EP u plivanju

Mislav Sever: Sada je vrijeme kada bih trebao nešto napraviti

Mislav Sever/M. GRACIN

Mislav Sever/M. GRACIN

Na PH-u sam očekivao da ću »stotku« plivati malo bolje, nisam dobro ušao u utrku, ali rezultatski je bilo dobro što mi daje optimizam da u Glasgowu mogu plivati još brže – kaže Sever



RIJEKA Na Europskom prvenstvu debitirao je 2014. godine u Berlinu kao 20-godišnjak, dvije godine kasnije nastupio je u Londonu nakon jednogodišnje pauze od plivanja i svoje nastupe očekivano okončao u kvalifikacijama. Ovoga kolovoza cilj mu je napokon napraviti taj značajan iskorak i na Europskom prvenstvu, što sutra počinje u Glasgowu, plasirati se u svoje prvo polufinale u velikom bazenu. Mislav Sever ima iskustva plivanja na velikim natjecanjima, plivač »Kantride« pažnju na sebe skrenuo je na Svjetskom prvenstvu u kratkom bazenu 2016. godine u kanadskom Windsoru na kojem se polufinalima na 50 i 100 slobodno prometnuo u najboljeg hrvatskog plivača na svjetskoj smotri.


– Ne volim se baviti prognozama, reći ću samo da sam spreman i da sam cijelu sezonu radio za ovo natjecanje. Dobro smo radili i možda nešto i bude – poručio je Mislav Sever, plivač »Kantride«, koji će u Glasgowu nastupiti u trima disciplinama, na 50 i 100 slobodno te 50 delfin. Najviše očekuje od »stotke«, a posljednju provjeru imao je prošle nedjelje na prvenstvu Hrvatske u Zagrebu na kojem je do titule državnoga prvaka doplivao za 49.83 sekundi. Stotinku sporije od njegovog najboljeg rezultata sezone koji je isplivao na Zlatnom medvjedu.


– Očekivao sam da ću plivati malo bolje, nisam dobro ušao u utrku, ali rezultatski je bilo dobro što mi daje optimizam da u Glasgowu mogu plivati još brže. Još sam bio i neobrijan i praktički sam došao sa završih priprema u Rijeci. Zato nisam niti htio nastupiti u nekoj drugoj utrci, već napraviti provjeru gdje sam i što sam te gdje griješim u disciplini od koje najviše očekujem na europskom prvenstvu. A cilj je polufinale. Prije dvije godine u Londonu nisam bio spreman, 2014. godine sam bio premlad. Sada je vrijeme kada bih trebao nešto napraviti.




Dvadesetčetverogodišnji Mislav Sever je nakon godinu dana starijeg Filipa Zelića najstariji plivač u osmeročlanoj hrvatskoj reprezentaciji u Glasgowu.


– Ne osjećam pritisak jer sam najiskusniji, prošao sam dosta natjecanja, ali se još uvijek ne osjećam kao stariji plivač, već kao da sam još plivač u nekakvim začecima – nastavio je Sever iza kojega je turbulentno proljeće. Prije dvije je godine iz zagrebačke »Mladosti« stigao u »Primorje CO« i počeo trenirati pod paskom bugarskog stručnjaka Dimitra Bobeva s kojim se posvađao uoči prošlogodišnjeg Svjetskoga prvenstva u Budimpešti na kojem je nastup završio u kvalifikacijama. Uskoro se o vlastitom trošku zaputio u Novi Sad gdje je trenirao s Igorom Beretićem, izbornikom reprezentacije Srbije, sve dok su mu to financije dopuštale. Po povratku u Rijeku praktički nije trenirao čitavu zimu, da bi 1. ožujka zatražio ispisnicu iz »Primorja CO«, počeo trenirati s tadašnjim trenerom »Kantride« Milošem Miloševićem i počeo razmišljati o odlasku u najmlađi riječki klub. No, Milošević se nedugo potom vratio u »Primorje CO«, a Sever se odlučio za odlazak u »Kantridu« gdje je počeo raditi s Daliborom Krebeljom.


– Tih mjesec dana nisu ostavili nikakvu posljedicu, dapače, taj je period čak poboljšao situaciju jer sam došao u klub u kojem sam očistio glavu. Mirniji sam i opušteniji, nemam nikakvih briga, treniram i sve je baš kako bi trebalo biti. Dalibor i ja smo se super našli, imamo bolju suradnju nego što sam imao s prijašnjim trenerom, bolju komunikaciju, prostora u bazenu imam koliko mi treba, tako da je sve super. Faza privikavanja na novog trenera kao da nije ni postojala, znamo se od prije i imamo super odnos – kaže Sever, koji se ne zamara konkurencijom u Glasgowu. Njegove 49.82 sekunde sa Zlatnog medvjeda 41 stotinku je slabiji rezultat od njegovog osobnog rekorda kojim se nalazi na 31. mjestu prijava na 100 slobodno.


– Ovo je najjače natjecanje sezone, svi su u top formi. Ali, ja nikada ne razmišljam o konkurenciji, uvijek plivam svoju utrku. To što sam 31. na prijavama ne znači baš ništa, tu uvijek može biti svašta. To su samo prijave, netko može imati loš dan, a ja mogu imati super dan. Kao najvećeg favorita bih izdvojio Rusa Vladimira Morozova, tu je i Britanac Duncan Scott, ali i Talijan Luca Dotti. Ima dosta odličnih plivača, vidjet ćemo kako će to završiti – dodao je Mislav Sever, koji će u Glasgowu tražiti svoje mjesto u štafeti 4×100 mješovito, koja je prije dvije godine u Londonu zbog njegovog preuranjeg starta diskvalificirana.


– Dosta smo mlada reprezentacija, svi imaju potencijal da nešto otplivaju i vidjet ćemo kako će prvenstvo završiti. Zadnji dan plivamo štafetu 4×100 mješovito, to bismo mogli dobro odraditi, nemamo neka očekivanja, ali želimo vidjeti kako će biti i što možemo očekivati od nje u budućnosti. Anton Lončar će sigurno plivati leđno, Nikola Obrovac prsno, još se ne zna tko će plivati delfin, a tko slobodno. Tu smo Bruno Blašković, Nikola Miljenić i ja, a plivat će onaj tko bude brži na prvenstvu.