Ultimatum iz Beograda

Srpski klubovi ne žele više gostovati u Dalmaciji, gasi se Regionalna vaterpolska liga?

P. N.

Jedinstven stav svih srpskih klubova, sudionika RVL, je da do kraja tekuće sezone ne sudjeluju na sportskim borilištima u gradu Splitu kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti ne manjoj od 200 km od Splita iz siguronosnih razloga. 



RIJEKA Junački potez nekolicine splitskih huligana koji su svojim naslinim činom natjerali u bijeg vaterpolist Crvene zvezde na splitskoj Rivi mogao bi izazvati dodatne posljedice i to po samo natjecanje – A1 i A2 Regionalnu vaterpolsku ligu. Naime, u prostorijama Vaterpolskog saveza Srbije sastali su se vodstvo Saveza i predstavnici klubova koji se natječu u prvom i drugom razredu Regionalne lige (Partizan, Crvena zvezda, Vojvodina, Šabac, Valjevo, Nais Niš i Radnički Kragujevac). Sastanak je iznjedrio zajednički stav koji je prenešen vodstvu Regionalne lige:


“Svi smo svjesni događaja koji su se odigrali u Splitu 9. veljače 2019. pred odigravanje utakmice 12. kola VK Mornar – VK Crvena zvezda gdje su napadnuti sportaši VK Crvena zvezda hladnim oružjem, od strane grupe huligana.


Nažalost, taj napad huligana bio je motiviran etničkom mržnjom, što u svakom slučaju predstavlja najteži mogući vid nasilja. Samo pukom srećom po sve nas, taj napad se nije završio tragičnim ishodom. Ono što nas ohrabruje su izjave osude svih relevantnih faktora u Hrvatskoj, kako političkih tako i sportskih, kao i brza reakcija hrvatske policije. Iskreno vjerujemo da se neće samo na tome završiti već da će počinioci ovog zlodjela biti najstrože kažnjeni.




Inicirano gore navedenim rukovodstvo Vaterpolo saveza Srbije je održalo sastanak s predstavnicima srpskih klubova, učesnika RVL kako bi analizirali novonastalu situaciju i preduzeli određene korake.


Kao zaključak tog sastanka donešen je jedinstven stav svih srpskih klubova, sudionika RVL da do kraja tekuće sezone ne sudjeluje na sportskim borilištima u gradu Splitu kao i sportskim borilištima koji se nalaze na udaljenosti ne manjoj od 200 km od Splita iz siguronosnih razloga. Za VK Crvena zvezda je u ovom trenutku neprihvatljivo da gostuje u Splitu, što su jednoglasno podržali ostali klubovi iz Srbije, sudionici RVL, te vam ovim putem upućujemo molbu da nam izađete u susret i omogućite da se preostale utakmice planirane na pomenutom području izmjeste kako bi na taj način završili već započeto natjecanje.


Molimo vas da nam odgovorite do utorka 19. veljače.”, stojih u zahtjevu srpskih klubova.


U praksi takav zathjev znači da navedeni klubovi ne žele igrati u niti jednom dalmatinskom gradu, odnosno u bazenima u Dubrovniku, Makarskoj, Splitu, Šibeniku i Zadru. Jasno je da prihvaćanje tog zahtjeva dovodi u pitanje kako uopće organiznirati samo natjecanje, ali i njegov smisao. Tko zna možda će splitska sramotna epizoda donijeti u konačnici i raspad Regionalne lige barem u ovom obimu u kojem trenutno funkcionira.