Europsko prvenstvo

Italija porazila hrvatske odbojkaše, koji sutra igraju za osminu finala

Kristian Sirotich

OČEKIVAN SCENARIJ – Ivan Zaytsev puca preko bloka Tonija Kovačevića i Šime Vulina / www.cev.lu

OČEKIVAN SCENARIJ – Ivan Zaytsev puca preko bloka Tonija Kovačevića i Šime Vulina / www.cev.lu

Hrvatska  odbojkaška reprezentacija nije mogla parirati Talijanima, ali sigurno može Estoncima u sutrašnjoj utakmici (15 ati), odlučujućoj za plasman u drugi krug



TORINO Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija doživjela je i drugi poraz na Europskom prvenstvu. Očekivano, od izabranika Igora Šimunčića bolji su bili i domaćini Talijani, koji će tako sutra protiv Francuza (18 sati) igrati za prvo mjesto u skupini i direktan plasman u četvrtfinale.


Ono što je za hrvatsku odbojku mnogo važnije zbit će se tri sata ranije, odnosno za 15 sati zakazan je početak utakmice između Hrvatske i Estonije, koja će odlučiti o trećem putniku u drugi krug iz B skupine.


 Estonci su prvi dan namučili Talijane, danas su uzeli jedan set Francuzima, Hrvati su danas pak dobro namučili Talijane, a prvi dan im je jedan set protiv Francuza izmigoljio iz ruku. Dakle, nije se dogodilo ništa neobično, da će sutrašnja utakmica Hrvatima biti od presudnog značaja znalo se i prije nego je prvenstvo započelo.




Hrvatski odbojkaši nisu protiv Italije odigrali lošu utakmicu, ali nisu igrali na vrhunskoj razini, onoj potrebnoj da bi se u naoko izjednačenoj utakmici situacija zakomplicirala za favoriziranu momčad.



Utakmica 2. kola B skupine Europskog prvnestva odbojkaša: Italija – Hrvatska 3:0 (25:23, 25:21, 25:19). Gradska dvorana. Gledatelja: 3.500. Suci: Ralph Barnstorf (Njemačka) i Sanja Miklošič (Slovenija).ITALIJA: Sottile, Vettori, Juantorena 13, Giannelli 3, Rossini (L), Zaytsev 13, Lanza 11, Buti 5, Colaci (L), Piano 8, Antonov, Sabbi, Anzani, Massari.HRVATSKA: Žukovski 2, Skočić, Galić 9, Glaurdić (L), Omrčen 14, Raić 1, Vulin 4, Šarčević (L), Šestan 3, Kovačević 1, Peterlin 1, Zelenika, Krnić, Mihalj 8.Napad poeni: Italija 39, Hrvatska 32. Blok poeni: Italija 9, Hrvatska 7. Servis poeni: Italija 5, Hrvatska 4. Servis greške: Italija 14, Hrvatska 12. Neforsirane greške: Italija 19, Hrvatska 23.


 Talijani su čitavim tijekom utakmice diktirali ritam, kada je trebalo znali su napasti servisom, »iščupati« neku tešku loptu, postaviti blok. Iako su im hrvatski odbojkaši čitavim tijekom utakmice lagano »puhali za vrat« praktički niti u jednom trenutku ništa nije bilo upitno. Dobro, u završnici prvog seta Hrvati su spasili jednu set loptu i imali dva napada za poravnanje (24:23), ali nakon neuspješnog Omrčenova pokušaja uslijedila je kazna suparnika.


 U preostalim dvjema dionicama izostala je ta količina dramatike, iako je igra reprezentacije izgledala sasvim solidno i na trenutke prilično uvjerljivo. Naročito se to odnosi na veći dio drugog, ali ne i na treći set, u kojem su pak nanizali nekoliko pogrešaka, što će sutra protiv Estonije trebati pokušati svesti na najmanju moguću mjeru.


– Mislim da smo utakmice protiv Francuske i Italije iskoristili dobro, mislim da smo protiv Talijana  bili čak i nešto kompaktniji nego protiv Francuza, da smo u nekim trenucima utakmice odigrali čak i kvalitetnije nego prvi dan. Protiv ovakvih momčadi nije lako igrati, stalno si na pritisku i normalno je da koncentracija nakon toga malo popusti. No,  vjerujem da će sutra biti drugačija priča i da ćemo sutra protiv Estonije odigrati svoju najbolju utakmicu na ovom turniru. Sutra ćemo sve karte baciti na stol, učinit će to i naši suparnici, učinit ćemo sve da pobijedimo i izborimo plasman u drugi – kazao je Igor Šimunčić, izbornik hrvatske odbojkaške reprezentacije.


okvir