EURO u vaterpolu

BITKA ZA POLUFINALE Grci neće ništa prepustiti slučaju, ali u hrvatskim redovima imaju spremne odgovore

Ivana Vaupotić

Maro Joković/Foto REUTERS

Maro Joković/Foto REUTERS

Sigurno je da će Grci proučiti sve dijelove naše igre i da neće ništa prepustiti slučaju – objašnjava Maro Joković



ZAGREB Hrvatski vaterpolisti su potvrdili klasu kroz prva tri nastupa na Europskom prvenstvu u Budimpešti, no pobjede nad Njemačkom, Crnom Gorom i Slovačkom neće im previše značiti ako večeras od 20.30 sati ne savladaju Grčku u četvrftfinalu.


– Pred nama je najvažnija utakmica turnira jer pobjeda nas može odvesti u borbu za medalje. Jako dobro poznajemo Grčku, koja je već godinama pri vrhu svjetskog vaterpola. Dosta njihovih reprezentativaca igra u Olympiacosu, što znači da se odlično poznaju, odnosno da su jako dobro uigrani – kaže Ante Vukičević.


Povrh toga, sve konce vuče isti čovjek. Theodoros Vlachos je trener Olympiacosa i izbornik grčke reprezentacije.




– Oni jako studiozno pristupaju svakom suparniku. Ne sumnjam da će tako biti i sada. Sigurno je da će Grci proučiti sve dijelove naše igre i da neće ništa prepustiti slučaju – objašnjava Maro Joković, koji, kao igrač Olympiacosa, jako dobro poznaje metode pedesetogodišnjeg grčkog stratega.


Dvostruki blok


Prema njegovim riječima, najveća Vlachosove momčadi je izuzetno strpljenje u napadu.


– Bude li potrebno, oni će držati loptu svih trideset sekundi napada. U tim okolnostima suparnik već polako razmišlja o odlasku u kontru, a onda se dogodi grčko uplivavanje i ostaje sam za tren oka. Zato ne smijemo dozvoliti da nas povuče ta završnica njihovog napada jer to je ono otvaranje prilike koje čekaju – dodaje Joković.


Vlachos je iznimno temeljit i studiozan, ali ni Ivica Tucak nije naivac. Hrvatski izbornik je, uz veliku pomoć članova svog stručnog stožera secirao igru grčke reprezentacije do najsitnijih detalja. Zapravo, ta priprema je trajala od prošle subote, kada je bilo jasno da će Grci igrati utakmicu osmine finala s Rumunjima.


– Oni nam vrlo lako mogu napraviti probleme u zonskoj igri. Zbog toga moramo imati spreman odgovor s dvostrukim blokom u obrani. Ni slučajnom ne smijemo dopustiti njihovo otvoreno dodavanje na centra. Naši će se braniči morati postavljati u odnosu na njihove centre, kada se vratimo u zonu, kako se ne bi okrenuli na suprotnu stranu – ističe Tucak.


Rupa protiv Rumunja


Igra u obrani čini tek jedan dio uspjeha. Drugi je, naravno, napad, koji će, kako objašnjava hrvatski izbornik, biti ključan.


– Grčka ima fantastičnu zonu. Vrlo su pokretljivi i brzo se vraćaju u dvostruki blok. Zbog toga stalno moramo biti opasni po njihov gol. Budu li naša dodavanja pasivna, odnosno ako ćemo »telefonirati« kod proigravanja za centre, oni će to lako i jednostavno pročitati. Morat ćemo gledati gol i biti opasni na tim vanjskim linijama, a to je ono što tražim već nekoliko zadnjih mjeseci. Uspijemo li u tome i privučemo njihovu prvu obrambenu crtu na našu vanjsku liniju, automatski će se osloboditi više prostora za neše centre – rezonira Tucak, uz napomenu da večerašnji suparnik spada među najpokretljivije svjetske momčadi u fazi obrane.


Grci su, slikovito rečeno, imali vodu u ušima tijekom prve dvije četvrtine dvoboja s Rumunjskom, što je njihov izbornik pripisao bremenu koje nosi status favorita. No, u trećoj dionici su se pribrali i serijom 6:0 odjurili sa 4:5 na 10:5, otklonivši sve dvojbe.


– Više nemamo pravo na crne rupe, poput ove s Rumunjskom. Jasno nam je da četvrtfinalu moramo biti na visokoj razini od početka do kraja. Odigramo li samo jednu lošu četvrtinu, Hrvatska nam može napraviti nenadoknadivu štetu – kaže Konstantinos Genidounias, koji je Rumunjima zabio šest golova.