Mlada momčad

VATERPOLO Prva utakmica četvrtfinala doigravanja: Riječani šokirali splitske favorite

Igor Duvnjak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Mlada momčad »Primorja Erste banke« je na početku razigravanja šokirala favorita, odigravši neriješeno sa splitskim »Jadranom« (10:10) u dramatičnoj završnici. Puleni trenera Igora Hinića, inspirirani imenima suparnika, među kojima ima i svjetskih prvaka, nisu posustajali ni kada su zaostajali, u tri navrata su čak imali i minimalno vodstvo izrešetavši mrežu Mate Anića, koji je inače imao 11 obrana, a na koncu je sve završeno sedmim izjednačenjem. U srijedu se igra uzvrat u Splitu, o polufinalistu će odlučiti bolja gol razlika iz ovih dviju utakmice. Nakon svega primorjaši i njihov trener ispraćeni su pljeskom od gledatelja, koje su večeras često dizali na noge.


Prošlo je tek nešto od dvije minute nadmetanja kada su Splićani domaćinima prodali kontru koju je okončao nekadašnji as primorjaša Anđelo Šetka. Već u idućoj minuti mu se pridružio i Milardović koji je realizirao akciju favorita s igračem više za 2:0 u četvrtoj minuti. Prošlo je više od pet minuta nadmetanja u kojem primorjaši nisu uspjeli ozbiljnije ugroziti vratara Splićana Anića, koji je skupio četiri obrane. Nije, međutim, mogao ništa na udarac Darija Rakovca, koji je s igračem više smanjio na 2:1. Na prvi odmor se otišlo vodstvom »Jadrana« 3:2 jer je na pogodak nekadašnjeg primorjaša, Australca Nathana Powera, efektnim golom iz »zepelina« uzvratio domaći Slovak Maroš Tkač.


Početkom nastavka red je došao na još jednog bivšeg primorjaša, Ivana Krapića, koji je lako iz blizine povećao na 4:2. No, prvo je nada hrvatskog vaterpola Lovro Paparić prepolovio zaostatak, da bi nakon krasne akcije domaćih, kao na malom nogometu, Sven Augusti pogodio za 4:4. Splićani su ipak okončali te dvije četvrtine vodstvom 5:4. Rasplivani Tkač, kreator kontre za prvo izjednačenje, donio je i drugo poravnjanje rezultata, 5:5 kontranapadom u trećoj četvrtini. Domaći navijači su se potom radovali još dvama izjednačenjima svoje momčadi, kada je Rakovac pogodio za 6:6 te Paparić za 7:7 nešto više od minute do posljednjeg odmora. To nije bilo sve od razigranih domaćina, Duje Peroš im je donio i prvo vodstvo 8:7. Četvrtina je okončana sa 8:8 poslije pogotka Gorete s igračem više.

Domaćini su vodili i početkom posljednje četvrtine dijagonalom Australca Georgea Forda, ali mu je odmah s igračem više uzvratio sunarodnjak Power. Rakovac je svojim trećim golom doveo primorjaše u vodstvo 10:9, a publika je sve češće bila na nogama osjećajući miris senzacije. Kada je do kraja bila 1,42 minuta domaćini, koji su se prethodno tri puta zaredom obranili s igračem manje, izborili su igrača više. Napad im nije uspio, kaznio ih je Visković sedmim izjednačenjem tek nešto više od minute do kraja. Šest sekundi prije konca igre Riječani nisu uspjeli s igračem više ostvariti pun pogidak, ali su oni i njihovi navijači itekako sretni otišli s bazena.