Europsko prvenstvo

Hrvatske vaterpolistice poražene od Srbije

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Vaterpolistice Hrvatske poražene su u srijedu u 2. kolu B skupine Europskog prvenstva od Srbije sa 4-8 (3-1, 0-2, 1-3, 0-2)

BEOGRAD Vaterpolistice Hrvatske poražene su u srijedu u 2. kolu B skupine Europskog prvenstva od Srbije sa 4-8 (3-1, 0-2, 1-3, 0-2). Hrvatske »sirene«, koje su prvi put izborile pravo nastupa na Europskom prvenstvu, propustile su jedinu realnu prigodu ostvariti prvu pobjedu na velikim natjecanjima.

Naravno da nitko od njih nije očekivao pobjedu protiv aktualnih europskih prvakinja Španjolske, od kojih su u 1. kolu poražene sa 3-29, baš kao što nitko ne očekuje da će u sljedećem kolu u petak pružiti značajniji otpor jednoj od najbolih ženskih vaterpolskih družina na Starom kontinentu Italiji, ali očekivalo se da bi u susretu sa Srbijom mogli odigrati neizvjestan susret.


Naše su odlično otvorile utakmicu I golovima Milković I Balić povele sa 2-0, da bi nakon još jednog pogotka Milković prvu četvrtinu dobile sa 3-1. Sve ostale četvrtine pripale su Srbiji, a naše »sirene« nisu mogle zaustaviti Jelenu Vuković, koja je sa četiri gola najzaslužnija za pobjedu domaće ekipe.


Očekivao se veći otpor Hrvatica, jer se radi o dvije, po svemu izjedanačene ekipe, osim što su Srpkinje iskusnije, igraju pred svojom publikom i na okupu su od kolovoza. Izgubivši utakmicu protiv Srbije naše reprezentativke su propustile prigodu da se u konačnici bore za 9. mjesto, pa im ostaje da se sa Portugalom i Turskom obračunaju za poredak od 10. do 12 mjesta.




 Golove za Hrvatsku postigle su Emmi Milković 2, te Ivana Butić i Tereza Balić po 1, dok su za Srbiju golove dali: Vuković 4, Rudić 2, te Jakovljević I Čorović po 1.


Odabranice izbornika Nikša Savina, s prosjekom od 19 godina, daleko su najmlađe na ovom prvenstvu, jer za reprezentaciju, pored pet seniorki i šest juniorki, igraju i dvije kadetkinje.


Ovo je inače drugi nastup naših najboljih igračica na EP-u, s tim što su 2010. u Zagrebu to pravo stekli zato što smo bili domaćini prvenstva, a realno teško bi i nastupili u Beogradu da LEN nije odlučio povećati broj ženskih ekipa s 8 na 12. Od ekipe koja je 2010. godine u Zagrebu uz četiri poraza osvojila posljednje, osmo mjesto, danas igra jedino kapetanica i naša najstarija igračica Emmi Milković (28) iz riječkog Primorja.


Sljedeću utakmiciu naše reprezentativke igraju u petak, 15. siječnjam u 11 sati protiv selekcije Italije.