Drugo kolo Regionalne vaterpolske lige

Čelična obrana primorjaša: Riječki vaterpolisti pobijedili “Mladost”

Igor Duvnjak

Primorje EB – Mladost 8:2 (1:1, 2:0, 2:0, 3:1). Momčad državnog prvaka je u reprizi finala play-offa demonstrirala obranu od koje su se redom odbijali valovi napada »Mladosti«



RIJEKA Utakmica drugoga kola Regionalne vaterpolske lige: Primorje Erste banka – Mladost 8:2 (1:1, 2:0, 2:0, 3:1). Plivalište na Kantridi. Gledatelja: 700. Suci: Mirko Tiozzo (Split) i Branko Banovac (Split). Delegat: Mirko Goreta (Šibenik).


PRIMORJE ERSTE BANKA: Vićan, Burić 1, Radu 1, Krapić, Peroš, Sukno 4 (1), Muslim 2, Petrović, Mudražija, Elez, Šetka, Rakovac, Čubranić, Vrlić.


MLADOST: Marcelić, Bukić, Milaković, Lončar, Dašić 1, D. Živković, Capan, Buha 1, Pavičić, I. Živković, Vukičević, Bašić, Pisk, Lozina.




Igrač više: Primorje EB 12 (5), Mladost 12 (2). Tri isključenja: Šetka  (Primorje EB) u 24. minuti, Burić (Primorje EB) u 30 minuti. Peterci: Primorje EB 1(1), Mladost –.


Vaterpolisti »Primorja Erste banke« i u drugom su nastupu nastavili plivati pobjedničkom stazom u novoformiranoj Regionalnoj ligi. Momčad državnog prvaka je u lijepoj atmosferi pred značajno popunjenim tribinama s temperamentnim navijačima u reprizi finala play-offa za državnog prvaka demonstrirala čeličnu obranu od koje su se redom odbijali valovi napada »Mladosti«.


Petar Muslim, Sukno i društvo su se pobrinuli obrambeni kapital pretvoriti u novu pobjedu na startu sezone.


Burić i Vićan


Usprkos najavama u momčadi »Primorja« se ipak nije pojavio Javier Garcia, koji je nedavno počeo trenirati nakon ozljede zgloba na ruci. Osim njega trener Ivan Asić nije mogao računati i na zlatnog olimpijca Ivana Buljubašića, koji muku muči s ramenom, kao i na pričuvnog vratara Dejana Lazovića, koji odrađuje drugu od tri utakmice kazne iz prošle sezone.



Skupina A –Primorje EB – Mladost   8-2Radnički – POŠK    13-6Jadran Split – Budva   8-9Partizan – Branik   20-6Skupina B –Jug CO – Jadran HN   14-10Vojvodina – Medveščak   6-2Crvena zvezda – Mornar BS  9-7Primorac je bio slobodan


Dugometražni napadi »Mladosti« u prvoj polovici prve četvrtine nisu dali ploda ponajviše zahvaljujući Damiru Buriću, koji je »bacio sjenu« na dva metra, te Franu Vićanu, koji je imao tri obrane, od toga dvije s igračem manje. Kada su domaćini došli u prvu prigodu s igračem više Petar Muslim ih je »topovski« doveo u vodstvo.


Domaća momčad je, međutim, potom ušla u stvaralačku napadačku pauzu. Dugo besplodno plivanje između dva gola je okončano tek 39 sekundi prije odmora kada je Dašić pogodio mrežu s igračem više.


Početkom nastavka, poslije pet minuta čekanja, navijači domaćih su vidjeli gol njihovih ljubimaca koji je s igračem više ostvario Burić. Već u idućem napadu Cosmin Radu je izborio peterac iz kojega je Sandro Sukno ostvario prva dva zaveslaja prednosti (3:1).


Impozatnom igrom u obrani »bankari« su u sef spremili ovu razliku budući da Vićan nije primio gol u drugom dijelu igre. Vodstvo pak nije povećano jer je kao i u prvom dijelu manjkalo ideja i streljiva pred raspoloženim mladim Marcelićem.



Hrvatska vaterpolska reprezentacija igrat će u skupini C Svjetske lige zajedno s Italijom, Crnom Gorom, Turskom i Francuskom, a u drugu fazu natjecanja ići će pobjednik skupine. U ovome slučaju postoji izuzetak budući da Italija već ima mjesto u završnici jer je domaćin finalnog turnira, što se od 23. do 28. lipnja 2015. godine igra u Bergamu. Hrvatska, koja je bila pobjednik ovoga natjecanja 2012. godine, na putu do željenog plasmana na Final Four najveću prepreku imat će u Crnoj Gori. Momčad koju vodi izbornik Ranko Perović je uoči završnice Svjetske lige prije dvije godine bila suparnica hrvatskoj reprezentaciji. Hrvatska je Francusku uz malo problema svladala na ljetošnjem Europskom prvenstvu u Budimpešti. Turska pak u svojim redovima ima Hrvata, igrača »Juga CO« Josipa Šutala.U skupini A igrat će Mađarska, Grčka, Slovačka i Rumunjska, a u skupini B branitelj naslova Srbija, Španjolska, Rusija i Njemačka. Utakmice prvoga kola na rasporedu su 28. studenog. Svjetska liga je ulaznica za Olimpijske igre, pobjednik će biti prva reprezentacija koja će osigurati nastup u Rio de Janeiru. Na djelu će biti i prva promjena u pravilima,  teren je skraćen te će se utakmice Svjetske lige igrati na plivalištima dužine 25, a ne uobičajenih 30 metara. Preliminarna faza Svjetske lige traje od 18. studenog do  14. travnja 2015. godine.


Čekanje Godota


Odmah početkom treće četvrtine Muslim je razbio napadačku monotoniju  kada je iz daljine demonstrirao silovitost i preciznost svog udarca za 4:1, sve dok je Vićan dobrim intervencijama ubirao pljesak i produživao minute svoje nesavladivosti tijekom riječke serije 3:0.


Niz je nastavljen nepune dvije minute do posljednjeg odmora kada je slavna desnica Sandra Sukna povećala riječku seriju za visokih 5:1. Gostujuće očekivanje pogotka se pretvorilo u vaterpolsko čekanje Godota jer Vićana nisu mogli svladati više od 16 minuta. Tek početkom nastavka, kada je sve već bilo odlučeno, Buha je našao put do riječke mreže, ali mu je odmah odgovorio izvrsni Sukno.