Sinkronizirano plivanje

“Primorje AM” vrši upis novih članica od pet do deset godina starosti

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj



RIJEKA Djevojčice u Rijeci vole sinkronizirano plivanje, barem ako je suditi po interesu koji vlada za upis u školu sinkro plivanja »Primorja Aqua Marisa«. Telefon u tajništvu kluba na Kantridi ne prestaje zvoniti, djevojčice jedva čekaju idući ponedjeljak za kada je zakazan prvi od dva tečaja (26. rujna) sinkroniziranog plivanja.


– Odaziv je zasad i više nego dobar, imamo prijavljeno 20-ak novih članica starosti od pet do deset godina – rekla je Marija Šavko, trenerica u »Primorje Aqua Marisu«. – Tečaj traje pet dana, a nakon toga curice raspoređujemo u grupe škole sinkro plivanja koja s radom počinje u listopadu. Trenira se tri puta tjedno, a dovoljno je znati održavati se na vodi jer ćemo sve drugo polako učiti.


Što znači da je dovoljno voljeti ples, glazbu i plivanje. Ključne elmente sinkroniziranog plivanja. A kada se još zna da sinkro plivačice nose šljokičaste kostime i za vrijeme nastupa budu našminkane, sreći kod djevojčica nema kraja.




– To je ono što ih najviše privlači jer je sinkro plivanje pravi ženski sport. Sve im je zanimljivo, plešu u vodi uz glazbu. A i tako mala djeca bez da ga treniraju još ne vide svu njegovu ljepotu. Tu su elementi gimnastike, plesa, baleta i plivanja pa je idealno ako cure krenu u dobi do deset godina starosti da sve na vrijeme nauče. Čak i plivati. Mjesta još uvijek ima, još se nije dogodilo da nekoga odbijemo, čak i ako je interes veći od planiranog, pa ćemo se tom praksom voditi i ubuduće.


Sinkronizirano plivanje u Rijeci posljednjih godina uživa priličnu popularnost, »Primorje Aqua Maris«, koji je u travnju proslavio 20. obljetnicu postojanja, broji 120 članica, od čega je 50 članica uključeno u natjecateljski program, a ostatak čine najmlađe sinkro plivačice.


– Našoj popularnosti su uvelike pridonijeli mjuzikli i revije kojima obilježavamo kraj svake sezone i božićno-novogodišnje praznike. To je pun pogodak jer nas dolaze pogledati i oni čija djeca ne treniraju sinkro plivanje. Tu su i dobri rezultati koje naše članice postižu na državnim prvenstvima, kao i uspješno domaćinstvo Europskog juniorskog prvenstva.


Svi zainteresirani za upis u »Primorje AM« mogu se javiti u tajništvo kluba na bazenu na Kantridi ponedjeljkom od 17.30-19.30 sati ili od utorka do petka od 8-12 sati, kao i na broj telefona 621-682.