slavnijih suigračica. Samanta danas više nije nepoznanica, o njezinoj se igri sve zna i to opet ništa ne znači. Bila je najbolja igračica protiv Italije, a Talijanke je itekako dobro poznaju. Ostane li njezina igra na razini utakmice protiv Italije, danas će definitivno sve biti moguće.



Upoznavanje


– Zaista nisam imao pojma kako će ekipa reagirati, zaista je bilo teško bilo što konkretno prognozirati ili očekivati. I te utakmice protiv Azerbejdžana i nisu baš nešto otkrile, ali mogu reći da se svi zajedno polako učimo. Istina, poznajem ja sve te djevojke, ali nikad ih nisam imao priliku upoznati kao grupu. Sada znam da su cure super, da su odlična ekipa, da super zajedno funkcioniraju.


Istina, rastemo i padamo u igri, ali to je sve sasvim normalno – nastavit će Lovrinov, koji itekako dobro zna kakav ih suparnik danas očekuje. Za svoga drugog izborničkog mandata prije četiri godine Lovrinov je u istoj fazi natjecanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj igrao protiv istog suparnika. Epilog? Nakon dramatične utakmice u pet setova Hrvatska je izborila plasman u četvrtfinale i na koncu zauzela peto mjesto. I još uvijek je to najbolji rezultat hrvatskih djevojaka posljednjih petnaestak godina. Tu utakmicu u Halleu od sadašnjih hrvatskih reprezentativki igrale su samo Ana Grbac, Ivana Prokopić, Samanta Fabris i Bernarda Ćutuk. Nema više Maje Poljak, Mije Jerkov, Sanje Popović, Sene Ušić, Mire Topić…


S druge strane Nizozemke su još uvijek u manje-više istom sastavu, danas će zaigrati čak sedam igračica koje su protiv Hrvatske igrale i prije četiri godine, ali koje su prije dvije godine na Europskom prvenstvu ugrabile srebro i koje su prošle godine na Olimpijskim igrama u Riju poražene od Brazilki u polufinalu. Na kraju su zauzele četvrto mjesto. To dovoljno govori o kakvoj je reprezentaciji riječ.



Rezultati 3. kola, skupina A: Azerbejdžan – Njemačka 3:1. Poredak: Azerbejdžan 9, Poljska 5, Njemačka 4, Mađarska bez bodova.Skupina C: Rusija – Bugarska 3:2, Turska – Ukrajina 3:1. Poredak: Rusija 7, Bugarska 5, Turska 4, Ukrajina 2 boda.Direktan plasman u četvrtfinale izborile su reprezentacije, Azerbejdžana (A), Italije (B), Rusije (C) i Srbije (D). Play off, danas: Bjeolorusija – Češka (16), Hrvatska – Nizozemska (18.30). Sutra: Poljska – Turska, Bugarska – Njemačka. Parovi četvrtfinala: Italija – Hrvatska/Nizozemska, Srbija – Bjelorusija/Češka, Azerbejdžan – Bugarska/Njemačka, Rusija – Poljska/Turska.


Top reprezentacija


– Nizozemska je odlična, jedna od svjetskih top reprezentacija. Malo nam ide na ruku neigranje Robin De Kruijf, koja je jedan od najboljih srednjaka na svijetu, ali to ništa ne mora značiti. Lonneke Slöetjes igra sjajno na poziciji korektora, tu su Anne Buijs, Maret Grothues, Celeste Plak… Zaista odlična reprezentacija, iako se malo tu nešto novo može otkriti. Odbojka je vrlo jednostavan sport, od najmlađih uzrasta do finala na olimpijskim igrama sve se svodi na isto: prijem servisa. Budemo li prijem dobro odradili, sve će biti otvoreno. Imamo oscilacija na prijemu?


Manje nego li sam ih očekivao. Svjesno smo tu žrtvovali Samantu Fabris, sve reprezentacije to znaju i gađaju je, ali odlično igra. Uopće nismo loši na prijemu i nadam se da će tako ostati i u danas – nastavit će hrvatski izbornik, koji se slaže da su Nizozemke favoritkinje, ali…


– Ne mislim da imamo pravo rasterećeni ući u utakmicu. I jedni i drugi ćemo danas igrati s ciljem da pobijedimo. Nizozemke možda jesu favoritkinje, možda je lagana prednost na njihovoj strani, ali i mi smo tu i nas će se nešto pitati – zaključit će Lovrinov.