U srijedu svi na Trsat!

Danijel Jurišić: “Uz pomoć s tribina možemo još jednom zapapriti Mladosti”

Kristian Sirotich

Odbojkaši "Rijeke" / Snimio Darko JELINEK

Odbojkaši "Rijeke" / Snimio Darko JELINEK

Samo da zadržimo mirnu glavu, da uđemo bez pritiska u utakmicu, da ponovimo kvalitetnu igru i da se držimo svih dogovora. To da ćemo ostaviti srce na parketu uopće nije upitno. I zato mogu jamčiti da će to biti sjajna predstava – kaže Jurišić



RIJEKA Mjesto radnje: Dvorana mladosti. Vrijeme: 19 sati. Dakle, sutra od 19 sati na Trsatu odbojkaši Rijeke protiv zagrebačke Mladosti imaju odraditi drugu utakmicu polufinala doigravanja za prvaka. Prva je završila senzacionalnim rezultatom u korist Riječana, toliko senzacionalnim da se sličnog rezultatskog ostvarenja ne mogu prisjetiti niti oni najveći kroničari riječke odbojke i sporta uopće, a kako bi ga se onda mogao sjetiti i Danijel Jurišić, kapetan riječke momčadi.


– Od kada sam član seniorske ekipe ne pamtim da smo pobijedili Mladost. Tu i tamo uzeli bismo set, ali ovakva pobjeda na njihovom terenu se ne pamati. Trebali bismo zagrebati debelo u klupske arhive i ne znam bismo li je pronašli – kazat će Jurišić, koji je vrlo jasan kada su u pitanju njegovi i ciljevi njegovih suigrača u sutrašnjoj utakmici protiv Mladosti. Polufinale doigravanja igra se na dvije pobjede, Riječani vode 1:0.


– Naravno da idemo na pobjedu. U subotu smo dokazali da se na nas može računati, a i u nekim našim prijašnjim međusobnim utakmicama rezultat je znao biti neizvjestan. U nekim utakmicama se vidjelo da im možemo stvoriti dosta problema u igri, a subota je donijela definitivnu potvrdu da im uz našu taktičku i discipliniranu igru možemo bitno pokvariti planove – nastavit će kapetan riječke momčadi, koji je itekako svjestan kakav ih suparnik u srijedu na Trsatu očekuje.


Sve je moguće




– U to uopće ne treba sumnjati, Mladost će doći maksimalno ozbiljna, pokušat će ispraviti sve pogreške iz prve utakmice. Zanimljivo, u prvoj utakmici u drugom setu Zagrepčani nisu imali niti jedan blok, a za momčad njihovog kalibra, koja mnogo toga temelji na bloku, to sigurno nije ugodno saznanje – nastavlja Danijel, iako jako dobro zna da taj statistički podatak puno govori o tome kakvu su on i njegovi suigrači odigrali utaikmicu u Zagrebu. Ako »mladostaši« nisu imali niti jedan blok znači da su Riječani odigrali sjajno na prijemu servisa, a nakon toga i u napadu.


– Što se obrane i prijema servisa tiče tu smo bili puno bolji od njih. Mladost je u našim primačkim redovima uzaludno tražila  žrtvu, a mi smo to s druge strane kod njih uspjeli. Uspijemo li takvu igru ponoviti i u srijedu, a vjerujemo da će nam domaći teren i navijači biti od velike pomoći, sve je moguće – kaže Jurišić, jedan od onih igrača o inspiraciji kojega će puno toga ovisiti. U napadu, na servisu i naročito na prijemu. Imao je Jurišić, poput čitave svoje ekipe, ove sezone i boljih, ali i lošijih partija protiv Zagrepčana. Uostalom, Mladost je u onim prvim dvjema utakmicama ove sezone djelovala impresivno, nekoliko koraka ispred Riječana. Sada pak moraju strahovati od plasmana u finale. Nevjerojatno.


