EP u vaterpolu

TUCAK UOČI ČETVRTFINALA: Crna Gora nas nema čine iznenaditi

Igor Duvnjak

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Ivica Tucak/Foto REUTERS

Crna Gora ima nekolicinu sjajnih igrača, no vjerujem, ako budemo na tragu onoga što smo do sada pokazali, da smo ipak bliže pobjedi - tvrdi hrvatski izbornik



RIJEKA Hrvatska vaterpolska reprezentacija zaveslaj po zaveslaj, sve prema planu i bez stresova pliva ka željenom polufinalu EP-a u Barceloni, na putu kojeg stoji Crna Gora, večerašnja (18.30) velika prepreka. Od kada je Crna Gora postala neovisna s obzirom na tradiciju kvalitete brzo se našla gdje joj je i mjesto, u gornjem domu svjetskog vaterpola. Hrvatska međutim brine svoje brige nastojeći opravdati velika očekivanja. U Barcelonu je doputovala kao aktualni svjetski prvak nastojeći opravdati veliki renome koji uživa, a u tome zasad itekako uspijeva iako mora igrati bez Sandra Sukna, jednog od najboljih vaterpolista na svijetu. Tucakovi aduti su u svojoj C skupini prvo napunili mrežu nedoraslim Nizozemcima, potom Turcima da bi svoju pravu snagu pokazali protiv Grčke. Pobjednik je bio odlučen davno prije kraja, a pun pogodak je Hrvatskoj omogućio izravni plasman u večerašnji četvrtfinale te itekako važan dan odmora više.


– Očekuje nas izuzetno teška utakmica, kao što je to uvijek u četvrtfinalima. Snaga Crne Gore nam je dobro poznata te naravno da maksimalno poštujemo protivnika – ističe izbornik Ivica Tucak.


Tucak je itekako dobro upoznao crnogorski vaterpolo, prije povratka u Hrvatsku ostavio je zapaženi trag u »Jadranu« iz Herceg Novog još u doba kada je itekako uspješno tamo igrao i sadašnji crnogorski izbornik, uspješni trener Vladimir Gojković.




– Crna Gora ima nekolicinu sjajnih igrača, no vjerujem, ako budemo na tragu onoga što smo do sada pokazali, da smo ipak bliže pobjedi. Ali da će biti izuzetno teško, to je neosporno. Crnogorci su opasan protivnik, imaju Aleksandra Ivovića i Mlađana Janovića, dva igrača svjetske klase. No, nemaju nas čime iznenaditi. Poštujemo ih, ali sve ovisi o nama – tvrdi Tucak.


Njegova momčad je u naročito upečatljivo djelovala protiv Grčke, toliko da je uvjerljiva pobjeda od 11:7 s tako kvalitetnim suparnikom čak i preskromno izražena obzirom na prikazano u vodi.


– Ako odigramo kao što smo odigrali protiv Grka, idemo u polufinale. To inače i nije bilo naše najbolje izdanje, mi možemo još puno bolje – poručio je u svom stilu, odlučno i optimistički hrvatski kormilar.


Crna Gora je odigrala utakmicu više od Hrvatske pošto je bila druga u skupini B iza Španjolske pa je morala igrati osminu finala protiv Rumunjske. Crnogorci su tu pokazali svoju snagu, bili su itekako uvjerljivi i na koncu slavili s čak 15:5.


– Svako četvrtfinale je najteža utakmica na prvenstvu. Vjerujemo da možemo igrati protiv svjetskog prvaka. Želim da zadržimo razinu igre koju smo imali cijelo ljeto – ističe crnogorski izbornik Vladimir Gojković .



Četvrtfinale (danas):


17.00 Srbija – Mađarska


18.30 Hrvatska – Crna Gora


20.30 Italija – Rusija


22.00 Španjolska – Grčka


Parovi polufinala (26. srpnja):


Srbija/Mađarska – Hrvatska/Crna Gora


Italija/Rusija – Španjolska/Grčka



Njegova momčad spoj je iskustva i mladosti i puna poštovanja prema suparniku, ali i vjere u vlastite snage.


– Hrvatska? Što reći o toj utakmici kad igrate s jednom od najboljih selekcija na prvenstvu. Ako hoćemo do medalje moramo pobijediti i najbolje ekipe – kaže Aleksandar Radović.


– Obrana nam funkcionira, puni smo samopouzdanja i idemo hrabro na prvaka svijeta. Ne možemo birati, nema lakšeg i težeg puta – kaže Draško Brguljan. – To je prvak svijeta, viceprvak Olimpijskih igara, ne treba puno pričati o Hrvatskoj. Moramo vjerovati, uvjeren sam kako možemo u polufinale.



  Hrvatske vaterpolistice završile su nastup na Europskom prvenstvu u Barceloni pobijedivši reprezentaciju Turske s 11:6 (2:0, 2:1, 3:1, 4:4), što je izabranicama Damira Matutinovića donijelo 11. mjesto. Baš kao što je to bilo i prije dvije godine u Beogradu, hrvatske su reprezentativke do predzadnjeg mjesta na turniru došle preko Turkinja