Počinje Superliga

Igor Lovrinov: “Ostanak u ligi i stvaranje igračica su nam najvažniji”

Denis Frančišković

Odbojkašice Rijeke s trenerom Igorom Lovrinovim

Odbojkašice Rijeke s trenerom Igorom Lovrinovim

Puno je promjena, puno je cura otišlo i ostali smo samo na Ani Mioč i Anji Žarković od prošle sezone. Sve je novo i na nekom smo novom početku. Cilj je ostanak, ako ne uspijemo, neće se srušiti svijet - kaže trener Riječanki

RIJEKA Subotnjim utakmicama starta novo izdanje Superlige za odbojkašice, ove godine u novom formatu, uglavnom od klubova koje su posljednjih godina bile u sjeni pomalo nedodirljivih »mladostašica« i Kaštelanki. Među njima su i odbojkašice HAOK Rijeka CO predvođene Igorom Lovrinovom koje su na novom početku i pred velikim izazovom koji nosi hrvatska odbojkaška stvarnost. Riječanke će igrati u društvu sedam klubova, Brda, Marine Kaštela, Poreča, Splita, Enna Vukovara, Osijeka i Olimpika sve do početka veljače.Ekipa je bitno redizajnirana, otišle su najbolje poput Ivane Šćulac, Natalije Tomić, Astrid Popić, Sare Barać, Lee Boban, Tee Milosavljević…– Istina, puno je promjena, puno je cura otišlo i ostali smo samo na Ani Mioč i Anji Žarković od prošle sezone. Sve je novo i na nekom smo novom početku. Valjda nam je tako suđeno. Imamo nekoliko mladih cura koje su stvarno perspektivne i s njima treba puno raditi. To je nekako naš cilj, naravno uz ostanak u ligi. To je najvažnije i ako uspijemo – uspijemo, ako ne, neće se srušiti svijet – ističe Igor Lovrinov koji će na klupi naslijediti Lea Barića.

Dogovor s Grbac


Od iskusnijih igračica pripremama se priključila Ana Grbac koja će biti na raspolaganju ekipi sve dok ne nađe neku kvalitetniju ponudu.– Takva je situacija, mi jednostavno nemamo od kuda dovesti niti plaćati igračice. Osuđeni smo na te odlaske najboljih i na stvaranje novih igračica. Ana Grbac je tu i imamo dogovor da će nam pomoći koliko može dok god je tu. Ali u slučaju da pronađe dobar anagžman, ona odlazi. Takav je dogovor. Istina, s nama je i Nikolina Fabris, sestra poznatije reprezentativke Samante Fabris. To nije neki odbojkaški transfer već jednostavno dio tih cura studira u Rijeci i obično je to najveći razlog zašto nam se priključuju – dodaje Lovrinov.Prema njegovim riječima, bez dvije najjače ekipe koje su orijentirane na inozemne obveze liga bi mogla biti poprilično izjednačena.– Liga će biti jako izjednačena, bit će puno poraza i iznenađujućih pobjeda. Tu je osam ekipa s obzirom da Mladost i Mladost Kaštela igraju Interligu. Bit će poprilično gusto i odlučivat će neke stvari poput domaćeg terena i slično. Nitko ne odskače, no to je moje zapažanje iz daljine. Tek ćemo vidjeti kad se sve krene, kad se odigra nekoliko kola. Tada ćemo biti pametniji – tvrdi trener Trsaćanki.

Put Poreča


Riječanke su pripreme iskoristile i za odlazak u Zadar.– Prošli vikend bili smo na turniru u Zadru gdje smo pobijedili domaćina i Split. Imali smo i jaku trening utakmicu u Kopru, odigrali utakmice s Grobničanom i Drenovom tako da se skupili pet šest utakmica uoči prvog kola.Rijeku CO ždrijeb prvo kolo ove subote vodi u Poreč kod istoimenog domaćina koji doživljava velike promjene, u kadrovskom i stručnom smislu.– Ne znamo puno o Poreču, tamo se događaju određene promjene s novom ekipom koja je ušla u klub. Trener je stranac, navodno dolaze i strane igračice jer imaju određeni dogovor s Cannesom. No, to su sve poluinformacije i ne želimo se time previše opterećivati. Idemo pomalo, strpljivo, željni rada pa ćemo vidjeti – zaključuje Lovrinov.




U prvom dijelu Superlige sudjeluje osam klubova bez zagrebačke i kaštelanske Mladosti koje se natječu u MEVZA ligi. Osam klubova igra dvokružno zaključno s 2. veljače 2020. godine. Nakon toga će prve tri ekipe plus dvije Mladosti formirati mini ligi od pet klubova i odigrati osam kola dvokružno. Klubovi plasirani od 4. do 8. mjesta nakon prvog dijela također igraju mini ligu dvokružnim sistemom (bodovi se prenose). Plasman u te dvije lige donijet će klubovima startne brojeve u doigravanju u kojem sudjeluje prvih šest ekipa. Posljednja ekipa iz mini lige ekipa od 4. do 8. mjesta ispada iz Superlige, a pretposljednja ekipa ide u kvalifikacije. Četvrtfinale i polufinale doigravanja igra se na dvije, a finale na tri dobivene utakmice.