– Realno, u odnosu na početak sezone bitno smo se uigrali i maksimalno podignuli kvalitetu naše igre. Naravno da su nam u tome pomogle i kvalitetnije utakmice, sada smo se razvili kao ekipa, možemo računati na svakog igrača u postavi. Osim toga, Mladost smo jako dobro upoznali ove sezone, s njima smo odigrali najviše međusobnih utakmica, ako neku ekipu poznajemo onda su to oni. Napokon smo iskoristili neke njihove mane, pokazali da smo i mi napredovali. Ova utakmica bi trebala biti potvrda onog da subota nije bila slučajnost. A zaista vjerujem da im možemo parirati – nastavlja kapetan momčadi koja će za pobjedu morati igrati na razini onoj subotnjoj zagrebnačkoj utakmici. Naravno da to nije nimalo jednostavan zadatak.



Odbojka u Rijeci ima svoju publiku. Možda malo više prednjači ženska odbojkaška scena, što i nije nikakvo čudo uzmu li se u obzir rezultati, ali bilo je i utakmica odbojkaša sa više nego pristojnom predstavom. Ove sezone rekord sigurno drže odbojkašice Drenove i Rijeke CO, taj supervažan ogled za ulazak u Superligu i veliki rivalitet gotovo su do posljednjeg mjesta nap unili dvoranu Dinko Lukarić na Kozali (800 gledatelja). No, sutra bi taj rekord mogao biti srušen. I zbog važnosti utakmice i zbog činjenice da su se i sami odbojkaši bitno angažirali na tom polju. Naročito na društvenim mrežama.– Nama je normalnost da polijepimo plakate, napravimo objavu. Snagu društvenih mreža ni u kojem slučaju ne treba zanemariti.Veći je doseg, oni ljudi koji to i ne prate toliko imaju priliku saznati da se nešto važno događa, a imamo i dosta prijatelja koji nam u tome pomažu i dijele. Nadam se da ćemo uspjeti privući gledatelje u dvoranu.


Bez euforije


–  Nećemo reći da smo sto posto uvjereni u pobjedu, oni su i dalje favoriti, ali na njima je sada ogroman teret. Od njih se očekuje plasman u finale, oni čitavu sezonu rade za to. S druge strane mi nemamo imperativa, a igramo pred domaćom publikom, i samo moramo igrati rasterećeno i pokušati ponoviti našu igru. Samo tako ćemo moći odraditi što smo zamislili. Ne bi me iznenadilo da ih ponovo dobijemo. Ne, nismo euforični, među svima nama vlada jedan veliki pozitivan naboj. Naravno da znamo što utakmica nosi, znamo da možemo napraviti povijesni rezultat, ali vjerujemo u sebe. Ove smo sezone napravili puno, ovo što smo sada napravili samo je bonus, potvrda dobrog rada ove sezone – otkriva Jurišić, koji vjeruje da će tribine trsatske dvorane biti itekako kvalitetno popunjene. Prvi put ove sezone ulaz na utakmicu je besplatan kao nagrada svim odbojkaškim zaljubljenicima, važnost utakmice golema, a suparnik itekako atraktivan. Valja se samo nadati da gledatelji neće postati prevelik teret na plećima domaćih momaka.


– Možda bismo imali tremu da ove sezone nismo igrali pred gledateljima. Koliko sam uspio vidjeti, od svih momčadi u ligi mi imamo najviše gledatelja, naviknuli smo se na podršku, nama bi to trebao biti plus. S druge strane vjerujem da će »mladostašima« to biti pomalo neobično. Nadam se da ćemo im zapapriti uz podršku s tribina. Samo da zadržimo mirnu glava, da uđemo bez pritiska u utakmicu, da ponovimo kvalitetnu igru i da se držimo svih dogovora. To da ćemo ostaviti srce na parketu uopće nije upitno. I baš zato mogu jamčiti da će za gledatelje to biti sjajna predstava – zaključit će Jurišić.