Euro

DANAS POČINJE VATERPOLSKI EP Tucak: ‘Cilj je medalja, ako Bog da – najsjajnija’

Igor Duvnjak

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Mi smo reprezentacija iz vrha svjetskog vaterpola. Potrebno je i malo sreće za vrhunski rezultat. Nadam se da ćemo je i imati i da ćemo polučiti najbolji mogući rezultat – poručuje izbornik hrvatske reprezentacije, aktualnih svjetskih prvaka



Hrvatski vaterpolisti utakmicom u skupini C s Nizozemskom počinju svoj željno isčekivani nastup na Europskom prvenstvu u Barceloni, koje završava 28. srpnja. Iza igrača izbornika Ivice Tucaka je uobičajeni naporno razdoblje priprema i trening utakmica, nastojanja da se na kontinentalnu smotru dođe adekvatno pripremljen za zahtjevne ispite. Pritom je itekako važna činjenica da će igrati bez dijamantne igle Sandra Sukna, jednog od najboljih igrača svijeta, koji se tek vraća vaterpolu nakon bolesti, te bez ozlijeđenog riječkog centra Ivana Krapića.


– Zadovoljan sam kako smo odradili pripreme – ocjenjuje urađeno uspješni kormilar hrvatske reprezentacije, izbornik Ivica Tucak. – Smatram da smo učinili sve što smo trebali napraviti u ovom kratkom razdoblju. Mislim da potpuno spremni dočekujem početak Europskog prvenstva.



Skupina A: Njemačka, Gruzija, Italija, MađarskaSkupina B: Crna Gora, Malta, Francuska, ŠpanjolskaSkupina C: Hrvatska, Turska, Nizozemska, Grčka Skupina D: Rusija, Srbija, Slovačka, Rumunjska

Prvak skupine ide izravno u četvrtfinale, drugoplasirani i trećeplasirani igraju »lažnu« osminu finala 22. srpnja. Četvrtfinale je 24., polufinale 26., a finale 28. srpnja.





Pakleni ritam


Vrhunski vaterpolisti igraju u nehumanom ritmu, klupski i reprezentativni nastupi stižu im jedan za drugim, umijeće je igrače odmoriti i pripremiti za nove teške nastupe, kao što su ovi što sada počinju u Kataloniji.– Nemamo što kukati, tako je, kako je. Ne može se izaći iz ove kože, ali razdoblje koji smo imali na raspolaganju, iskoristili smo na najbolji mogući način. Itekako je bitna povoljna atmosfera u momčadi, dobro društvo u dugim danima napornih treninga protkanih putovanjima, a sve u isčekivanju teških utakmica.– Raspoloženje i zajedništvo u reprezentaciju su na visokoj razini, na kakvoj su uvijek i bili kada je u pitanju naša reprezentacija. Tu zaista nema nikakvih problema. Želja i motivacija postoje. Mi imamo svoj cilj, to je osvajanje medalje, ako Bog da one najsjajnije. To je naš cilj, k njemu idemo svi zajedno, i stručni stožer, igrači i čelnici. Hrvatska u ponedjeljak igra s Nizozemskom, potom je u skupini očekuju još Turska i na koncu najveći konkurent u ovoj fazi natjecanja, Grčka.

– Mislim da smo apsolutni favoriti u utakmicama sa Nizozemskom i Turskom, to nije upitno. Susret sa Grčkom će biti težak, riječ je o vrhunskoj ekipi. Ta utakmica će praktički riješiti pitanje pobjednika skupine, što daje direktan plasman u četvrtfinale. To je, međutim, samo jedan u nizu koraka koji nas očekuju. Najvažnije će biti utakmice u nokaut fazi natjecanja, za to se treba spremiti i za to valja biti pravi. Idemo korak po korak.



Ime i prezime uloga godina rođenja


1. Marko Bijač vratar 1991.2. Mrko Macan bek 1993.3. Loren Fatović napadač 1996.4. Luka Lončar centar 1987.5. Maro Joković napadač 1987.6. Ivan Buljubašić bek 1987.7. Anbte Vukičević napadač 1993.8. Andro Bušlje bek 1986.9. Lovre Miloš napadač 1994.10. Josip Vrlić centar 1986.11. Anđelo Šetka napadač 1985.12. Xavi Garcia napadač 1984.Ivan Marcelić vratar 1984.

Izbornik: Ivica Tucak



Dašak sreće


Iskusni i kvalitetni hrvatski igrači znaju da treba ići zaveslaj po zaveslaj i »ne lete pred rudu«. U javnosti su izazvali buru oduševljenja zlatnom medaljom na prošlom Svjetskom prvenstvu. Otvorili su apetite navijačima koji od njih po običaju puno očekuju, kao što i sami igrači očekuju puno, misleći na težek put do željenih ciljeva.


– Naravno da će biti teško. Svako ovakvo veliko natjecanje je zasebna priča. U međuvremenu smo u Rijeci osvojili Europa kup, dokazali smo da rezultat sa SP-a iz Budimpešte nije slučajnost. Ovo je bila samo potvrda našeg kvalitetnog rada. Potvrđuje to i finale Olimpijskih igara te finale prehodnog Svjetskog prvenstva 2015. godine.


Mi smo reprezentacija iz vrha svjetskog vaterpola. Potrebno je i malo sreće za vrhunski rezultat. Ja nadam da ćemo je i imati i da ćemo polučiti najbolji mogući rezultat. Hoće li to biti dovoljno, to je pitanje. Ne pita se samo nas, turnir je izuzetno težak ali sigurno je da ćemo napraviti sve što nam je moguće za vrhunski rezultat – poručio je izbornik Ivica Tucak.