Prijelazni rok

POJAČANJE NAJSTARIJEM RIJEČKOM KLUBU Miloš Milošević se vratio u Primorje CO

Arhiva NL

Arhiva NL

Miloš Milošević je dio našega kluba, zato smo se odlučili za njegov angažman. Činjenica je da se nalazimo u situaciji u kojoj smo izgubili nešto članova, a mislimo da nam tu Mićo može puno pomoći – kaže predsjednik Andrej Marochini



RIJEKA Miloš Milošević od jučer je opet dio »Primorja Croatia osiguranja«, najveće je to pojačanje u redovima riječkog stogodišnjaka u posljednje dvije godine otkad je Milošević Kantridu zamijenio Turskom po povratku iz koje je zbog nepronalaženja zajedničkog jezika s vodstvom »Primorja CO« postao trener »Kantride«. Milošević će se praktički vratiti na svoju staru funkciju, bit će koordinator trenera, a u dogovoru s ostatkom stručnog stožera, koji čine Dimitar Bobev, Vlado Petković i Leo Škerjanc, dobit će i grupu plivača koju će trenirati.


– Miloš Milošević je dio našega kluba, zato smo se odlučili za njegov angažman. Činjenica je da se nalazimo u situaciji u kojoj smo izgubili nešto članova, a mislimo da nam tu Mićo može puno pomoći da se bolje isprofiliramo kao klub, ali i kao plivački sport. Riječ je o velikom i dugoročnom projektu u koji ćemo od jeseni uključiti i Sanju Jovanović – započeo je predsjednik »Primorja CO« Andrej Marochini, koji može trljati ruke zbog obavljenoga posla, nadajući se samo da se njegovi planovi neće izjaloviti. Nije, naime, tajna da su međuljudski odnosi u »Primorju CO« posljednjih godina najveći problem i jedan od razloga što se Milošević po povratku iz Turske ipak odlučio za novi izazov u »Kantridi«.


– Svjesni smo da je komunikacija velik problem u klubu, ali mišljenja sam da Mićo ne bi prihvatio našu ponudu da ne vjeruje da ćemo svi zajedno moći surađivati. Svi smo mi »primorjaši« i vjerujem da ćemo »Primorje CO« vratiti tamo gdje je bilo. Uostalom, prije dvije godine kada smo došli u klub imali smo tri trenera koja su i sada tu i oni su u dobrim odnosima. Mićo je tada bio u Turskoj i nismo znali tu povijest – nastavio je Marochini, koji je itekako svjestan da »Primorje CO« živi teške dane u kojima se broj njegovih članova drastično smanjuje. Riječki je stogodišnjak tako s tisuću pao na 590 članova.


Sever i Lončar 




– Ne mislim da smo se s tisuću smanjili na 600 članova, već smo tražili da se poimence utvrdi koji članovi treniraju i plaćaju članarinu pa smo došli na brojku od možda 50-ak plivača više od 600. Odgovorno tvrdim da je to stvarna situacija oko broja naših članova. Činjenica je da imamo kapaciteta da narastemo još za 15 posto jer ne bismo htjeli povećavati članstvo, a ne pružati plivačima ono što trebaju. Pogotovo djeci koja su jako osjetljiva i traže da treneri komuniciraju s njima – dodao je Marochini, klub kojega bi tijekom prijelaznoga roka, što traje od 1. do 10. travnja, mogao ostati bez, u ovome trenutku, dvojice najboljih hrvatskih plivača, Mislava Severa i Antona Lončara.


Mislav Sever, polufinalist na 50 i 100 slobodno na Svjetskom prvenstvu u kratkom bazenu 2016. godine u kanadskom Windsoru, svojevremeno je javno obznanio da se posvađao s trenerom Dimitrom Bobevom uoči prošlogodišnjeg Svjetskoga prvenstva u Budimpešti na kojem je nastup završio u kvalifikacijama, nakon čega se o vlastitom trošku zaputio u Novi Sad gdje je trenirao pod paskom Igora Beretića, izbornika reprezentacije Srbije, sve dok su mu to financije dopuštale. Po povratku u Rijeku praktički nije trenirao čitavu zimu, da bi 1. ožujka zatražio ispisnicu iz »Primorja CO«, počeo trenirati s Miloševićem i razmišljati o odlasku u »Kantridu«. No, Miloševićevim dolaskom u »Primorje CO« sve je izgledniji i Severov ostanak.



Čelništvo »Primorja CO« itekako je svjesno nezavidne situacije u kojoj se njihov klub nalazi pa je ljetos vodstvu »Kantride« iznijelo prijedlog o fuziji tih dvaju klubova.


– Nažalost, nije došlo do realizacije. Mjesec dana smo otvoreno razgovorali s predsjednikom »Kantride« Sandrom Bastiančićem, ali nismo se uspjeli dogovoriti. Želja nam je bila napraviti jedan klub, ali nakon nekoliko sastanaka Bastiančić nam je rekao da njegovi treneri nisu za to. Ja sam vjerovao da će oni to prepoznati kao dobru ideju i da ćemo svi zajedno ići prema naprijed – rekao je Marochini.



– Mislav je na pripremama s reprezentacijom u Turskoj do 8. ožujka kada ćemo sjesti i pokušati dogovoriti njegov ostanak. Riječ je o odličnom plivaču koji možda nije dobio našu stopostotnu podršku, ali kojega vidimo u ciklusu priprema za Olimpijske igre i u tome smo mu maksimalno spremni pomoći. A ono što obećamo sportašima, izvršimo do kraja. Siguran sam da je njegovo mjesto u »Primorju«.


Težak posao 


S Lončarom je pak druga priča, 22-godišnji Amerikanac, čiji je otac Hrvat, student je na sveučilištu Denver iza kojega je zapažena zima tijekom koje je osvojio peto mjesto na 200 leđno na Europskom prvenstvu u kratkom bazenu u Kopenhagenu plivavši pet stotinki sporije (1:51.67) od državnog rekorda Gordana Kožulja iz 2001. godine, u rujnu će po završetku fakulteta doći živjeti u Hrvatsku i po svemu će sudeći postati plivač zagrebačke »Mladosti« u kojoj će trenirati s izbornikom hrvatske reprezentacije Lovrencom Franičevićem.


– Istina je da je Lončar zatražio ispisnicu i ako ne promijeni mišljenje, mi ćemo mu je dati. Mićo je dobio za prvi zadatak razgovarati s njime, vidjeti koji su njegovi uvjeti, možemo li ih ispuniti te saznati u čemu je problem jer je Lončar ljetos boravio dva mjeseca u Rijeci i bio je prezadovoljan. Naša su mu vrata otvorena.


Pred upravom i stručnim stožerom »Primorja CO« težak je posao. Sa 32 godine na leđima još uvijek najveća uzdanica kluba je Sanja Jovanović koja će ovoga ljeta završiti svoju bogatu karijeru i priključiti se radu uprave kluba, seniorka Ana Matković ovoga će ljeta po završetku fakulteta otići iz Rijeke, kao i mlađi senior Marin Ercegović, koji će otići studirati »preko bare«. Što znači da će »Primorje CO« ostati bez seniorskoga pogona. Stoga su se u Miloševićev povratak u njegov matični klub uključili i Grad Rijeka te Riječki sportski savez. Sve da bi se »Primorje CO« vratilo tamo gdje mu je mjesto. U vrh hrvatskoga plivanja.