Samir Barać

Stvaranje igrača dio je klupske tradicije Primorja i riječkoga vaterpola

Igor Duvnjak

Samir Barać/Foto Arhiva NL

Samir Barać/Foto Arhiva NL

Moramo biti okrenuti našim mladima, a osim toga to je dio naše klupske strategije - naglašava Samir Barać



RIJEKA Po onom refrenu stare pjesme, poruci da »nije u šoldima sve« u redovima vaterpolista Primorja Erste banke je raspoloženje dobro, održavaju ga rezultati mlađih kategorija. Posljednji u nizu mladih riječkih »kapica« su treće mjesto juniora na završnici hrvatskog Kupa nakon čega su u klubu dobili novi potvrdan odgovor na stalno pitanje »ima li nade za nas« kada su slavili prvo mjesto u Kupu u konkurenciji nada. Lijepu sliku ovog mozaika pružaju i prethodni dosezi, kadeti su još zimus bili najbolji u Hrvatskoj, ovog ljeta su to ostvarili i mlađi kadeti kluba sa plivališta na Kantridi.


– Kontinuitet ovih igara i svih ovih dobrih rezultata je samo potvrda stalnog dugotrajnog dobrog rada s mlađim kategorijama u našem klubu – konstatirao je prvi čovjek kluba Samir Barać, nekadašnji trofejni as koji je kao igrač bio kapetan olimpijskih pobjednika, uz to je bio prvak Europe i svijeta te europski klupski prvak. sada se samo može nadati da će jednog dana u Primorju EB stasati njegovi kvalitetni nasljednici. U to je naravno uključeno pravilno, adekvatno praćenje njihovog sportskog razvoja. U klubu su tradicionalno okrenuti najmlađima, od kojih su u prošlosti izrastala i imena najveće svjetske kvalitete, radeći s brojnom djecom Primorje EB je među njima znao izbrusiti sportske dragulje svjetskog sjaja.


– Imamo sada stotinjak djece u više raznih uzrasnih kategorija. Kada govorimo o natjecateljskom dijelu, tu su mlađe nade, nade, mlađi kadeti, kadeti, mlađi juniori i juniori. To je šest ekipa, a imamo i juniorke, te kadetkinje. Naravno, ne zaboravljamo itekako bitnu Školu vaterpola. U njoj ćemo sada imati tri trenera, u mlađim nadama su dvojica, dodaju li se treneri mlađih kadeta, kadeta, mlađih juniora i juniora, ukupno ih je devetorica. Tu je i trener vaterpolistica. Uz njih tu imamo i kondicijske trenere. Što se naše orijentacije prema vlastitom kadru tiče, VK Primorje Erste banka nažalost nije u mogućnosti klupovati igrače sa strane. Lani smo istina za prvu ekipu sa strane doveli Srđana Aksentijevića i Timotthy Putta jer su naši mladi igrači u prvom sastavu bili premladi, još neafirmirani. Za ovu sezonu smo se odlučili potpuno okrenuti našim mladima očekujući da stasaju. Znači, moramo biti okrenuti našim mladima, a osim toga to je dio naše klupske strategije, dakle praćenje djece u njihovom vaterpolskom razvoju i stvaranje igrača.




Na bazenu na Kantridi mladih ima kao u košnici, u klubu se nadaju da će od tuda poteći i rezultatski med, da će se riječki vaterpolo uzdići na nekadašnje visoke razine.


– O perspektivi stalno vodimo računa. Pritom je vrlo bitno što je vaterpolo u gradu Rijeci jako dostupan, tu posebno mislim na infrastrukturu. Velika tradicija vaterpola u Rijeci čini svoje, u biti omogućava da imamo veliki broj upisane djece u Školu vaterpola. Problem je kako ih kasnije zadržati, ali za budućnost vaterpola u Rijeci se ne brinem. Tradicija koja je na našoj strani je više puta pokazala u više razdoblja da se pojave istaknuti pojedinci koji zaigraju u reprezentaciji mlađih uzrasta ili u onoj seniorskoj – kazao je Barać.