Svečanost u HKD-u

Održana Svečana akademija povodom 110. obljetnice SD Primorja 08

Igor Duvnjak

Ispunjena dvorana HKD-a/S. DRECHSLER

Ispunjena dvorana HKD-a/S. DRECHSLER

Svi su se radovali na Sušaku, izmjenjivale su se čestitke i ćakule tolikih feštara, među kojima su imena što su osvajala najsjajnija odličja na najvećim međunarodnim natjecanjima pronoseći svijetom ime svoga kluba, grada Rijeke i Hrvatske.



RIJEKA U 110 godina prohujale su tolike kvarnerske bure i juga, bezbrojne su bonace stizale nakon nevera, svemu tome je svjedočilo Sportsko društvo »Primorje 08«, potvrđujući se kao jedan od kamena temeljaca riječkog sporta, neuništiva institucuija kvarnerskog i hrvatskog sporta općenito, imuna na brojne promjene država i režima u svim ovim brojnim desetljećima koja su za njom. Uvijek ponovno vitalno i stalno mlado, živi obnavljajući se kao Rječina uz čije obale živi i radi osvrčući se pritom silno ponosno na bogatu povijest koju su stalno obogaćivale i obogačuju silne generacije sportašica i sportaša, na tradiciju veliku kao Učka.


Oni brojni u kojima kuca primorjaško srce su se okupili u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku gdje je na tom sportskom rođendanskom slavlju svečanom akademijom proslavljeno 110 godina »Primorja 08«, biljke niknule još 1908. godine kao »Victorija« u kojoj su nakon što je ona 1910. postala Hrvatski športski klub nakon nogometa na red dolazili brojni drugi sportovi, među inima plivanje i vaterpolo. Prolazile su godine i desetljeća filmskom brzinom, nakon Drugog svjetskog rata »Primorac« i »Jedinstvo« su se ujedinili u »Primorje« 1947. godine. Osim plivanja i vaterpola, koji od 1990. godine djeluju kao zasebni klubovi, tu su još Klub sinkroniziranog plivanja, onaj skokova u vodu i daljinskog plivanja, sve ih veže neraskidivim nitima poznati primorjaški duh, prenošen po tradiciji s »koljena na koljeno«.


Svi su se radovali na Sušaku, izmjenjivale su se čestitke i ćakule tolikih feštara, među kojima su imena što su osvajala najsjajnija odličja na najvećim međunarodnim natjecanjima pronoseći svijetom ime svoga kluba, grada Rijeke i Hrvatske. Klupsku himnu je u svom stilu otpjevala kraljevička klapa »Tramuntana«, a sve vrijeme programa koji je trajao nepuna dva sata, a kao u himni »stotinu godina prošlo je kao tren« tako je i izmjenjivanje govornika i čestitara u zabavi kroz koju je vodio poznati radijski voditelj Joso Krmpotić prohujalo brzo.




Brojni su oni koji su dobijali razna priznanja, ali je posebno uočen dolazak na pozornicu hodajuće legende riječkog sporta, doktora Danka Pavešića koji je primio specijalno priznanje kao trenutno najstariji aktualni član kluba. Nazočni su spontano kao jedan ustali na noge plješčući ovom časnom šjoru riječkog sporta. Čovjek koji desetljećima ostavlja neizbrisiv trag u sportskom i društvenom životu Rijeke je itekako zasluženo doživio “standing ovation”.


Uz brojna priznanja dijeljene su i zlatne povelje za itekako »okrugli« jubilej, čak 50 godina u klubu, primili su ih Lea Štrucelj Miletić, Damir Radonić, Senka Vitezica i Željko Vidan. Ovaj posljednji se dirljivim riječima prisjetio pokojnog Vanje Prizmića, slavnog primorjaškog imena kojem je ovo priznanje nažalost pripalo posthumno. Proslava je inače počela odavanjem onih primorjaša koji nažalost više nisu među živima.


U programu su nazočni mogli uživati u minutama predaha između govora i čestitki, koje im je priuštio »Studio maraton« sjajnom glazbenom izvedbom, a nazočnima se uz ostale obratio govorom Darko Čuruvija, predsjednik Sportskog društva »Primorje 08«. Na čestitanju rođendana uvijek mladom »Primorju 08« govorili su zamjenik riječkog gradonačelnika Nikola Ivaniš, Marko Mataja Mafrici ispred Primorsko goranske županije, Veljko Karabaić u ime Hrvatskog olimpijskog odbora i ovdašnje Zajednice sportova, Livio Smilović, cijenjeno ime iz Veslačkog kluba »Jadran«. Svi nazočni su mogli nakon svega sa zadovoljstvom listati suplement klupskoj monografiji koji izlazi svakih pet godina, a brojni prijatelji i prijateljice iz raznih generacija od »mulaca do nonica« su ostali na ćakuli i zakusci, tema za priču im sigurno nije nedostajalo.