Hrvatska protiv Španjolske u finalu

SUPER FINALE EUROPA LEN CUPA Izabranici Ivice Tucka pobijedili olimpijske pobjednike pred ispunjenim tribinama na Kantridi

Igor Duvnjak

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Hrvatska reprezentacija velikom se pobjedom na Kantridi plasirala u finale Super finala Europa LEN Cupa, potopila je Srbiju 8:7 i igrat će sutra od 20.30 sati za naslov pobjednika sa Španjolskom. Do pobjede je došla velikim preokretom u druge dvije četvrtine nakon što je zaostajala 1:4. Čeličnom obranom je probudila i napad na što suparnici u konačnici više nisu našli odgovora. Marko Bijač s devet obrana i igrači ispred njega uz pomoć sjajne publike na Kantridi odgovorili su svim izazovima pokazujući kvalitete svjetskih prvaka i jak moral, nepokolebljivu vjeru u sebe.


Dekor za vaterpolski sudar divova, susret vaterpolskog klasika, bio je dostojan tako velikog događaja. Susret svjetskih prvaka s olimpijskim pobjednicima i prvacima Europe iz Srbije poput magneta je dovukao ljude na tribine bazena na Kantridi, koje su bile »pune kao šipak«. Navijači su brojnim rekvizitima od početka stvarali ugođaj nastojeći biti toliko nužan vjetar u leđa svojim ljubimcima. Svirka i skandiranje s tribina krenuli su čim se doplivalo do prve lopte, navijače nije utišao niti prvi iznenadni gostujući gol koji je postigao Filip Filipović, kao ni potonji hrvatski promašaj s igračem više. Hrvatska obrana je nakon toga dva puta odoljela kada je imala igrača manje, pri čemu su viđene i obrane Marka Bijača.



Uoči utakmice se čuo snažan pljesak za hrvatskog vratara Marku Bijaču. Dubrovački as među vratnicama je uoči utakmice sa Srbijom primio pehar za najboljeg vaterpolista Europe u izboru LEN-a. To priznanje je bez dvojbe stiglo u prave ruke, velika je čestitka za ostvareno kako i samom Marku Bijaču, vrataru svjetskih prvaka, tako i cijelom hrvatskom vaterpolu.





Igrač više


Defanzivni učinak je nagrađen približavanjem sredinom četvrtine, poslije brze akcije ljevica Mara Jokovića otključala srpsku bravu. Hrvatskoj, međutim, nije uspjelo novo branjenje gola s igračem više, zabio je opet Filipović, potom i Duško Pijetlović za dva srpska zaveslaja prednosti (3:1). Na drugoj strani nisu prošla sva četiri hrvatska napada s igračem više u prvoj četvrtini, minute su prolazile, a Gojko Pijetlović je među gostujućim vratnicama nastavljao nizati obrane do odlaska na prvi odmor. Osim što Hrvatskoj nisu prolazile akcije s brojčanom prednošću, čak pet puta zaredom nije stvorena pozicija za ubojiti šut izvana koji bi zabrinuo gostujućeg vratara. Epilog je bio dugi post bez gola od skoro deset minuta. Suparnici su stizali na vrijeme blokirati domaće pokušaje, čak i kada se stvorila akcija za obećavajuću kontru tri minute prije kraja četvrtine. Kazna je stigla uskoro kada je Srbija dobila igrača više, a ljevoruki Dušan Mandić odvojio svoju momčad na čak 4:1.


Po onoj »tko čeka, taj dočeka«, navijači su dočekali hrvatski pogodak poslije skoro trinaest minuta. Postigao ga je iskosa s lijeva Loren Fatović prekinuvši srpsku seriju 3:0 i smanjio na 4:2. Sredinom treće četvrtine navijače je oduševio stari ljubimac riječke publike, Javier Garcija. Španjolski Hrvat je oteo loptu, u svom stilu poput delfina je preplivao cijeli teren i dodao Anti Vukičeviću, koji je zaostatak sveo 4:3. Na tribinama je proključalo, ali umjesto izjednačenja Srbija se opet odvojila na dva gola prednosti. Kada njezini domaćini nisu iskoristili ni šestu brojčanu prednost, Duško Pijetlović je pogodio za 5:3. Hrvatski tabu s igračem više je konačno razbijen 41 sekundu prije posljednjeg odmora kada je riječki centar Josip Vrlić postigao gol, prvi hrvatski s brojčanom prednošću iz osmoga pokušaja. Nadu u preokret sačuvao je Marko Bijač obranom s igračem manje u posljednjim sekundama treće četvrtine.


Kontre


Posljednji čin velike predstave otvorio je Luka Lončar izborivši izjednačenje s igračem više i dignuvši publiku na noge golom za 5:5. Bila je to najava novog slavlja, Tuckovi igrači su otplivali u kontru kao da imaju propeler u leđima, a Ante Vukičević je donio vodstvo 6:5. Hrvatsku seriju 3:0 prekinuo je Filipović trećim izjednačenjem (6:6), a s tribina se začulo skandiranje: »Krepat, ma ne molat«. Poslušao ih je Bijač, nakon njegove čudesne, već devete obrane, lansirao je kontru za 7:6 koju je realizirao Loren Fatović. Hrvatska »jedinica« je bila nemoćna dvije minute prije kraja kada je Ćuk iz blizine s igračem više pogodio za 7:7, no gostima je odgovorio razigrani Fatović svojim trećim golom za vodstvo 8:7. Kada se Hrvatska s igračem manje opet obranila, publika je počela slaviti ulazak u večerašnji finale. Srbi su imali napad 30 sekundi prije kraja, Bijač je upisao novu obranu, a riječka publika je na nogama proslavila veliku pobjedu.